luni, 1 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 149 (5356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Rezultate

Aproape 85% dintre elevii suceveni au luat note peste 5 la examenul de evaluare naţională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

6.753 de elevi suceveni au primit sâmbătă, 29 iunie, rezultatele evaluării naţionale. Cei mai mulţi dintre ei au simţit cum le-au fost răsplătite munca şi efortul depuse în ultimele luni de zile, însă pentru alţii calificativele obţinute au reprezentat motiv de supărare.

5.703 elevi (84,45%) au reușit să obțină note peste 5. Rezultatele sunt similare cu cele înregistrate în anul 2011, când 83,7% dintre elevii evaluaţi obţineau note peste 5, procent ce situa Suceava pe locul patru în topul judeţelor cu cea mai mare rată de promovabilitate. Anul trecut, circa 61% dintre elevi au luau note peste 5.

Potrivit unei centralizări transmisă de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, cei mai mulţi dintre elevii suceveni (1.230) au medii cuprinse în intervalul 9-9,99. Totodată, 1.087 de elevi au medii cuprinse în intervalul 5-5,99, 1.096 dintre examinați au obținut medii între 6 și 6,99, 1.081 – între 7 și 7,99 şi 1.180 – între 8 și 8,99.

De cealaltă parte, pe 1.050 de examinaţi evaluarea naţională nu i-a prins tocmai pregătiţi, ţinând cont că au fost notaţi cu calificative sub 5. Dintre cei care au note mai mici de 5, 120 de elevi au primit note între 2 și 2,99, 321 de absolvenţi de gimnaziu au note între 3 și 3,99 și 582 au medii între 4 și 4,99. Pentru 27 de elevi subiectele evaluării naţionale au reprezentat o necunoscută, ţinând cont că au medii mai mici de 1,99.

Rezultatele parţiale ale examenului au venit ca o surpriză plăcută pentru 29 de absolvenţi de clasa a VIII-a, care au reuşit să obţină punctaj maxim – nota 10, 11 dintre aceştia fiind din mediul urban şi 18 din mediul rural.

 

389 de elevi au luat 10 la matematică

La proba de matematică, testare la care subiectele au fost apreciate de elevii examinaţi ca fiind „foarte uşoare”, cele mai multe note s-au încadrat între 5 şi 5,99 (1.225 de elevi).

Deşi au considerat cerinţele probei ca fiind floare la ureche, 1.317 nu au reuşit să obţină note peste 5. Cu toate acestea, rezultatele din acest an se situează cu mult peste cele obţinute în vara anului trecut, când peste 3.000 de note de la disciplina matematică se încadrau în intervalul 1-4,99.

La polul opus, la evaluarea naţională 2013, 389 dintre absolvenţii de ciclu gimnazial au predat lucrări perfecte la matematică, fiind notaţi cu 10. 229 dintre aceştia sunt din mediul urban. 106 elevi au absentat de la această probă.

La prima probă a evaluării naţionale, cea de limba şi literatura română, au absentat 102 elevi. La această disciplină s-au înregistrat 1.262 de note peste 9, 41 dintre lucrări fiind notate cu calificativul maxim. Totodată, 1.470 dintre examinaţi nu au reuşit să ia note peste 5, 51 dintre aceştia având calificative mai mici de 2.

 

Emoţii la afişarea rezultatelor

Mulţi dintre elevi au sosit sâmbătă la centrele de examinare încă de dimineaţă, însă listele cu rezultatele examenelor s-au afişat puţin înainte de ora 16.00. Însoţiţi de părinţi, elevii au stat sub imperiul emoţiilor, ţinând cont că miza acestei evaluări este una destul de importantă, şi anume admiterea la un liceu cu reputaţie cât mai bună.

Cei mai mulţi au clamat rezultatele de la limba şi literatura română, unde calificativele nu au fost pe măsura aşteptărilor elevilor care susţineau înverşunaţi ”am făcut tot”.

Diana P., absolventă a Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava, a fost notată cu 10 la matematică şi cu 7,55 la română, nota de la prima probă a evaluării stricându-i elevei socotelile pe care şi le făcuse în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

„Am media de 8,77. Sincer, nu sunt foarte mulţumită de rezultatul de la limba română şi sunt nehotărâtă dacă să depun sau nu contestaţie, ţinând cont că ar putea să-mi scadă din notă la o nouă evaluare”, spune eleva.

De cealaltă parte au fost şi elevi care au recunoscut că au tratat cu superficialitate subiectele variantei 3 de la matematică. „Am văzut că varianta a fost extrem de uşoară şi poate nu m-am concentrat suficient. Am luat 7,70, mult mai puţin ca la română. Trebuia să fiu mai atent, nota putea fi mult mai mare”, ne-a mărturisit un alt elev al şcolii.

În cadrul celor două probe, desfăşurate în zilele de 25 şi 27 iunie, patru elevi din judeţ au susţinut testările în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale. Un elev din Ilişeşti a susţinut proba la domiciliu, în prezenţa unei comisii speciale, elevul fiind imobilizat. Alţi trei elevi cu deficienţe, din Dorna Arini, Suceava şi Marginea, au susţinut examenul la şcoală, însă au solicitat prelungirea programului alocat rezolvării subiectelor cu încă o oră. 

În judeţul Suceava nu au fost sesizate încercări de fraudare a examenului.

 

La nivel naţional, 75,91% dintre elevi au medii peste 5

La nivel naţional, 123.503 elevi, reprezentând 75,91%, au obţinut note peste 5. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale, cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila (89,82%), iar cele mai scăzute în judeţul Olt (60,98%). În nici un judeţ nu s-a înregistrat un procent sub 60% pentru notele peste 5. Pe discipline, situaţia notelor peste 5 se prezintă astfel: la limba şi literatura română - 82,29%, la limba şi literatura maternă - 93,07%, la matematică - 71,60%. Cele mai multe note peste 5 au fost cele între 9-9,99 (29.666).

Comparativ cu procentul din anul 2012 (66,12%), se constată o majorare cu aproape 10% a numărului de elevi care au reuşit să obţină note peste 5.
Reprezentanţii ministerului de resort au menţionat că „subiectele au avut un grad de dificultate mediu, specific examenelor care au ca scop evaluarea competenţelor pentru finalul ciclului gimnazial. Subiectele şi baremele de rezolvare au fost corect redactate şi nu au ridicat probleme elevilor şi profesorilor evaluatori. În centrele de examinare au fost aplicate toate măsurile necesare pentru asigurarea unui examen corect şi pentru eliminarea oricărei tentative de fraudă. În toate centrele au funcţionat camerele de supraveghere”.
În funcţie de notele pe care le-au obţinut la evaluarea naţională, elevii vor putea intra la liceul dorit. Media generală a notelor obţinute la evaluare va reprezenta 50% din media finală a admiterii. Celelalte 50 de procente le reprezintă media anilor de gimnaziu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 85% dintre elevii suceveni au luat note peste 5 la examenul de evaluare naţională.
 Vizualizări articol: 1644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Aproape 85% dintre elevii suceveni au luat note peste 5 la examenul de evaluare naţională2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei