joi, 4 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 152 (5359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Avalanşă de pacienţi intoxicaţi cu ciuperci, la Urgenţele Spitalului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Avalanşă de pacienţi intoxicaţi la Spitalul Suceava, unde, în două zile, nu mai puţin de opt persoane, printre care şi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, la câteva ore după ce au consumat ciuperci culese din pădure. Aşa se arată într-un raport al Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul instituţiei, întocmit pe perioada 29-30 iunie, în care se precizează că pe lângă cazurile izolate s-au înregistrat şi două situaţii în care pacienţii au fost membri ai aceleiaşi familii. Toţi bolnavii s-au prezentat la spital cu simptome de greaţă, ameţeli, dureri de cap şi vărsături, la câteva ore de la ingestie, iar în funcţie de gravitate au fost internaţi sau au plecat la domiciliu cu reţetă, după acordarea primului ajutor.

Astfel, potrivit documentului, în data de 29 iunie, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava au fost aduşi de ambulanţă Rodica şi Silvestru C., de 48 şi respectiv 50 de ani, soţ şi soţie, din Gura Humorului, care prezentau o „stare confuzională” din cauza intoxicaţiei cu ciuperci. Cei doi pacienţi se aflau în stare gravă din cauza otrăvii care le-a pătruns în sânge şi au fost internaţi la Reanimare. În cursul aceleiaşi zile, la Spitalul Suceava au mai ajuns cu ambulanţa după ce au mâncat ciuperci otrăvite trei membri ai unei alte familii din Gura Humorului. Este vorba de o femeie de 53 de ani, Lăcrămioara C., şi doi copii, Mihai şi Georgiana C., de 9 şi respectiv 13 ani. În timp ce femeia a fost lăsată să plece la domiciliu cu reţetă, minorii au fost internaţi la Pediatrie. O a patra persoană care însoţea acest grup de pacienţi otrăviţi cu ciuperci şi care la rândul ei prezenta semnele unei intoxicaţii a fost internată în Spitalul Suceava. Este vorba de un tânăr de 27 de ani, din Suceava, Ovidiu T., care a mâncat ciuperci necomestibile împreună cu femeia de 53 ani şi cei doi minori.

 

Specialiştii: „Intoxicaţiile pot fi cauzate şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare”

În data de 30 iunie, ca urmare a consumului de ciuperci necomestibile, pe mâna medicilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor a ajuns şi Lenuţa P., de 27 de ani, din Neagra Şarului. Tânăra a fost adusă la spital tot cu ambulanţa, prezentând la rândul ei un sindrom confuzional ca urmare a intoxicaţiei cu ciuperci. După acordarea îngrijirilor medicale, pacienta a plecat la domiciliu cu indicaţii pentru tratament.

În aceeaşi zi, la Spitalul Suceava a primit îngrijiri medicale şi o fetiţă de 3 ani, Gabriela G., din Gura Humorului. Micuţa prezenta semnele unei intoxicaţii cu ciuperci, însă nu a fost internată la solicitarea părinţilor, care au preferat să o trateze acasă.

Medicii se aşteaptă ca numărul pacienţilor cărora li s-a făcut rău după consumul de ciuperci necomestibile să se menţină ridicat şi în perioada următoare, având în vedere că sezonul nu s-a încheiat.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiştii în sănătate publică recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. „Intoxicaţiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană a pădurilor. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. De aceea, recomandăm consumul exclusiv de ciuperci din cultură. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei”, explică specialiştii în sănătate publică.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie, adică timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avalanşă de pacienţi intoxicaţi cu ciuperci, la Urgenţele Spitalului Suceava.
 Vizualizări articol: 1410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Avalanşă de pacienţi intoxicaţi cu ciuperci, la Urgenţele Spitalului Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei