Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 150 (5357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Evaluare

Candidaţi eliminaţi pentru fraudă şi absenţi numeroşi, la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Candidaţii primei sesiuni a bacalaureatului din acest an au susţinut ieri prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română. Din cei 5.925 de absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de ieri a examenului, 307 au absentat.

Totodată, doi elevi suceveni au fost eliminaţi din examen, aceştia fiind surprinşi încercând să copieze de pe telefoanele mobile. De asemenea, din motive obiective, alţi doi candidaţi au întârziat la probă, aceştia susţinând mai târziu testarea, cu subiecte de rezervă. Un elev din Rădăuţi a susţinut proba acasă, întrucât se află imobilizat.

 

Variante diferenţiate, în funcţie de profilul candidaţilor

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa şcolară, din care, în dimineaţa zilei de ieri, a fost extrasă varianta de subiect cu numărul 7. Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de siguranţă de toate cele 21 de centre de examinare desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. 

Anul acesta, pentru prima dată,elevii au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.

Primul subiect al variantei nr. 7, cea pentru profilul uman, viza analiza de vocabular, precum şi capacitatea de a înţelege şi de a comenta un fragment la prima vedere din„Accidentul”, de Mihail Sebastian. La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent. Pentru subiectul al treilea, notat cu 30 de puncte, candidaţii au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului.

Cât priveşte varianta cu numărul 7 pentru elevii aparţinând profilului real, primul subiect viza analiza de vocabular şi teorie literară din opera „Scrinul negru” de George Călinescu. Pentru cel de-al doilea subiect, candidaţii au avut de elaborat un text în care să argumenteze „importanţa alegerii unui model în viaţă”. Subiectul al III-lea, notat cu 30 de puncte, cerea elevilor să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-o poezie aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. 

Potrivit Gabrielei Cazac, profesoară de limba şi literatura română, „diferenţierea dintre cele două tipuri de subiecte nu mi se pare relevantă ca nivel de dificultate. În ambele cazuri, la subiectul al III-lea, trebuiau dezbătute texte moderniste. La subiectul I, ambele variante au propus texte în proză, deci s-a preferat o tratare unitară, cerinţele sunt aproximativ identice şi acelaşi lucru putem spune şi despre subiectul al II-lea. Consider că deocamdată diferenţierea variantelor e un experiment, nivelul de dificultate fiind similar”.

 

Poezia - „surpriza” de la bac

În funcţie de timpul alocat pregătirii pentru proba scrisă la limba şi literatura română, părerile examinaţilor cu privire la cerinţele variantei 7 au fost dintre cele mai diverse.

Cu toate că zeci de variante asemănătoare au fost studiate pe parcursul anului şcolar, în cadrul orelor de limba română, mai toţi candidaţii au fost surprinşi de cerinţele subiectului al III-lea, cel care viza analiza unui text poetic.

Ovidiu Iaţcu este absolvent al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, iar la ieşirea din examen elevul ne-a mărturisit că regretă că nu s-a pregătit mai bine pentru proba de limba şi literatura română. „A fost destul de uşor, însă la subiectul al III-lea nu prea am ştiut. Nu am citit la poezie. Mă aştept să iau un 4, o notă mai mare nu. Nu trec proba, pentru că nu prea m-am pregătit”, ne-a spus Ovidiu.

Nici pe colegul său Iulian Curpăn examenul maturităţii nu l-a prins tocmai pregătit. Acesta ne-a declarat că „a fost greu. La subiectul al III-lea, cel cu eseul, aproape că nu am scris nimic. În rest, am mai făcut câte ceva. Vreau să iau 6. Nu vreau să urmez vreo facultate, mă mulţumesc doar cu bacul luat”.

Ceva mai mulţumită de cerinţele variantei extrase am găsit-o pe Roxana Abutnăriţei, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. „A fost OK. Poate că pentru subiectul al III-lea nu ne aşteptam la poezie, ci la roman, însă a fost bine. Nu a fost ceva ce nu a putut fi rezolvat. A fost şi mai uşor ca la simulare. Sper să iau un 7-8”, a afirmat Roxana.

„Sec”, „supergreu”, „vrăjeală” au fost alte însuşiri atribuite de candidaţi primei probe scrise a examenului.

Având în vedere că la calculul mediei generale de admitere la majoritatea universităţilor vor fi luate în considerare şi notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, după caz, obţinerea unei note cât mai mari reprezintă miza principală pentru toţi examinaţii.

 

6.267 de absolvenţi susţin mâine proba obligatorie a profilului

Astăzi, nouă elevi din judeţ susţin proba scrisă la limba şi literatura ucraineană.

După aceste probe, elevii suceveni se vor întoarce în sălile de examen mâine, când, în funcţie de filiera şi specializarea pe care le-au urmat în cursul celor patru ani de liceu, vor susţine proba fie la matematică, fie la istorie.

Pentru matematică s-au înscris 4.845 de elevi. Alţi 1.467 de candidaţi suceveni nu vor fi nevoiţi să rezolve exerciţii de algebră, geometrie sau trigonometrie, dat fiind faptul că vor susţine cea de-a doua probă scrisă a bacalaureatului la istorie.

Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi a specializării, a fost programatăvineri, 5iulie. Rezultatele parţiale se vor afişa luni, 8 iulie, tot în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00-16.00, fiind aşteptate contestaţiile. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor vor fi făcute publicevineri, 12 iulie. Candidaţii care nu vor promova examenul vor avea posibilitatea să mai susţină bacalaureatul în sesiunea a doua, care se va desfăşura între 19 august şi 5 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Candidaţi eliminaţi pentru fraudă şi absenţi numeroşi, la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat.
 Vizualizări articol: 2278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Candidaţi eliminaţi pentru fraudă şi absenţi numeroşi, la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei