miercuri, 3 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 151 (5358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În aşteptarea recursului

Judecătorul care l-a lăsat în libertate pe fondatorul Baroului Suceava (Bota) îşi motivează decizia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi susţinea că procurorii care au cerut arestarea sa „şi-au luat-o în barbă”, după ce a fost lăsat în libertate de Judecătoria Suceava, care a respins propunerea anchetatorilor, Pompiliu Bota (58 de ani), fondatorul structurilor de avocaţi paralele barourilor tradiţionale, nu are totuşi motive să stea relaxat, aşa cum a lăsat impresia în interviurile acordate după noaptea petrecută în arestul poliţiei judeţene.

Şi asta pentru că judecătorul de caz, Iulia Gabriela Lulciuc, care este şi preşedintele Judecătoriei Suceava, a confirmat în motivarea sentinţei că la dosar există indicii şi probe temeinice pentru faptele de care este acuzat Pompiliu Bota. 

„Instanţa apreciază că mijloacele de probă ale dosarului de urmărire penală induc presupunerea mai mult decât rezonabilă că inculpatul Bota Pompiliu este autorul faptelor pentru care se solicită arestarea sa preventivă, respectiv asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la înşelăciune”. 

De asemenea, judecătoarea Lulciuc face referire la aceeaşi „presupunere mai mult decât rezonabilă”, potrivit căreia „inculpatul a oferit sprijin, fie şi moral, celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză pentru a se prezenta eventualelor persoane neavizate (potenţiali justiţiabili) ca fiind avocaţi din Baroul tradiţional, în condiţiile în care aceste persoane foloseau documente de identificare (legitimaţii şi delegaţii) vizibil asemănătoare cu cele ale Baroului menţionat anterior”.

 

„Un grav atentat la siguranţa şi credibilitatea sistemului judiciar din România”

Președinta Judecătoriei Suceava a declarat totuşi că nu se impune arestarea preventivă faţă de Pompiliu Bota, arătând că procurorii nu au explicat care este pericolul social concret pentru ordinea publică prin lăsarea în libertate a inculpatului şi nici nu au adus probe care să le argumenteze susţinerea că fondatorul Barourilor Bota va continua să comită infracţiuni precum cele descrise în propunerea de arestare preventivă.

„Pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal, ţinând cont de gravitatea deosebită a faptelor pe care acest inculpat se presupune că le-ar fi săvârşit, importanţa prezentării de fiecare dată în faţa organelor de cercetare penală, de a-i impune acestui inculpat obligaţia de a nu comunica cu celelalte persoane cercetate sau care vor fi audiate în cauză în altă calitate, pentru asigurarea celerităţii actului de justiţie, instanţa apreciază că faţă de acest inculpat se impune luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara”, se mai arată în motivarea sentinţei date de judecătoarea Lulciuc.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au făcut recurs, acesta urmând să se judece în aceste zile la Tribunalul Suceava.

În opinia anchetatorilor, barourile paralele create de Pompiliu Bota prin hotărârea unor asociaţii caritabile înfiinţate de acelaşi personaj, care a clonat practic structurile avocaţilor tradiţionali, copiindu-le legitimaţiile, chitanţierele, împuternicirile etc., şi care a scos avocaţi pe bandă rulantă organizând periodic, fără drept - susţin procurorii, concursuri de admitere în profesia de avocat, „sunt un grav atentat la siguranţa şi credibilitatea sistemului judiciar din România”.

Din acest motiv, procurorii care se ocupă de acest dosar nu au renunţat la ideea de a-l vedea pe Bota în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, acolo unde a fost închis, de altfel, în noaptea de 28 spre 29 iunie, după ce au emis pe numele acestuia ordonanță de reţinere pentru 24 de ore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecătorul care l-a lăsat în libertate pe fondatorul Baroului Suceava (Bota) îşi motivează decizia.
 Vizualizări articol: 2896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Judecătorul care l-a lăsat în libertate pe fondatorul Baroului Suceava (Bota) îşi motivează decizia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei