Deşi au figurat în oferta Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) în anul 2012-2013, două programe de studii de licenţă nu vor mai funcţiona în noul an universitar. Este vorba despre Inginerie şi protecţia mediului în industrie din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management şi programul Geografie de la Facultatea de Istorie şi Geografie.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, „cât priveşte Inginerie şi protecţia mediului în industrie, există alte două programe de studiu similare cu acesta, unul la Facultatea de Silvicultură şi un altul la Facultatea de Istorie şi Geografie. Din aceleaşi considerente nu s-a propus o cifră de şcolarizare nici pentru programul Geografie, dat fiind faptul că în ofertă există programele Geografie mediului şi Geografia turismului, care sunt mai căutate de absolvenţii de liceu. Încercăm să ne pliem pe cerinţele pieţii munci, dar să ţinem cont şi de dorinţele absolvenţilor”. Programul Geografie va putea fi studiat la ID (Învăţământ la Distanţă).
Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere în ciclurile de studii universitare de licenţă prevede ca în anul universitar 2013-2014 să funcţioneze doar programele de studii care vor aduna un număr minim de 30 de studenţi. În condiţiile în care un program de studii nu însumează după sesiunea de înmatriculare minimum 30 de studenţi, candidaţii sunt transferaţi la unul dintre programele indicate în lista de opţiuni a absolventului.
Dispar şi patru programe de studii de masterat
Pentru anul academic 2013-2014, universitatea suceveană nu va mai organiza admitere pentru patru programe de master. Este vorba despre Inginerie mecanică asistată de calculator de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Studii europene şi Etică organizaţională şi audit de la Facultatea de Istorie şi Geografie şi Didactica limbilor moderne de la Facultatea de Litere şi Ştiinţele Comunicării.
Totodată, apar două masterate nou acreditate, unul la Facultatea de Inginerie Alimentară - Management în industria alimentară, alimentaţie publică şi nutriţie specială şi un altul în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică - Diagnostic şi evaluare economico-financiară.
„Politica în România este ca masteratele să aibă un dinamism continuu, să se activeze unele cât mai potrivite pentru starea actuală a pieţei muncii. Nu am dorit să dispersăm locurile bugetate pe foarte multe programe de studiu, ci dorim să creştem eficienţa fiecărui program”, a mai completat Valentin Popa.