Minunatele meleaguri ale Ţării Dornelor şi frumuseţea sălbatică a Parcului Naţional Călimani sunt mai accesibile, începând de săptămâna trecută, vizitatorilor de pretutindeni, graţie realizării unui centru de vizitare, care pune la dispoziţia celor interesaţi toate informaţiile necesare.
Chiar de Ziua Parcului Naţional Călimani, în comuna Şaru Dornei, în mijlocul naturii, într-o zonă care îţi permite să admiri măreţia munţilor care te înconjoară, a fost inaugurat Centrul de vizitare a Parcului Călimani, care va funcţiona şi ca sediu al Administraţiei Parcului. Evenimentul, petrecut la finele săptămânii trecute, a beneficiat de prezenţa a numeroase oficialităţi locale, judeţene şi naţionale, implementarea unui proiect de aproape un milion de euro, la nivelul unei arii protejate, fiind o realizare demnă de apreciat.
Ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, suceveanul Gelu Puiu, a declarat că, pentru el, „parcul este un muzeu în aer liber. Trebuie să avem zone protejate, dar să le şi finanţăm, astfel încât să nu avem probleme legate de proprietate, de modul de gestionare şi de administrarea lor. La nivelul ministerului, pentru a ajuta aceste zone, am identificat surse de finanţare pentru toţi cei care au teren în fondul forestier în cadrul parcurilor naturale Natura 2000, să le asigurăm o compensaţie, astfel încât, împreună, să reuşim să conservăm biodiversitatea”.
Florian Popa, director adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), a venit cu o serie de detalii tehnice asupra parcurilor naturale naţionale: „La nivelul ţării noastre sunt 28 de parcuri naţionale naturale, fără a lua în calcul zona biosferei Deltei Dunării. RNP administrează 23 de astfel de parcuri. Scopul principal al acestor parcuri este de a conserva acest patrimoniu natural care ne-a fost încredinţat şi de a valorifica resursele acestor suprafeţe. Cele două aspecte trebuie să fie într-un echilibru aproape perfect, pentru că nu putem doar să stăm să privim la bunurile care ne-au fost încredinţate, pentru că, în acelaşi timp, trebuie să le exploatăm cu foarte mare eficienţă şi rigurozitate, astfel încât peisajul şi tot ce înseamnă acest patrimoniu natural să aibă o continuitate. Administrarea lor necesită multe eforturi, în primul rând financiare. Regia Naţională a Pădurilor nu s-a dat niciodată înapoi în a susţine financiar toate parcurile pe care le are, numai în 2012 costurile fiind de 11 milioane de lei. În acelaşi timp, parcurile nu au reuşit să aducă venituri proprii de nici un milion de lei. În plus, la toate proiectele care sunt accesate este nevoie de cofinanţare, principalul merit al RNP fiind că a pus la dispoziţia solicitanţilor împrumuturi extrem de necesare pentru continuarea lucrărilor”.
Acest aspect, al sprijinului financiar fără de care proiectul nu putea ajunge la bun sfârşit, a fost subliniat şi de directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru.
„Nu avem doar sarcina de a veghea asupra protecţiei şi conservării biodiversităţii. S-au depus eforturi mari pentru a finaliza această lucrare. Direcţia Silvică a contribuit atunci când a fost mai greu, să deblocheze plăţile. Acum câţiva ani, posibilitatea de a avea un asemenea centru de vizitare părea un vis. Poate era mai uşor dacă le făceam cu banii noştri, mă refer la derulare şi la finalizare, pentru că lucrul cu bani europeni este foarte gingaş. Dar ce a fost a fost, a trecut cu bine şi se deschid noi perspective pentru perioada 2014-2020, când va trebui să facem efortul să obţinem cât mai mulţi bani din fonduri europene”, a adăugat Solovăstru, care consideră că Ministerul Mediului şi conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor au dus greul acestui proiect.
Implementarea proiectului este apreciată şi de Noela Mihai, reprezentantul finanţatorului pe axa 4 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu: „Există oameni, precum cei de la Administraţia Parcului Naţional Călimani, care iubesc natura, care s-au implicat foarte mult în a arăta şi celorlalţi frumuseţile locurilor de aici, au muncit şi sper să mai acceseze şi alte fonduri europene. Cel mai important lucru este că 80% din aceste fonduri nu se returnează”.
Oaspeţii de seamă din judeţ şi din ţară au fost primiţi tradiţional, cu pâine şi cu sare, iar după slujba de sfinţire a noului sediu al Administraţiei Parcului Naţional Călimani, invitaţii au putut admira, în interior, o machetă tridimensională a parcului naţional, o expoziţie de imagini sugestive asupra frumuseţii locurilor, a florei şi faunei din această zonă binecuvântată de Dumnezeu, o prezentare multimedia a Parcului Călimani, care acum poate fi vizitat şi virtual.
„Un centru de vizitare este o necesitate într-o astfel de zonă. Dacă un vizitator ştie de unde se poate informa asupra aspectelor pe care le poate vedea în zona respectivă, altfel îşi poate efectua drumeţiile”, consideră Dragoş Mihai, şeful serviciului Arii Protejate Romsilva.
Nu au lipsit nici delicatese tradiţionale ale zonei, precum pastramă de muşchi, cârnăciori afumaţi, tochitură la ceaun, cu mămăligă, brânzeturi, balmoş, iar pentru cei dornici să guste din aromele pădurilor, se găseau fel de fel de sucuri şi lichioruri naturale de brad şi fructe de pădure.
Tineri talentaţi din Ţara Dornelor au susţinut un spectacol al tradiţiilor populare din zonă, după care vizitatorii au avut ocazia să admire, cu ochiul liber, dar şi cu telescoapele, frumuseţea sălbatică a locurilor de la înălţimea turnului de observaţie din lemn, care completează centrul de vizitare.