O situaţie total anormală, care aduce doar deservicii şi provoacă conflicte, se perpetuează de ani de zile la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, unde chiriaşi ai Primăriei municipiului Suceava locuiesc şi stau printre elevii unităţii de învăţământ. Aşa s-a ajuns la numeroase scandaluri, dar şi agresiuni, iar aceasta este doar o mică parte a problemei. Căminele în care locuiesc în majoritate asistaţi social, printre elevi care stau în regim de internat, dar şi lângă săli în care se fac ore, sunt dominate de mizerie, condiţiile de trai fiind departe de un standard de minimă decenţă.
Căminul 1 - „sociali” şi elevi în internat, căminul 2 - „sociali” şi săli de clasă
Căminul 2 al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava este ocupat în totalitate de chiriaşi ai primăriei. Femei singure cu mai mulţi copii, bărbaţi rămaşi fără locuinţe în urma unor divorţuri, bătrâni foarte săraci, tineri de la orfelinate ocupă camerele internatului devenit cămin social.
Incredibil este că în acest cămin se găsesc şi trei săli în care elevi ai colegiului fac ore în timpul anului şcolar, singura facilitate de care au parte liceenii şi profesorii fiind o intrare separată, care arată decent.
Lângă căminul 2, tot în incinta Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, se află şi căminul numărul 1. Aici etajele superioare sunt ocupate de elevi care stau în regim de internat, însă, la parter, tot palierul este ocupat de asistaţi social. Dacă în camerele destinate elevilor condiţiile sunt decente, la parter, la „sociali”, tronează doar mizeria.
Trebuie spus că aceste spaţii au fost repartizate oamenilor nevoiaşi de Primăria municipiului Suceava, în timp ce de administrarea efectivă a căminelor se ocupă angajaţii unităţii de învăţământ. În majoritate, chiriaşii sunt oameni paşnici, care nu creează probleme ce ţin de ordine publică. Probleme de acest gen ridică doar o parte dintre ei.
Datori din cauza sărăciei, dar şi a condiţiilor mizere
Oamenii care stau în locuinţele sociale plătesc o chirie modică, de 20 de lei pe lună, plus cheltuielile la întreţinere. „Plătesc” este mult spus în cazul majorităţii.
Reporterii Monitorului de Suceava au discutat cu aceşti oameni, iar dacă stai să îi asculţi, îţi dai seama că nemulţumirile lor nu sunt doar vorbe goale. Cei mai mulţi dintre ei nu au nici un venit. În aceste condiţii, spun că în ciuda eforturilor pe care le fac, nu pot plăti cheltuielile. Apoi, se întreabă de ce să plătească în condiţiile în care mizeria tronează în toată clădirea, băile comune sunt infecte, iar serviciile de curăţenie sunt doar pe hârtie.
Oamenii mai reclamă că la contabilitatea şcolii, unde se fac statele de plată, nu li se dă nici o explicaţie privind banii pe care îi au de dat.
Nemulţumirile unui chiriaş cu cheltuielile la zi
Mitică Olariu, locatar al căminului 2, pensionar, este unul din puţinii chiriaşi care nu au datorii şi nu se teme să vorbească direct despre nemulţumirile pe care le are.
„Aici în cămin domină doar haosul. Este o bătaie de joc totală faţă de oameni. Avem de plătit 70-80 de lei vara şi 150 de lei iarna pentru o amărâtă de cameră, deşi nu avem nici un fel de condiţii. Atunci când solicit să mi se explice pentru ce plătesc aşa mulţi bani sunt luat peste picior şi trimis să îmi văd de treabă. De aceea s-au adunat datorii aşa de mari, oamenii, din puţinul lor, nu pot plăti bani pentru servicii pe care nu le au”, a declarat Mitică Olariu.
El s-a mai arătat nemulţumit că în cămin nu există nici un tabel nominal cu chiriaşii, iar el practic nu îşi ştie vecinii. Aşa a ajuns să nu ştie pe cine să reclame la poliţie, atunci când a avut probleme cu alţi locatari.
Chiriaş: „Cei de la contabilitatea şcolii nici măcar nu vorbesc cu noi”
Dacă Mitică Olariu nu are datorii, alţi chiriaşi au adunat debite de aproape 20.000 de lei. Oamenii spun însă că nici nu au fost ajutaţi în vreun fel. Unii nici măcar nu au mutaţiile la adresa unde stau de ani de zile şi nu au putut depune dosare pentru subvenţii la căldură.
„Cei de la contabilitatea şcolii nici măcar nu vorbesc cu noi, dar să mai elibereze cineva o adeverinţă sau vreun act care să ne ajute. Ne spun să plătim întâi datoriile şi apoi să venim să punem întrebări şi să facem solicitări”, şi-a spus o femeie nemulţumirea.
Administrator: „Nu avem cum face renovări când mai nimeni nu plăteşte nimic”
Nu la fel stau lucrurile văzute de pe cealaltă parte a baricadei.
Administratorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, Gabriel Jugănaru, consideră că oamenii ar trebui mai întâi să-şi plătească datoriile şi abia apoi să vină cu solicitări.
„Marea majoritate a chiriaşilor au datorii mari la întreţinere şi chirie. E vorba de datorii adunate de trei-patru ani, sume de 16.000-18.000 de lei de locatar. Nu avem cum face renovări când mai nimeni nu plăteşte nimic. Aici este toată problema”.
Cât despre acuzaţiile referitoare la lipsa lămuririlor cu privire la sumele stabilite ca plată la întreţinere, administratorul arată că aceasta este o falsă problemă invocată de oameni, pentru a-şi justifica cumva debitele restante.
El a ţinut să precizeze că toate persoanele care stau în cămin în camerele sociale au fost repartizate de la Primăria Suceava, dând de înţeles că nimeni din conducerea colegiului nu este încântat de această situaţie, însă nici nu poate face nimic, spaţiile fiind în proprietatea administraţiei locale.
Administratorul nu întrevede nici o soluţie
„Contabilitatea liceului face şi muncă de asociaţie de proprietari”, a mai spus administratorul.
L-am întrebat pe acesta de ce nu se recurge la evacuarea celor cu datorii foarte mari.
„Şcoala ar trebui să îl dea în judecată pe chiriaş, pentru recuperarea datoriilor, iar asta presupune o serie de cheltuieli. Ar fi necesară apoi procedura de executare silită, care înseamnă iarăşi nişte cheltuieli, iar la final am ajunge la ceea ce ştim deja. Chiriaşii nu au venituri şi nici bunuri şi nu am putea recupera banii. Ar fi o cheltuială inutilă pe care nu ne-o permitem”, explică administratorul.
Aşadar, cu alte cuvinte, din punctul său de vedere nu se poate face nimic.
Directorul Colegiului Alimentar: “Nu este deloc normal ca în aceste cămine să fie locuinţe sociale”
Directoarea unităţii de învăţământ, Crăiţa Buda Niga, spune că nu i se pare deloc normal ca locuinţele sociale să se intersecteze cu internatul şi şcoala.
„Normal vorbim de o unitate şcoală, unde activitatea de învăţământ şi cazarea elevilor ar trebui să fie prioritatea. Noi am trimis lunar către primărie informări despre problemele de aici... Nu este deloc normal ca în aceste cămine să fie locuinţe sociale”, a declarat Crăiţa Buda Niga.
Ea a precizat însă că atâta timp cât respectivele cămine sunt ale administraţiei locale, şcoala nu poate decât să facă informări şi să-şi spună nemulţumirile.
Elev înţepat cu un cui de un chiriaş al căminului
În urmă cu aproximativ două săptămâni, pe 21 iunie, unul dintre tinerii care ocupă o cameră socială a avut o altercaţie cu un grup de elevi şi l-a înţepat cu un cui pe un adolescent în vârstă de 17 ani.
Conform anchetei poliţiei, un grup de patru tineri, elevi ai şcolii, care se aflau în pauză, l-au abordat pe Gheorghe Botezatu, în vârstă de 32 de ani, care are o serie de probleme de sănătate, şi l-au luat peste picior. Mai mult, unul dintre ei chiar l-ar fi lovit pe bărbatul în vârstă de 32 de ani. Acesta s-a îndreptat imediat spre biroul directoarei unităţii de învăţământ, pentru a relata incidentul. Cei patru, plus încă un tânăr, au încercat să-l oprească. Acesta a fost momentul în care bărbatul de 32 de ani a scos un cui şi l-a înţepat în zona abdominală pe unul dintre elevi.
Acum câteva zile, săptămâna trecută, a mai fost un incident, de data aceasta doar între locatari ai căminului 2. Atunci, din balconul lui Mitică Olariu, locatar în căminul 2, au „zburat” în curtea şcolii sute de reviste, din colecţiile pe care bărbatul le-a adunat ani de zile. Autorul a fost un vecin cu care Olariu a avut un conflict.
( 4 iul 2013, 13:47:12
Metamorfoza … sculptată de revelaţii … e sucombată
Pe Trinitas, popi cu dresuri roz, par să (ne) vorbească
Despre cum îşi caută fiinţa … România constipată
Metamorfoza , cu o bidinea ideologică clandestină
Decuplează evoluţia din involuţia românească
Fiindcă toţi sunt vinovaţi dar … nimeni nu-i de vină
Metamorfoza , oare, vrea să ne “ opreascăcă ” ?
În gestaţia miraculoasă numită life in România
Unde (doar) popa are erecţie la servici, metamorfoza
M-a transformat în fiul unei ţări nefericite. Aleluia !
Din viol în viol , zilnic, îmi măreşte doza
Pe apa scumpă, la robinet, vezi lacrimi casnice
Metamorfozate tâmp-amabil într-o speranţă de mai bine
Căci urmele de lacrimi n-au nici putere să critice
Nici să explice nonsensul “ metamorfozei ” … pentru tine