Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut vineri, ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării. 5.650 de elevi au fost prezenţi în sălile din cele 21 de centre de examinare, cea de-a treia probă scrisă din cadrul bacului înregistrând în număr însemnat de absenţi, respectiv 329.
După ce la primele două probe ale evaluării, mai mulţi elevi au riscat şi s-au încumetat să apeleze la diverse surse alternative de inspiraţie, vineri, la nivelul judeţului, nu a fost semnalat nici un caz de tentativă de fraudă.
Pentru proba a treia a bacului, elevii care au fost înscrişi în timpul celor patru ani de liceu la profilul real, tehnic, resurse naturale sau militar au avut posibilitatea de alege dintre disciplinele fizică, informatică, chimie, anatomie sau biologie vegetală şi animală.
Elevii de la profilul umanist, servicii şi de la filiera vocaţională au susţinut proba la una din următoarele discipline: geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie.
Cei mai mulţi s-au înscris pentru a fi examinaţi la disciplina geografie (2.315) şi biologie vegetală şi animală (1.348). Alţi 1.041 de absolvenţi suceveni au susţinut ultima probă a examenului de bacalaureat la biologie (anatomie şi fiziologie umană), iar 405 de candidaţi au fost examinaţi la fizică. Cei mai puţini candidaţi s-au înscris pentru a susţine proba la economie (40), sociologie (34) şi psihologie (14).
Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa şcolară, din care, în dimineaţa zilei de vineri, a fost extrasă varianta de subiect cu numărul 2.
„Important e că am terminat bacul”
Ultima probă a examenului maturităţii pare să-i mai fi înviorat pe absolvenţii ciclului liceal, aceştia trăgând speranţe ca nota obţinută la această testare să le mai ridice media generală a bacului. Unii candidaţi au ieşit zâmbitori din sălile de examen după mai puţin de două ore, bucuroşi mai curând că au scăpat de stresul examenului, decât de faptul că subiectele extrase nu le-au dat prea multă bătaie de cap.
„Ce mai contează ce-am făcut? Contează că am scăpat de stres. Weekendul ăsta nu mai vreau să aud de examene”, ne spune Ionuţ. Elevul a fost examinat la Colegiul de Informatică „Spiru Haret”. Tot la acest centru l-am întâlnit şi pe Adrian, care a contestat severitatea supraveghetorilor.
„Nici nu ne-au lăsat să mişcăm un deget, nici să întoarcem capul să ne dezmorţim. Parcă prea exageraţi au fost supraveghetorii”, ne-a declarat nervos, la ieşirea din examen, elevul.
Cerinţele subiectelor au fost evaluate ca fiind „acceptabile”, notele peste 6-7 fiind cele luate în colimator de către cei mai mulţi dintre elevi.
La nivelul judeţului Suceava, Inspectoratul Şcolar Suceava a constituit cinci centre de evaluare. Lucrările vor fi corectate la Şcoala Gimnazială Nr. 3, Şcoala Gimnazială Nr. 8, Colegiul Tehnic “Petru Muşat”, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”.
Emoţii mari pentru luni, când se vor afişa primele rezultate ale examenului
Primele rezultate vor fi afişate luni, 8 iulie, la avizierele centrelor de examen şi pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei.
Candidaţii nemulţumiţi de cum au fost punctaţi vor putea să depună contestaţii pe 8 iulie, în intervalul 12:00-16:00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor vor fi făcute publice, vineri, 12 iulie. Candidaţii care nu vor promova examenul vor avea posibilitatea să mai susţină bacalaureatul în sesiunea a doua, care se va desfăşura între 19 august şi 5 septembrie.
În 2012, nici măcar jumătate dintre elevii care au susţinut bacul nu au reuşit să promoveze examenul, procentul de promovabilitate fiind de doar 46,98.
( 6 iul 2013, 11:22:01