Începând cu data de 1 iulie 2013, sucevenii vor plăti mai mult pentru apa potabilă şi pentru canalizare. Majorarea preţurilor, de aproximativ 25%, va fi aplicată atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali. Decizia a fost luată de către Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul Asociației Județene pentru Apă și Canalizare (AJAC) Suceava. În şedinţa de ieri a acestei asociaţii s-a aprobat ajustarea tarifelor de furnizare a serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare – epurare pentru operatorul regional SC ACET SA Suceava, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi de către membrii AJAC Suceava.
În urma acestei decizii, preţul cu TVA plătit de populaţie pentru apa potabilă, respectiv pentru canalizare va creşte cu câte 0,55 de lei/mc. Practic, de la 1 iulie 2013, SC ACET SA Suceava va percepe de la populaţie un preţ de 4,25 de lei/mc pentru apa potabilă şi de 2,58 lei/mc pentru canalizare, preţurile incluzând TVA. Înainte de această majorare populaţia plătea 3,7 lei/mc pentru apa potabilă şi 2,03 lei/mc (inclusiv TVA) pentru canalizare.
În urma deciziei de ieri a AJAC Suceava, preţul fără TVA pentru care SC ACET SA îl va percepe de la consumatorii industriali va fi de 3,43 de lei/mc pentru apa potabilă şi de 2,08 de lei/mc pentru canalizare.
De precizat că SC ACET SA Suceava operează în momentul de faţă în Suceava, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret, Solca, Ipoteşi şi Baia. Operatorul regional de servicii de apă şi canalizare mai vinde apă potabilă şi în localităţile Berchişeşti, Moara, Cornu Luncii, Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti şi Şcheia. Practic, în urma deciziei de ieri, începând cu data de 1 iulie 2013, consumatorii din toate localităţile menţionate anterior vor plăti mai mult pentru apa potabilă şi pentru canalizare, acolo unde există acest serviciu. Această majorare se va reflecta şi în creşterea preţului la apă caldă pentru locuitorii municipiului Suceava.
Potrivit unui comunicat de presă al AJAC Suceava, în acest moment, la nivel național, cele mai mari tarife pentru apă potabilă pentru populație se regăsesc la SC Apa Nova Bucureşti SA - 5,41 lei/mc, SC Compania de apă SA Buzău - 5,07 lei/mc, RAJA Constanța - 4,67 lei/mc, SC Aquacaraș Reșița - 4,51 lei/mc, Compania Județeană Apa Serv Neamț - 4,41 lei/mc. În ceea ce privește tariful pentru canalizare – epurare pentru populație, cele mai mari tarife se înregistrează la Compania de apă Târgoviște - 4,33 lei/mc, RAJA Constanța - 4,15 lei/mc, Compania Județeană Apa Serv Neamț - 3,77 lei/mc, Apă Canal Pitești – 3,76 şi SC Compania de apă Arad 3,52 lei/mc.
În acelaşi comunicat se precizează că la nivel național, tarifele practicate în judeţul Suceava de către SC ACET SA Suceava se situează pe locul 26, între cei 47 de agenți economici – operatori regionali din România, luându-se în calcul un tarif mediu apă potabilă și canalizare – epurare.
( 2 iul 2013, 11:22:06