sâmbătă, 6 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 154 (5361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Riscuri

Suprapopularea adăpostului de câini din lunca Sucevei, o problemă spinoasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei, care este încă departe de a fi rezolvată, se complică şi mai mult din cauza unor aspecte care nu au fost luate în calcul până acum.

În vreme ce foarte mulţi suceveni îşi doresc ca numărul câinilor de pe străzi să se reducă simţitor, pentru siguranţa lor şi a celor dragi, reclamaţii în acest sens fiind depuse cu zecile, săptămânal, la Primăria Suceava, alţii, îngrijoraţi de soarta câinilor, trag un semnal de alarmă asupra condiţiilor de viaţă a acestora.

„Sunt deja prea mulţi câini în adăpost, iar mâncarea nu a fost suplimentată. Când vor fi mai mulţi, vor muri de foame. Decât să-i chinuie mai bine să-i eutanasieze!”, spune Lăcrămioara Csinta, unul din sucevenii care nu văd cu ochi buni campania de prindere a câinilor de pe străzi, considerând că acestora le-ar fi mult mai bine dacă ar fi lăsaţi liberi.

„Eu am opt acasă, nu pot lua mai mulţi, ca şi aşa am probleme cu vecinii”, spune iubitoarea de animale, care s-a arătat nemulţumită de condiţiile în care trăiesc cei duşi la adăpostul din lunca Sucevei.

Una din principalele ei nemulţumiri se referă la mizeria din cuştile câinilor. Numai că situaţia din teren contrazice total spusele acesteia. În cuştile câinilor este o curăţenie exemplară, chiar şi în vechiul adăpost, care pe vremuri era un un loc sinistru.

„Avem probleme cu lipsa de personal, e greu să faci curat în cuştile a peste 1.400 de câini cu doar doi-trei oameni, dar avem noroc de ajutorul voluntarilor care vin şi fac aici o muncă foarte grea”, spune Cătălin Rusu, medicul veterinar care se ocupă de adăpost din partea Asociaţiei ProAnima.

Acesta consideră că încredinţarea administrării adăpostului unei asociaţii non-profit ar rezolva problema lipsei forţei de muncă, pentru că ar putea fi angajat personal suplimentar la întreţinere, lucru imposibil în prezent, când adăpostul este administrat de primărie, care nu are voie să facă deloc angajări.

 

Mâncarea câinilor, marea provocare

Cea mai stringentă problemă cu care se vor confrunta cei de la adăpost va fi asigurarea hranei pentru cei 2.000 sau chiar 2.500 de câini care vor fi acolo la un moment dat.

Cei aproape 500 de câini prinși și aduși la adăpost în cele două luni de când conducerea Primăriei Suceava a dat startul unei campanii intense de strângere a câinilor de pe străzi reprezintă tot atâtea guri de hrănit, zilnic, încât cantitățile de hrană de care dispun cei de la Proanima sunt greu puse la încercare.

„Deocamdată ne descurcăm, mai cu granule, mai cu fiertură, dar acum e vară și consumul de hrană este mai redus. Probleme ar putea fi în sezonul rece, când trebuie dată o hrană mai consistentă și când, după estimările noastre, vor fi în adăpost peste 2.000 de câini”, consideră medicul veterinar Cătălin Rusu, care spune că sponsorizările de hrană de la cei care iubesc animalele sunt oricând binevenite.

 

Noul adăpost, fără acoperiș

O altă problemă care nu a fost prevăzută atunci când a fost înființat noul adăpost, menit să reducă din numărul de patrupede care se adună în haite pe străzile Sucevei, se referă la montarea de acoperișuri la noile țarcuri create.

„Pe căldurile care vor veni, vor muri câinii de căldură, stând în soare, pe betonul turnat la noul adăpost”, spune Lăcrămioara Csinta.

O minimă protecție de soare a fost încropită de cei de la adăpost, care au pus deasupra țarcurilor bucăți de pânză sau nailoane. Montarea de parasolare ar fi fost una din soluții, dar ar fi crescut destul de mult costurile de amenajare a noului adăpost, în care Primăria Suceava a băgat deja aproape trei miliarde de lei vechi, acoperirea lor putând fi una din măsurile care vor fi luate de acum înainte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suprapopularea adăpostului de câini din lunca Sucevei, o problemă spinoasă.
 Vizualizări articol: 2256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Suprapopularea adăpostului de câini din lunca Sucevei, o problemă spinoasă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hrana pentru adăpostul de câini din lunca Sucevei trimis de
( 8 iul 2013, 08:58:20
Hrana pt cainii de la adapost se poate procura foarte usor si fara costuri prea mari.Toate produsele alimentare cu termenul de expirare de la Marketurile din Suceava se predau Crematoriul de langa Auchan pt incinerare, iar cainii de la adapost sufera din cauza hranei. Este mai bine ca produsele alimentare sa mearga cativa metri mai mult si sa beneficieze cainii, decat sa fie arse si Firma de incinerare care beneficiaza de sume de bani colosale pt acest serviciu. Cred ca Primaria Suceava ar putea rezolva problema.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei