Aproape 150 de salariaţi de la Termica şi-au cerşit drepturile în stradă cu ocazia unui miting care a avut loc ieri în faţa Palatului Administrativ din Suceava. Nemulţumirile oamenilor sunt de ordin financiar şi privesc atât plăţile compensatorii pe care ar trebui să le încaseze, cât şi aprobarea unui act guvernamental prin care angajaţilor de la Termica ar trebui să le fie suplimentate ajutoarele de şomaj până la valoarea de 1.549 de lei.
În lipsa liderilor de sindicat de la „Prometeu”, plecaţi la o şedinţă a Blocului Naţional Sindical (BNS), la portavoce a fost un reprezentant al oamenilor, Mihai Vasile. Discursul său a fost pigmentat cu huiduieli, strigăte de dezaprobare şi mult zgomot produs de vuvuzelele şi fluierele cu care protestatarii au venit „înarmaţi”.
„Noi suntem aruncaţi afară, iar Termica Suceava este pusă în conservare. Dar, după cum ne-a spus toată lumea, toate autorităţile de aici, societatea nu va mai funcţiona şi o să ajungă exact ca şi celelalte societăţi, la fier vechi”, a arătat Mihai Vasile.
Cine sunt vinovaţii pentru moartea Termica?
Ajunşi la o vârstă la care nu-i mai doreşte aproape nici un angajator, oamenii de la Termica sunt îngrijoraţi de viitorul care-i aşteaptă.
„Nemulţumirea mea este că muncesc la această societate de când era doar fundaţia, am datorii la bancă şi nu am ce să fac. Nu mă angajează nimeni la vârsta asta. Ce să fac, să dau în cap? Trebuie să ieşim în stradă să ne vadă cineva”, a spus Ion Gutman.
Opinia sa era împărtăşită de toţi ceilalţi oameni care au ieşit în stradă, care refuză să înţeleagă cum s-a putut ajunge la faliment.
„Nu ne-am gândit că o să ne cerşim banii noştri în faţa Prefecturii. Am fost amăgiţi în chip şi formă şi au lucrat într-un mod nebunesc. O centrală care produce energie termică şi electrică şi în care s-au investit milioane de euro pentru modernizare, inclusiv pentru instalaţii de mediu, şi am ajuns să ne disponibilizeze fără să ne acorde un ajutor social”, a menţionat Mircea Popovici.
Când vine vorba de vinovatul pentru situaţia în care se află Termica în acest moment, salariaţii societăţii cred că nu există o persoană anume, ci o anumită conjunctură.
„Cred că sunt mai mulţi vinovaţi, de la conducerea societăţii, a primăriei, de la Guvern, la întreaga societate, toţi aceşti factori au dus la distrugerea Termica”, a concluzionat Dănuţ Antoneac.
Salariaţii de la Termica avertizează că preţul gigacaloriei va exploda
Protestatarii de la Termica susţin că moartea societăţii va avea efecte dramatice asupra întregului oraş. Salariaţii societăţii de termoficare se referă în primul rând la preţul pe care sucevenii îl vor plăti în viitor pentru o gigacalorie de căldură şi care va fi cu mult mai mare decât se vehiculează în acest moment. Reprezentanţii firmei Bioenergy Suceava, titularii proiectului de construcţie a noii centrale termice, au convenit cu municipalitatea locală un preţ de 116 lei/gigacalorie, fără TVA. Angajaţii de la Termica spun că acest preţ nu este sustenabil, şi că, în realitate, costurile vor fi mult mai mari. În plus, pe lângă preţul de producţie, consumatorii vor avea de plătit şi costurile aferente distribuţiei şi transportului.
După cele două ore petrecute ieri în faţa Palatului Administrativ, protestatarii s-au deplasat la sediul Termica, unde au dorit să afle cum a gestionat directorul Ovidiu Dumitrescu sumele de bani pe care primarul Ion Lungu susţine că le-a virat către societate. Discuţiile au durat aproximativ o oră şi s-au încheiat fără nimic concret.
Situaţia disponibilizaţilor
De la Termica Suceava au plecat acasă 282 de persoane ca urmare a programului de restructurare. Zece dintre acestea, care aveau contract de muncă pe perioadă determinată, au plecat în şomaj, fără a mai primi şi alte drepturi băneşti. Restul de 272 de salariaţi urmau să plece acasă cu plăţi compensatorii, dar şi cu ajutoare suplimentare la indemnizaţia de şomaj până la nivelul salariului mediu pe economie, respectiv 1.549 de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată, situaţia de la societatea de termoficare dar şi la nivel guvernamental dovedindu-se mult prea greoaie.
În final, 45 dintre angajaţii Termica au renunţat la banii care completează indemnizaţia de şomaj şi au acceptat doar plăţile compensatorii, în general 18 salarii.
Ceilalţi salariaţi, 227 la număr, se află în concediu fără plată de 24 de zile şi aşteaptă emiterea Hotărârii de Guvern, blocată între timp la Ministerul Finanţelor, prin care să se aloce sumele necesare completării veniturilor la indemnizaţia de şomaj până la cuantumul de 1.549 de lei.
Iniţial, suma totală pe care Guvernul trebuia s-o aloce către salariaţii de la Termica era de 7,5 milioane de lei, bani care ar fi acoperit completarea veniturilor pentru 295 de persoane. În condiţiile în care numărul persoanelor care urmează să beneficieze de aceste venituri a scăzut la 227, şi suma ce va veni din partea Guvernului va fi mai mică.
Între timp, Termica a intrat în insolvenţă, iar acum este condusă de un administrator judiciar care are puteri depline şi este singurul care decide ce se va petrece cu banii care intră în conturi.
Vor mai fi proteste şi zilele acestea?
Autorizaţia pentru protest a fost emisă luni seară doar pentru ziua de ieri, între orele 10.00-12.00. Angajaţii de la Termica nu au primit acceptul din partea Primăriei Suceava de a continua acţiunile pe tot parcursul acestei săptămâni. Din acest motiv, oamenii erau ieri indecişi dacă este cazul să iasă din nou în stradă. Situaţia era neclară aseară, dar probabil că totul se va stabili ad-hoc în cursul acestei zile.
Ce au scandat protestatarii
În afara vuvuzelelor şi fluierelor pe care le-au folosit, protestatarii au venit la miting şi cu pancarte pe care erau inscripţionate diferite mesaje. „Voi aţi tras tunuri/Noi am rămas pe drumuri”, „Oltchim=Termica Suceava”, „Toate promisiunile se dau la televizor! Mincinoşilor!” sau „Decapitalizare=Faliment=Frig în casă”. Salariaţii de la Termica ar fi dorit să discute şi cu şeful Consiliului Judeţean Suceava, precum şi cu prefectul de Suceava, dar cu puţin timp înainte de startul mitingului Cătălin Nechifor şi Florin Sinescu au plecat la Putna, la manifestările prilejuite de pomenirea voievodului Ştefan cel Mare.
( 3 iul 2013, 12:33:35
*SC Termica SA Suceava a cerut ANRE majorarea preţului de producţie a gigacaloriei la 511,02 lei,fara cheltuieli de transport si distributie.In prezent, preţul pe care îl achită populaţia pentru o gigacalorie este de 185 de lei.Platim gigacaloria atat la incalzire in perioada de iarna cat si pentru apa calda.Sa presupunem ca la iarna intra in functiune centrala Adrem.Gigacaloria la Adrem va costa 243 ron(Daca va fi biomasa.daca centrala va merge pe gaz metan probabil pretul va fi dublu).
*Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 iulie cu 8% şi la 1 octombrie cu 2%.
Majorarea prețului la gaze, de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra întregului lanț alimentar.Prețul cărnii de porc ar putea crește cu până la 15% în acest an, având în vedere trendul crescător al costurilor .