În acest an, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) este gazda fazei naţionale a competiţiei Ecotrophelia, concurs pentru crearea de produse alimentare inovative, care se desfășoară sub egida Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR).
La această etapă a concursului participă 15 echipe, care vor reprezenta următoarele universităţi: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc, Universitatea din Oradea şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
Produsele alimentare pe care echipele le prezintă în cadrul competiţiei trebuie să fie destinate consumului uman şi să se adreseze tuturor categoriilor de consumatori.
Câştigătorii vor reprezenta România la faza internaţională de la Koln, Germania
Festivitatea de deschidere a evenimentului a fost moderată de conf. univ. dr. ing. Adriana Dabija. Potrivit acesteia, produsele competitorilor vor fi apreciate de un juriu de specialişti prezidat de Daniela Ciuclaru - director Cercetare, Dezvoltare şi Controlul Calităţii la „Puratos” România, printre membri numărându-se Adriana Macri – cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Bucureşti, Carmen Gavrilescu – marketing manager la Agricola, Bacău, Alexandru Scheul – manager la Killer Suceava şi Cristian Mihai – manager la Tudia, Suceava.
Conform Adrianei Dabija, „fiecare produs alimentar prezentat în competiţie trebuie săfie inovativ sub unul sau mai multe aspecte comparativ cu produsele alimentare deja existente pe piaţă, să fie distinct, să fie apt de a fi reprodus la nivel industrial. Totodată, produsul trebuie să fie relevant din punct de vedere comercial (oferta să fie în concordanţă cu cererea, să existe un plan de marketing, să existe un ambalaj conceput pentru el)”.
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Anca Nicolau, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, a declarat: „Este al doilea an în care competiţia Ecotrophelia este prezentă şi la noi în ţară. Studenţii au ocazia să îşi valorifice în acest fel cunoştinţele dobândite în facultate, dar şi inventivitatea. În acestă manieră dăm un răspuns industriei care îşi doreşte produse alimentare inovative. Pentru studenţi, acest concurs poate reprezenta o rampă de lansare atât la nivel naţional, cât şi internaţional”.
Marii câştigători ai competiţiei naţionale vor avea prilejul de a reprezenta România la faza internaţională, care va avea loc în perioada 6-7 octombrie 2013 la Köln, în Germania. Efortul câștigătorilor va fi răsplătit cu premii substanțiale. Astfel, câștigătorul premiului I va primi 8.000 de euro, studentul care va ocupa locul al II-lea va fi recompensat 4.000 de euro, iar cel care se va clasa pe locul al III-lea va primi 2.000 de euro.