„Casa Eminovici" şi statuia lui Mihai Eminescu din satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, au fost construite ilegal, fără a avea autorizaţie emisă de autorităţile locale. Această situaţie a fost prezentată în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Suceava de către vicepreşedintele instituţiei Alexandru Rădulescu. Vicepreşedintele CJ Suceava a dat citirii unui raport întocmit în urma unor verificări efectuate la solicitarea consilierului PSD Mihai Grozavu, acesta solicitând o informare cu privire la situaţia „Casei Eminovici” din Şerbăuţi.
Potrivit spuselor lui Alexandru Rădulescu, în urma informaţiilor primite de la Primăria Şerbăuţi, Muzeul Bucovinei şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Suceava s-a ajuns la concluzia că imobilul pe care este amplasată inscripţia „Casa Eminovici”, amplasat în curtea Bisericii Ortodoxe din satul Călineşti, printr-o iniţiativă privată, nu a aparţinut familiei Eminovici.
„Casa nu este finalizată, fiind refăcută pe actualul amplasament, respectând parţial elementele şi tehnicile de construcţie ale unei case tradiţionale din secolul al XIX–lea”, a spus Rădulescu. El a adăugat că în momentul de faţă nu există autorizaţie de construire nici pentru casă şi nici pentru statuia poetului Mihai Eminescu, amplasată în faţa acesteia, tot printr-o iniţiativă privată.
Vicepreşedintele CJ Suceava a arătat că imobilul intitulat „Casa Eminovici” nu este înregistrat în domeniul public sau domeniul privat al comunei Şerbăuţi şi nu este încadrat în categoria monumentelor istorice sau a caselor memoriale. „Plăcuţa cu inscripţia <Casa Eminovici>amplasată pe imobil nu are justificare şi temei legal deoarece această casă nu a aparţinut familiei Eminovici, şi nu există nici un act administrativ prin care să i se atribuie această denumire”, a mai afirmat Alexandru Rădulescu. În aceste condiţii, el a adăugat că administraţia judeţeană va solicita primarului comunei Şerbăuţi ca împreună cu arhitectul şef al Consiliului Judeţean Suceava să facă demersurile necesare pentru intrarea în legalitate din punct de vedere al autorizării construcţiei.
De asemenea, la recomandarea Muzeului Bucovinei, proprietarului imobilului i se va sugera să amenajeze această casă pe două componente, una etnografică, cu obiecte tradiţionale originale din localitate, şi una memorialistică, cu o expoziţie documentară despre Mihai Eminescu.
Nu în ultimul rând, Alexandru Rădulescu a subliniat că administraţia judeţeană va recomanda instituţiilor de cultură şi autorităţilor locale din Şerbăuţi ca activităţile culturale care îl vor privi pe poetul Mihai Eminescu să se desfăşoare doar în spaţiul public al acestei comune, cum ar fi Ateneul Cultural „Mihai Eminescu” Călineşti.