În prezenţa col. doctor Mircea Olaru, inspectorul general al Jandarmeriei Române, a oficialităţilor locale şi judeţene şi a unui numeros publica avut loc, vineri, 28 iunie, ceremonia de absolvire şi acordare a gradului militar de sergent major elevilor din promoţia 2013 a Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.
Printre oficialităţile care au participat la evenimentul organizat în faţa Primăriei Fălticeni s-au numărat Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, subprefectul Constantin Harasim, deputatul Ioan Stan, general de brigadă Eugen Şalar (IJJ Suceava), comisar-şef Viorel Onea (IPJ Suceava), colonel Dan Hoffman (ISU Suceava), colonel Mugurel Anton (CMJ Suceava), colonel Mihai Dascălu (STS Suceava), comisar-şef Ioan Nichitoi (Poliţia Fălticeni) şi colonel (r) Constantin Străjer şi colonel (r) Dan Rohozneanu, care au făcut parte din comanda şcolii.
139 de băieţi şi zece fete au învăţat ce înseamnă să fii jandarm
Aşa cum am aflat de la col. Marian Mircea Liviu, comandantul şcolii, festivitatea organizată vineri este un moment special în activitatea şcolii, pentru că marchează al cincilea an de funcţionare a instituţiei.
Acesta a declarat: “Pot afirma că, odată cu promoţiile de absolvenţi, şcoala a cunoscut o dezvoltare instituţională remarcabilă. În luna martie a acestui an instituţia a fost acreditată, act care a făcut ca unitatea să devină un furnizor de pregătire stabil şi credibil, ceea ce ne obligă la creşterea exigenţelor, a performanţelor şcolare prin îndeplinirea criteriilor şi standardelor de calitate a învăţământului. Absolvenţii acestei promoţii - 139 de băieţi şi zece fete - sunt cei care în urmă cu doi ani au optat pentru a absolvi cursurile acestei şcoli pentru un viitor mai sigur prin formarea profesională într-o instituţie credibilă, stabilă, furnizoare de încredere pentru cetăţeni. Au învăţat ce înseamnă să fii jandarm într-o instituţie ce se află în slujba oamenilor, a legii şi a ţării”.
Sergentul major Sandu Dragoş, şeful promoţiei
În cadrul ceremoniei, colonelul Costel Laurenţiu Hopu, şeful Serviciului formare profesională şi documentare din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a dat citire Ordinului Inspectorului General al Jandarmeriei Române cu privire la acordarea gradului de sergent major elevilor promoţiei 2013, după care a urmat o scurtă slujbă religioasă.
După cuvântul sergentului major Sandu Dragoş, şeful promoţiei 2013 a şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi, au fost acordate diplome de merit absolvenţilor care au obţinut cele mai bune rezultate în cei doi ani de pregătire militară.
Şeful de promoţie, sergentul major Sandu Dragoş, a spus: “Astăzi se încheie doi ani de când am intrat în Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni cu visul de a ne număra printre cei care vor întări efectivele Jandarmeriei Române. Aici ne-am maturizat, am învăţat să ne susţinem şi să formăm o echipă. Aici ne-am simţit ca acasă, instructorii militari fiindu-ne ca părinţi. Le mulţumim că au fost alături de noi, ne-au pregătit şi ne-au îndrumat, ne-au condus paşii pentru a deveni ceea ce ne-am dorit. Ne dorim ca acesta să fie începutul unei noi cariere frumoase. Suntem a patra serie de absolvenţi şi am dobândit cunoştinţele şi deprinderile necesare”.
Formarea unui militar jandarm este rodul unui management complet al educaţiei
Prin luările de cuvânt, tinerii absolvenţi au fost felicitaţi de primarul Cătălin Coman, de Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele CJ, şi de subprefectul Constantin Harasim.
În discursul său, col. doctor Mircea Olaru, inspector general al Jandarmeriei Române, a mulţumit reprezentanţilor urbei de pe Şomuz pentru că au făcut posibilă desfăşurarea unei activităţi şi aducerea în atenţia opiniei publice a unor evenimente şi tradiţii specifice ani de-a rândul acestei arme şi pe care societatea românească le-a cam uitat în ultima perioadă.
Acesta a declarat: “Astăzi, formarea iniţială a unui militar jandarm este rodul unui management complet al educaţiei. Aceasta urmăreşte definitivarea unor competenţe impuse prin curricula europeană, cum ar fi instruirea militară, abilităţile fizice, comunicare în limba maternă şi într-o limbă străină, utilizarea tehnicii moderne din dotare şi altele. Toate aceste deziderate sunt subsumate activităţii de protecţie a cetăţenilor, de transpunere în practică în spiritul şi litera legii a conceptului modern de ordine şi siguranţă publică, prin respectarea drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în toate misiunile specifice, interne şi internaţionale. Atingerea standardelor mai sus menţionate de către absolvenţii promoţiei 2013 a fost o responsabilitate importantă a Inspectoratului General, a conducerii şcolii, a instructorilor şi a întregului corp didactic, dar şi principala preocupare a elevilor pentru că implicarea lor intelectuală şi fizică a certificat garanţia unui învăţământ cu rezultate performante în viitor pentru instituţie şi în acelaşi timp benefice carierei personale a fiecăruia dintre absolvenţi”.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea batalionului de absolvenţi, în acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi şi aplauzele întregii asistenţe.
În aceeaşi zi, subofiţerii au fost repartizaţi în sistem videoconferinţă la unităţile Jandarmeriei Române, în funcţie de punctajul dintre media de absolvire şi de şcolaritate pentru cei doi ani de studiu, urmând a se prezenta la unităţile operative începând cu data de 8 iulie a.c.