3.956 (64,48%) dintre elevii suceveni care au susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie au luat notă de trecere la examenul maturităţii. De cealaltă parte, 2.179 dintre absolvenţi au rămas repetenţi la examenul de final de ciclu liceal. Astfel, 35,52% dintre candidaţi fie nu au reuşit să obţină minim nota 5 la o disciplină din examen, fie, deşi au promovat toate probele, nu au avut minim media 6 pentru a promova testarea.
Promovabilitatea la bac a crescut cu aproape 20 de procente faţă de 2012
Proporţia de 64,48% plasează Suceava pe poziţia a patra într-un clasament al judeţelor cu cea mai mare promovabilitate la bac, după Brăila (74,17%), Cluj (70,99%) şi Iaşi (67,55%).
În anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, Suceava figura în topul clasamentelor judeţelor cu cele mai bune rezultate obţinute la examenul de bacalaureat, cu valori ce depăşeau 90%.
În 2012, odată cu aplicarea ordinului ministerial care prevedea dotarea tuturor centrelor de examinare cu camere de supraveghere, promovabilitatea la Suceava s-a „prăbuşit” până la 47%.
Cele mai multe note sunt între 6 şi 7
O situaţie a rezultatelor bacalaureatului, prezentată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), înainte de depunerea contestaţiilor, relevă faptul că cele mai multe dintre notele celor care au fost declaraţi „reuşiţi” aparţin intervalului 6-6,99 (30% dintre promovaţi) şi intervalului 7-7,99 (26,9%).
644 dintre candidaţi (16,28%) au note peste 9, pe mulţi dintre aceştia despărţindu-i doar câteva sutimi de puncte pentru a obţine media perfectă.
Totodată, Diana Elena Grosariu, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a predat tezele perfecte la cele trei probe pentru care a susţinut examen scris şi a obţinut nota 10 pe linie.
Potrivit reprezentanţilor IŞJ, „din promoţiile anterioare s-au înscris 886 de candidați, din care s-au prezentat 813. Dintre aceştia, doi au fost eliminaţi, iar 394 au promovat examenul (48,46%). Dintre absolvenţii promoţiei 2013, s-au înscris 5.642 de candidaţi, iar 5.322 s-au prezentat. Doi candidaţi au fost eliminaţi, iar 3.562 au promovat examenul (66,93%)”.
Candidaţii nemulţumiţi de modul în care le-au fost evaluate lucrările au depus în cursul zilei de ieri contestaţii. Evaluarea lucrărilor cu note contestate va avea loc în perioada 9-11 iulie, în centre regionale de contestații stabilite de Ministerul Educaţiei, iar afişarea rezultatelor finale se va face în ziua de 12 iulie.
Bucurii, dar şi dezamăgiri
Rezultatele examenului de bacalaureat au fost afişate ieri, puţin înainte de ora 12.00, în centrele de examinare din întreg judeţul, unităţi ale căror curţi au fost aglomerate de zeci de părinţi şi absolvenţi sosiţi pentru a consulta avizierele instituţiilor. Chiar şi cei cu 6, calificativul minim pentru a fi promovat, erau mulţumiţi de modul în care au fost evaluaţi la probele scrise ale bacului. De cealaltă parte, multe dintre planurile de viitor ale candidaţilor au fost date peste cap de rezultatele mediocre obţinute, ţinând cont că, în acest an, notele bacului contează la admiterea la majoritatea universităţilor din ţară.
Daniel Berciul, de la Colegiul de Industrie Alimentară, a luat 2,90 la biologie, prin urmare este trecut pe lista examinaţilor drept „respins”. Cu toate acestea, elevul nu-şi propune să-şi încerce din nou norocul în toamnă, la cea de-a doua sesiunea a bacului. „Am picat la biologie, nu am ştiut chiar nimic la examen, nimic, nimic, n-am învăţat. Am luat 2,90. Nu mă gândesc să depun contestaţie. Poate am să dau la anul din nou, nu la toamnă. Găsesc eu un plan până atunci”, ne-a povestit Daniel.
La Colegiul „Spiru Haret” l-am întâlnit pe Pavel Sergiu, elevul fiind notat cu 7,75. „Sunt mai degrabă speriat, am stat sub stres atâta timp. Dar am reuşit să trec şi e totul OK. La matematică am luat cea mai mică notă – 6,80, dar nu mă gândesc să fac contestaţie”, ne spune elevul.
Nu la fel de fericită era şi colega acestuia, Cosmina, eleva reuşind să-şi adjudece la disciplina matematică nota 2,30. „Mă aşteptam să promovez. Nu depun contestaţie. Am să mă prezint la toamnă”, mărturiseşte Cosmina.
Poate mai emoţionaţi decât copiii, zeci de părinţi aşteptau cu sufletul la gură afişarea rezultatelor. „Acum sunt lacrimi de fericire. Mă bucur pentru fetiţă că a reuşit, a luat 7,35. Emoţiile nu se pot măsura, cred că am avut de două ori mai multe emoţii decât fiica mea”, ne-a mărturisit Angela Gorban, mama unei candidate.
Printre cei mulţumiţi de rezultatele bifate l-am întâlnit şi pe Andrei Guliciuc, elevul fiind notat cu 8,15.
„Cea mai mică notă am luat-o la română – 7,10, iar cea mai mare a fost la biologie – 9,10. Sunt mulţumit. Vreau să dau la Cluj, la Facultatea de Telecomunicaţii”, ne-a spus Andrei, absolvent al Colegiului „Spiru Haret”.
55,4% - promovabilitatea la nivel naţional
Rezultatele bacalaureatului 2013 publicate ieri pe edu.ro şi la avizierele centrelor de examinare arată că 55,4% dintre absolvenţii de clasa a XII-a care au susţinut examenul l-au promovat. Rata de promovare este una record în ultimii trei ani, având în vedere că în 2011, de prima sesiune au trecut 45,7% dintre absolvenţi, iar în 2012 - 44,4%. Harta promovării arată că rata de promovare a crescut în toate judeţele, cu excepţia judeţului Giurgiu, unde rata a scăzut cu 6,9%. Judeţul în care rata de promovare a crescut cel mai mult faţă de 2012 este Satu Mare, cu o diferenţă de 17%. Topul judeţelor care au evoluat cel mai bine faţă de anul trecut este completat de Vâlcea, Suceava, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud.
Cei care nu au obţinut medie de trecere la sesiunea din vară a bacalaureatului pot să îşi încerce din nou norocul în toamnă. Înscrierile pentru sesiunea august-septembrie încep din 15 iulie, aceasta urmând a se desfăşura în intervalul 19 august - 5 septembrie.