Indiferent de calificativele pe care le-au obţinut la probele de evaluare a competenţelor (A, C şi D), pe care le-au susţinut pe parcursul a trei săptămâni, 5.923 de absolvenţi ai ciclului liceal susţin astăzi, începând cu ora 9:00, prima probă scrisă din cadrul bacalaureatului, respectiv cea la limba şi literatura română. 284 dintre examinaţi sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare.
Pentru această probă, candidaţii vor avea trei ore la dispoziţie pentru a rezolva cerinţele variantei elaborate de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare.
Acest centru a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa şcolară, din care, în această dimineaţă, va fi extrasă o variantă. Indiferent de subiectul extras, candidaţii vor fi nevoiţi, la primul subiect, notat cu 30 de puncte, să facă analiza de vocabular a unui fragment dintr-un text. La partea a II-a a variantei extrase, notată tot cu 30 de puncte, candidaţii vor trebui să elaboreze un text de tip argumentativ pornind de la ideile sugerate de afirmaţia unui autor. La partea a III-a elevii vor trebui să realizeze un eseu de două-trei pagini.
Cei care vor încerca să fraudeze vor fi scoşi din examen. Mai mult decât atât, candidaţii prinşi copiind nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni. Absolvenţii de liceu din seriile anterioare care vor susţine bacul pentru a treia sau a patra oară vor trebui să scoată din buzunar suma de 230 de lei.
Un elev de la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" din Rădăuţi, care fost şcolarizat în învăţământul de masă la domiciliu, va susţine proba scrisă la Limba şi literatura română acasă, în prezenţa unei comisii.
Totodată, zece absolvenţi ai Liceului Tehnologic Special din localitatea Bivolărie, cu deficienţe de auz, vor susţine examenul în prezenţa unui interpret al limbajului mimico-gestual.
Elevii vor susţine testarea în 21 de unităţi de învăţământ
Pentru sesiunea iunie-iulie 2013 a bacalaureatului, elevii vor fi examinaţi în următoarele centre: Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, CN „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi, CN „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, CT „Laţcu Vodă” Siret, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, CT „Al.I. Cuza”, CT de Industrie Alimentară, CN „Mihai Eminescu”, CN „Petru Rareş”, CN „Ştefan cel Mare”, CT „Samuil Isopescu”, Liceul Teoretic „Filadelfia”, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei şi Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus.
Cel mai aglomerat centru de examinare este Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, unde vor susţine testarea 437 de elevi, urmat de Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus – 408 elevi, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului – 406 elevi şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” - 398 de elevi. Corectarea lucrărilor de la bacalaureat se va face, pentru al doilea an la rând, sub supravegherea camerelor video, profesorii corectori vor fi monitorizaţi începând cu repartizarea lucrărilor şi până la predarea acestora.
Miercuri, elevii vor susţine proba scrisă obligatorie a profilului, iar în data de 5 iulie, absolvenţii vor fi examinaţi la o materie la alegere din cadrul profilului şi specializării.
Prima afişare a rezultatelor la bacalaureat va avea loc luni, 8 iulie, contestaţiile putând fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 9-11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen data de 12 iulie.