Câteva zeci de credincioşi ortodocşi ucraineni şi români, deopotrivă, au participat sâmbătă la hramul Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”. Credincioşii au venit la biserică încă de la primele ore ale dimineţii şi s-au închinat la Icoana cu o părticică din moaştele Sf. Iov de la Poceaev, la Icoana cu o părticică din Moaştele Sf. M. Muc. Varvara şi Racla cu zece părticele ale Sfinţilor mai importanţi din renumita Mare Lavră a Peşterilor din Pecersk - Kiev din Ucraina, pe care biserica suceveană le-a primit ca dar de mare preţ de la PS. Meletie, episcopul Hotinului - Ucraina, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
După cum ne-a spus parohul bisericii ucrainene de pe Zamca, preotul Mihai Maghiar, raclele cu părticele din moaştele sfinţilor ucraineni şi icoanele au fost aduse la Suceava pentru ca persoanele care nu pot ajunge în Ucraina să se poată închina acestor sfinţi.
În cinstea eroilor români şi ucraineni
Sărbătoarea hramului bisericii a început încă de vineri seară, când s-a oficiat Slujba de priveghere, după care, sâmbătă, în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, s-a citit Acatistul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, urmat de Sfânta Liturghie, oficiată de preotul Mihai Maghiar, împreună cu un sobor de preoţi.
În curtea Parohiei Ortodoxe Misionare Ucrainene ,,Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Suceava, str. Zamca, situată în vecinătatea mănăstirii armeneşti Zamca,
se află şi o troiţă care a fost ridicată de comunitatea ucraineană, în cinstea eroilor români şi ucraineni căzuţi pe toate câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale. Troiţa era sâmbătă împodobită cu flori, la fel şi interiorul bisericii.
Credincioasele au dus la biserică vin şi colaci, pentru sănătatea celor care poartă numele Petru şi Pavel, iar la sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc o agapă creştină.
Slujbele se ţin în limbile română şi ucraineană
Parohul bisericii ucrainene de pe Zamca, preotul Mihai Maghiar, a precizat că biserica pe care o păstoreşte este una misionară, care şi-a început activitatea pe 8 septembrie 2002, de Praznicul Naşterii Maicii Domnului, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, până pe 2 decembrie 2007, când, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi al credincioşilor ucraineni şi români, s-a construit naosul şi altarul bisericii de acum, sfinţit de ÎPS Pimen. Sfintele slujbe se ţin bilingv, în limbile română şi ucraineană.
„Între anii 2008-2012, s-a refăcut naosul în întregime şi s-a adăugat pridvorul bisericii, s-a amenajat cafasul, iar în spatele lui o bibliotecă încă nefinalizată, unde din 2010 îşi desfăşoară activitatea Şcoala Duminicală”, a explicat preotul Mihai Maghiar.