miercuri, 3 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 151 (5358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Admitere 2013

Universitatea suceveană şi-a prezentat oferta de şcolarizare pentru anul academic 2013-2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) 1.020 de locuri pentru programele de licenţă (zi), în creștere cu 20 de locuri față de 2012 și cu 84 de locuri față de 2011.

Repartiţia acestor locuri pentru cele 45 de programe de studiu ale USV a fost aprobată de Senatul instituţiei la finele săptămânii trecute. Pe lângă locurile subvenţionate de la bugetul de stat, USV mai scoate la concurs 1.400 de locuri cu taxă.

Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul instituţiei, „în principiu, cifrele de şcolarizare sunt similare cu cele de anul trecut. Am propus 1.400 de locuri la cu taxă pentru a ne încadra în limita capacităţii de şcolarizare a universităţii, aprobată de ARACIS. Circa 25% din programele de studiu de licenţă şi 50% dintre programele de masterat se ocupă până la cifra maximă pe care o avem acreditată”. Acesta a mai declarat că se vor activa doar programele în cadrul cărora vor fi înmatriculaţi minimum 30 de studenţi. „Vrem să avem o diversitate cât mai mare a programelor de studiu, dar nu cu orice preţ”, a mai spus Popa.

 

Cum au fost împărţite locurile bugetate?

Absolvenţii ciclului liceal care vor să urmeze cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică pot alege dintr-o ofertă bogată de domenii de licenţă (finanţe, management, contabilitate, administrarea afacerilor, drept), atât numărul de locuri subvenţionate de la bugetul de stat, cât şi cele cu taxă fiind dintre cele mai numeroase dintre toate facultăţile universităţii (165 de locuri fără taxă şi 579 cu taxă). Cele mai multe locuri fără taxă au fost alocate programelor Finanţe bănci şi Afaceri internaţionale.

La Facultatea de Inginerie şi Ştiinţa Calculatoarelor, cifra de şcolarizare pentru anul universitar 2013-2014, aprobată de Biroul Senatului USV, este de 174 de locuri la buget şi 167 de locuri cu taxă. Cele mai multe locuri bugetate sunt disponibile pentru programul Calculatoare (46 de locuri).

Absolvenţii ciclului liceal care se pregătesc de admiterea în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a USV au la dispoziţie 80 de locuri subvenţionate de stat şi 75 de locuri cu taxă. Dintre cele bugetate, 20 sunt atribuite domeniului Sănătate.

Facultatea de Silviculturapune la dispoziţia absolvenţilor o ofertă educaţională variată, spre concurs fiind scoase 129 de locuri, dintre care 58 sunt bugetate.

La Facultatea de Istorie şi Geografie sunt scoase la concurs 331 de locuri, dintre care 129 sunt subvenţionate de la bugetul de stat (cele mai multe alocate programelor Geografia turismului şi Relaţii internaţionale şi studii europene).

Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării pune la dispoziţia candidaţilor 298 de locuri, dintre care 135 subvenţionate de la bugetul de stat şi 163 cu taxă. Cele mai multe locuri bugetate - 41 - au fost alocate programului Engleză-Germană/Română.

Şi Facultatea de Inginerie Alimentară vine cu o ofertă generoasă pentru potenţialii candidaţi la unul din cele trei programe de studii propuse, respectiv cu 97 de locuri bugetate şi 79 la cele cu taxă.

La Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, la programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar sunt disponibile 96 de locuri, dintre care 52 bugetate.

Tinerii care vor să opteze pentru unul dintre cele patru programe ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management au la dispoziţie 120 de locuri bugetare şi 20 de locuri cu taxă. Cele mai multe locuri subvenţionate sunt la specializarea Tehnologia construcţiilor de maşini.

 

400 de locuri la masterat

În ceea ce priveşte studiile de master, pentru USV s-au alocat 400 de locuri bugetate (la fel cu vara anului 2012 și cu 60 mai multe față de 2011). Pe lângă acestea, universitatea mai scoate la concurs 1.023 de locuri cu taxă.

„Am început deja demersurile pentru suplimentarea acestor locuri. Anul trecut am mai primit 40 de locuri în sesiunea de toamnă”, a afirmat Valentin Popa.

30 de programe de studii de masterat se regăsesc în oferta universităţii pentru anul 2013-2014.

Cele mai multe locuri bugetate au fost alocate programelor Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (92), Facultăţii de Ştiinţe Economice (73) şi Facultăţii de Inginerie Alimentară (56).

Admiterea la USV se organizează în două sesiuni. Prima sesiune se va desfăşura în perioada 15-31 iulie, urmând ca sesiunea din toamnă să se desfăşoare în intervalul 5-20 septembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea suceveană şi-a prezentat oferta de şcolarizare pentru anul academic 2013-2014.
 Vizualizări articol: 1552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Universitatea suceveană şi-a prezentat oferta de şcolarizare pentru anul academic 2013-20140.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei