În luna iunie a acestui an, 98 de suceveni s-au adresat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) pentru a depune plângere. Marea majoritate a reclamaţiilor i-au vizat pe operatorii de telefonie mobilă, sucevenii contestând, în special, refuzul operatorilor economici de a da curs solicitărilor de reziliere a contractelor.
Potrivit lui Vasile Latiş, comisar-şef adjunct al CJPC Suceava, „în cursul lunii iunie 2013, CJPC a desfăşurat 258 de acţiuni de control, în urma cărora s-au aplicat 132 de amenzi, în valoare totală de 130.650 de lei, şi 72 de avertismente”.
Peste 250 de kg de carne cu probleme, pe rafturile magazinelor din judeţ
Luna trecută, comisarii din cadrul CJPC au întreprins verificări la 56 de operatori economici, tematica de control a acestora vizând respectarea prevederilor legale la comercializarea sortimentelor de carne şi preparate din carne. Cantitatea controlată a fost de 8.398 de kg, constatându-se abateri la 267,2 kg, iar 90 de kg de carne, în valoare de 1.689 de lei, s-au oprit definitiv de la comercializare. Au fost aplicate 38 de amenzi, în valoare de 42.000 de lei, şi 14 avertismente.
Conform lui Vasile Latiş, „am găsit mici congelaţi la care producătorul recomanda temperatura de depozitare între 2 şi 5 grade Celsius, carne de pui şi carcasă de gâscă din import fără elemente de identificare şi caracterizare tradusă în limba română pe etichete, produse din carne neetichetate, lipsa preţurilor, lipsa afişării preţului pe unitatea de măsură”. La 52 de agenţi economici din cei 56 verificaţi s-au găsit probleme.
Promoţii cu probleme
Comisarii au mai desfăşurat o tematică de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea bijuteriilor din metale preţioase. S-au efectuat 12 acţiuni de control, aplicându-se cinci amenzi în valoare de 14.000 de lei şi patru avertismente.
„S-a constatat lipsa preţurilor/gram de aur sau afişarea lor într-un mod ilizibil, care poate crea confuzii. Totodată, în unele magazine existau promoţii fără a se menţiona perioada de desfăşurare a acestora sau preţul nou pe care consumatorul urma să-l plătească după aplicarea reducerii”, a mai spus Latiş.
Amenzi de 4.600 de lei la ştranduri
O altă tematică de control desfăşurată a vizat respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor de agrement (ştranduri şi bazine) şi a celor din unităţile de alimentaţie publică aferente. S-au efectuat 18 acţiuni de control, aplicându-se cinci amenzi în valoare de 4.600 de lei şi şapte avertismente. Deficienţele s-au constatat în unităţile de alimentaţie publică din incinta piscinelor şi ştrandurilor, unde au fost găsite produse fără etichetă, dar şi lipsa denumirii societăţii şi a orarului de funcţionare a unităţii şi a ştrandului sau piscinei.