Foştii salariaţi de la Termica disponibilizaţi vara aceasta nu ar mai fi avut motive să protesteze în stradă dacă banii veniţi de la primărie nu ar fi fost utilizaţi în alte scopuri. Aceasta este opinia primarului Sucevei, Ion Lungu, care şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că în loc să fie date plăţile compensatorii, au fost cumpărate certificate verzi: „Primăria Suceava a dat 65 de miliarde de lei vechi către Termica, bani din care puteau fi achitate şi plăţile compensatorii la toţi salariaţii. S-a luat însă o decizie care nu consider că era o prioritate, să se cumpere acele certificate verzi, fără de care Termica risca să primească nişte penalităţi. Pe de altă parte, era iminentă intrarea societăţii de termoficare în insolvenţă, încât amenzile ar fi fost suspendate pe perioada insolvenţei”.
Şeful municipalităţii sucevene a solicitat administratorilor judiciari de la Termica, în prezent aflată în insolvenţă, să aibă în grijă şi asigurarea plăţilor compensatorii pe programul colectiv de muncă al salariaţilor de la Termica.
„Îmi pare rău că ceea ce am stabilit cu reprezentanţii conducerii Termica şi Consiliul de Administraţie al societăţii, dar şi cu reprezentanţii salariaţilor, nu s-a dus la bun sfârşit, pentru că astăzi, salariaţii disponibilizaţi ar fi fost cu plăţile la zi. Primăria şi-a făcut datoria cu vârf şi îndesat. Din cele peste 300 de miliarde date în acest an, erau 65 de miliarde lei vechi din care puteau fi date şi plăţile compensatorii, pentru că nu erau plăţi la subvenţii la cărbune”, a adăugat edilul sucevean, care a avut discuţii pe această temă şi cu reprezentanţii celor disponibilizaţi.
Referitor la compensările de la Guvern, Ion Lungu a precizat că săptămâna trecută a fost la Bucureşti tocmai pentru a discuta pe această temă.
„Problema este blocată la Ministerul de Finanţe, pentru că se aşteaptă o rectificare la nivel naţional. Sunt mai multe solicitări pe aceeaşi temă, trei societăţi de termoficare – Suceava, Brăila şi Oneşti, iar altele trei urmează să depună solicitări pentru acordarea de plăţi compensatorii– Bacău, Oradea şi Timişoara. Este nevoie de o decizie colectivă la nivel de Guvern referitor la adaosul de completare. Oamenii de la Termica nu au nici o vină că nu mai merge societatea, acolo este o problemă de sistem. Dar este dureros să ai 50 de ani şi să devii şomer”, a adăugat Ion Lungu.
Una din propunerile făcute de primarul Sucevei către administratorii judiciari de la Termica este ca, din datoriile pe care le va mai acumula municipalitatea către Termica până la finele anului, din diferenţele la gigacalorie, la consumul de apă caldă şi la cel de căldură, să fie date plăţi compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.
( 4 iul 2013, 11:22:52