Valutistul sucevean Dan Gulei Andronic, din Ipoteşti, a fost reţinut în cursul zilei de ieri de procurorii de la Botoşani, sub acuzaţia că a făcut parte dintr-o reţea de spălare de bani, evaziune fiscală şi cămătărie, reţea în care, în numai câteva luni de monitorizare, s-au făcut tranzacţii ilegale de peste un milion de euro.
Andronic se află pe o lista de şapte învinuiţi care au fost încătuşaţi ieri pentru 24 de ore şi, cel mai probabil, vor fi duşi astăzi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Restul indivizilor acuzaţi sunt valutişti din Botoşani.
Valutiştii se întâlneau la Dumbrăveni şi schimbau între ei sume uriaşe de bani
Luni dimineaţa, la primele ore, s-au făcut nu mai puţin de 15 percheziţii, nouă la Botoşani, şase la Suceava, fiind vizate – aşa cum au transmis anchetatorii printr-un comunicat de presă - şapte persoane cu vârste cuprinse între 39 şi 58 de ani.
La acţiune au participat poliţişti de la Serviciile de Investigarea Fraudelor din cele doua inspectorate judeţene de poliţie, Suceava şi Botoşani.
„În urma administrării probatoriului, poliţiştii au stabilit că, în perioada martie – iulie 2013, suspecţii s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile, ca urmare a desfăşurării de activităţi ilegale de schimb de valută şi cămătărie. Ulterior, sumele de bani obţinute din aceste activităţi ar fi fost introduse în circuitul economic legal, prin intermediul unuia dintre suspecţi, administrator al mai multor case de schimb valutar din municipiul Suceava, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii respective”, se arată în comunicatul anchetatorilor.
Practic, valutiştii din Botoşani adunau sumele provenite din schimbul valutar, cămătărie, tranzacţii imobiliare şi le trimiteau la Suceava, unde erau trecute prin punctele de lucru ale firmei valutistului Andronic, pentru a li se pierde urma. Banii erau ulterior aduşi înapoi la Botoşani şi introduşi pe piaţa neagra.
Surse judiciare susţin ca întâlnirile dintre valutiştii botoşăneni şi suceveanul Andronic aveau loc la Dumbrăveni, iar aici se făceau şi schimburile de valută. Printre sumele uriaşe de valută se aflau şi investiţiile unor oameni de afaceri din Botoşani, care au pus la dispoziţia grupării teancuri întregi de euro, dolari, lire sterline etc. pentru a fi rulaţi şi a scoate profit.
O avere întreagă confiscata la percheziţii
Anchetatorii arată că sumele de bani care au făcut obiectul tranzacţiilor ilegale, numai în perioada investigată (martie – iulie 2013) depăşesc 1.000.000 de euro.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit în casele suspecţilor peste 260.000 de euro, 33.000 dolari SUA, 60.000 de lire sterline, 7.000 de franci elveţieni, aproximativ 500.000 de lei şi peste un kilogram de bijuterii din aur, dar şi 600 de kilograme de cafea.
Restul învinuiţilor în acest dosar sunt: Vasile Gheorghiţă, de 41 de ani, Marcel Ungureanu, de 50 de ani, Petru Matei, de 58 de ani, Marcel Buraga, de 52 de ani, Jan Dreţcanu, de 50 de ani şi Aurel Matei, de 60 de ani, toţi din Botoşani.
Andronic, jefuit de ucigaşii lui Căjvănean
Dan Andronic a mai fost pe prima pagina a ziarelor. Se întâmpla in decembrie 2008, când a fost tâlhărit în curtea vilei sale din Ipoteşti. Două persoane mascate l-au atacat cu un spray iritant-lacrimogen, l-au lovit şi i-au luat o pungă din plastic, în care s-ar fi aflat în jur de 80.000 de dolari SUA.
Ulterior, poliţiştii i-au identificat pe autori. Era vorba de Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, şi Iulian Spatariu, ambii din Adâncata, doi dintre cei şase indivizi care au participat la jaful comis în plină stradă asupra unui alt valutist, Cristian Căjvănean, (n.r. - la 20 iulie 2009), soldat cu moartea acestuia din urmă, după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean.
În timpul jafului comis la vila lui Andronic, valutistul, deşi primise câteva jeturi de spray lacrimogen în faţă, s-a luptat cu agresorii, reuşind să-i smulgă lui Anton hanoracul, iar lui Spatariu cagula, obiecte vestimentare care au rămas, de altfel, la locul faptei. ADN-ul lui Spatariu avea să fie găsit ulterior pe cagula examinată de criminaliştii poliţiei.
„Legionarul” a mărturisit ulterior că se aşteptau ca Daniel Andronic să aibă asupra sa în jur de 1.000.000 de dolari SUA şi le-a arătat poliţiştilor şi locul de unde, anterior atacului, şi-au supravegheat victima, în zona pieţei agroalimentare din centrul Sucevei, unde Andronic făcea tranzacţiile cu valută.
( 9 iul 2013, 15:25:13
Eu nu inteleg pe oamenii care au de schimbat valuta, la doi pasi sunt atatea banci si buticuri de schimb valutar si ei tot la smecheri merg...