Mai multe familii sărace din judeţ au fost sprijinite de Protecţia Copilului Suceava să nu-şi părăsească pruncii. Pe baza acţiunilor de prevenire a abandonului şi separării copilului de familie, iniţiate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială Suceava, cu sprijinul consiliilor locale de unde provin familiile nevoiaşe, dar şi cu sprijinul Fundaţiei Hope & Homes for Children România, mai mulţi minori în situaţie de risc au rămas în familia naturală.
Serviciul de evaluare a copilului aflat în situaţii de risc şi intervenţie în regim de urgenţă a încheiat un parteneriat cu Fundaţia Hope & Homes for Children România, care a alocat, în primul semestru al acestui an, 87.000 de lei, pentru şase familii fără posibilităţi materiale, în vederea prevenirii separării copilului de familia sa.
Serviciul de evaluare complexă a copiilor a monitorizat şi consiliat la domiciliu, de la începutul anului, 55 de copii cu dizabilităţi.
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că au fost distribuite şi pliante părinţilor copiilor cu autism, în care sunt prezentate serviciile oferite pentru copiii cu autism de Centrul TSA, din cadrul Centrului de Recuperare Suceava.
Nu au încetat nici activităţile de combatere a riscului de excluziune socială, de integrare socială şi evitare a marginalizării copiilor cu dizabilităţi din sistemul de protecţie şi din comunitate.
520 de copii cu dizabilităţi din comunitate şi din sistemul de protecţie au trecut, de la începutul acestui an, prin evaluarea complexă din punct de vedere medical, psihologic şi social, în urma căreia s-au întocmit dosarele de handicap (inclusiv planul de recuperare individualizat). Minorilor li s-au eliberat sau reînnoit certificate de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap.