Federația Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a trimis o scrisoare prim-ministrului României prin care solicită adoptarea, de urgenţă, a unor măsuri bazate pe o analiză reală şi corectă a problemelor din învăţământul preuniversitar, care să conducă la modificări de substanţă în funcţionarea acestui sistem.
Sindicaliştii vor o lege care să impună o salarizare decentă
Uniunea Judeţeană a Sindicatelor din Învăţământ „PRO-EDUCAŢIA” Suceava, parte din Federația Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, susţine că resursa umană din învăţământ este continuu umilită, iar un cadru didactic al cărui salariu lunar este, în medie, 250 de euro, va fi tentat să apeleze fie la meditaţii neimpozitate, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la părinţi şi elevi.
Conform prof. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, „zeci de cadre didactice decid anual să părăsească catedra în favoarea unei munci necalificate în agricultura altor ţări din Europa, iar absolvenţii de facultate refuză an de an posibilitatea de a ocupa un post în învăţământ. Totodată, există discipline care nu pot fi acoperite cu necesarul de profesori calificaţi, iar calitatea actului educaţional scade de la an la an”.
Sindicatele din Suceava şi din celelalte judeţe ale ţării solicită Guvernului o lege care să impună o salarizare decentă şi să fie recunoscută şi apreciată competenţa reală a celor care practică cu respect profesia de dascăl.
Sindicaliştii spun că în şcoala românească încă există oameni care ştiu că această meserie cere profesionalism şi corectitudine faţă de părinţi şi copii, iar, în condiţiile în care situaţia din învăţământ va rămâne ca în prezent, numărul lor se va micşora vizibil.
Sindicaliştii au mai afirmat faptul că au primit semnale din ce în ce mai dese de la cadre didactice care cer retragerea în bloc din comisiile de examen de la bacalaureat sau de la evaluarea naţională, atât timp cât acuzaţiile de fraudă sunt aruncate asupra întregii categorii profesionale, fără a se face distincţia clară între vinovaţi şi corecţi.
Acuzele de fraudă sunt îndreptate doar împotriva profesorilor
Nistor mai precizează că sindicaliştii acuză practicile de fraudare de la bac sau evaluarea naţională, însă atrage atenţia asupra faptului că toate comentariile negative din media sunt direcţionate exclusiv asupra cadrelor didactice din comisiile de examene, nu şi asupra părinţilor care au dat mită.
La finalul scrisorii adresate şefului Guvernului, reprezentanţii Federației Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” mai solicită ca situaţia învăţământului preuniversitar să fie luată în discuţie în structurile de dialog social existente la nivelul Guvernului şi al Ministerului Educaţiei, iar analiza să fie urmată de măsuri legislative şi financiare care să conducă la redresarea acestuia.
( 8 iul 2013, 16:47:51