Întors la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, după detaşarea de aproape un an de zile la IPJ Călăraşi, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a stabilit, ieri, în prima sa zi de serviciu după „exil”, sarcini pentru poliţiştii din subordinea sa.
„Vreau să curăţ municipiul Suceava, şi nu numai, de cerşetori. E o invazie, în intersecţii, în parcările şi apropierea supermarketelor”, a anunţat inspectorul-şef o serie de acţiuni ce vor demara chiar din aceste zile pentru combaterea cerşetoriei.
O altă prioritate a şefului IPJ Suceava, a mai anunţat Todiruţ, este reducerea numărului de furturi din casele în construcţie, tot mai multe fapte de acest gen fiind înregistrate în ultimele luni.
Comisarul-şef a spus că va face şi o analiză a resurselor umane de la subunităţile şi posturile de poliţie din judeţ, existând situaţii în care la anumite secţii sau comune ordinea şi liniştea publică este asigurată de un singur poliţist.
Todiruţ, lăudat la Călăraşi de prefect, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal şi şeful ATOP
În perioada detaşării la Călăraşi, Ioan Nicuşor Todiruţ s-a făcut remarcat prin faptul că a stabilit un record în judeţul respectiv, şi anume acela că, pentru prima oară în istoria poliţiei călărăşene, în arestul unităţii nu a mai rămas nici un loc liber.
De altfel, rezultatele lui Todiruţ au fost confirmate şi de statisticile care au arătat scăderi la aproape toate genurile de infracţiuni, dar şi de către autorităţile din Călăraşi.
„Am constatat o creştere net superioară faţă de anii precedenţi a rezultatelor obţinute de poliţiştii călărăşeni, lucru care a condus implicit la creşterea gradului de siguranţă şi încredere a cetăţenilor călărăşeni”, i-a transmis printr-o adresă oficială prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe.
O adresă similară cu cuvinte de laudă la adresa managementului inspectorului de poliţie Călăraşi, cu acelaşi destinatar, a fost semnată la începutul acestui an şi de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, Manea Cornelia, care arată că „prin prezenta Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi intenţionează a vă adresa un mesaj de mulţumire pentru desemnarea echipei manageriale ce a condus IPJ Călăraşi în cursul anului 2012, în special a şefului inspectoratului, comisar-şef Todiruţ Ioan Nicuşor”.
Şi şeful Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Călăraşi, Nicolae Rogoz, i-a transmis un mesaj de mulţumire ministrului Radu Stroe. „Remarcăm faptul că după numirea domnului comisar-şef doctor Todiruţ Ioan Nicuşor la conducerea acestei instituţii, activitatea IPJ Călăraşi a cunoscut un reviriment pozitiv, aspect care a fost apreciat de comunitatea călărăşeană prin creşterea gradului de siguranţă şi încredere, subliniind în mod clar destructurarea multor grupări infracţionale prin propunerile de arestare a membrilor acestor grupări, concretizate prin arestările acestora”, este un fragment din adresa semnată de şeful ATOP Călăraşi.
Ioan Nicuşor Todiruţ a primit şi o plachetă „în semn de recunoștință pentru activitatea şi rezultatele meritorii obţinute la IPJ Călăraşi”, din partea consiliului de conducere al IPJ Călăraşi.
Problemele lui Todiruţ: Management defectuos şi un dosar penal la DNA
În ciuda aprecierilor la adresa comisarului-şef, în urmă cu câteva luni, după un control trimis de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, împotriva lui Todiruţ s-a declanşat cercetarea administrativă pentru management defectuos.
De altfel, activitatea de inspector-şef a lui Todiruţ a fost verificată şi reverificată de mai multe echipe de control trimise de la Bucureşti, atât la IPJ Suceava, cât şi la IPJ Călăraşi.
În urmă cu câteva luni, s-a început şi urmărirea penală împotriva comisarului-şef într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava, Todiruţ fiind acuzat că în 2006 a achiziţionat la un preţ de peste patru ori mai mare clădirea în care îşi are în prezent sediul Poliţia Municipiului Suceava (aproape 120 de miliarde de lei vechi).
Cătălin Dancu, avocatul comisarului-şef Todiruţ, a arătat că acest dosar, vechi din 2009, este o cacialma, la fel ca şi avalanşa de controale de la Bucureşti, toate având un singur scop: acela de a-l determina pe inspectorul şef să-şi dea demisia din fruntea IPJ Suceava, pentru a fi adusă „o marionetă” a actualei guvernări.
„Au aşteptat şapte ani să reacţioneze? Din noiembrie 2006, de când s-a achiziţionat acel sediu, câţi miniştri de interne, câţi secretari general, câţi şefi de direcţii s-au schimbat? Au găsit acum problema, exact când domnul Todiruţ trebuia să vină acasă (n.r.-din detaşarea de la IPJ Călăraşi). Domnul Todiruţ putea să facă tumbe în faţa IPJ. Dacă Bucureştiul nu semna, nu introducea investiţia pe listă, nu făcea rectificarea bugetară, nu-şi trimitea specialişti care au urmărit în negocierile directe toată procedura, nu-şi angajau expertul lor, nu al meu, nu dădeau curs întregii note de fundamentare, astăzi nu aveam nici un dosar. Domnul Todiruţ nici dacă vroia, nu putea să facă nimic, este ordonator terţiar de credite, nu principal. O să fie achitat de pe scaun”, declara pentru Monitorul de Suceava, cunoscutul avocat Cătălin Dancu.
( 2 iul 2013, 11:12:24