În perioada 23-25 iunie, la Botoşani a avut loc Seminarul bilateral România-Moldova: eTwinning plus – oportunităţi de colaborare şcolară internaţională, la care au participat 50 de cadre didactice şi specialişti în educaţie din România (Bucureşti, Botoşani, Fălticeni, Alba Iulia, Beiuş, Iaşi, Bacău, Turda) şi din Republica Moldova
Aşa cum am aflat de la reprezentanta municipiului Fălticeni la această întâlnire, profesor Maricela Tuchiac, evenimentul şi-a propus să contribuie la iniţierea şi dezvoltarea unor proiecte educaţionale de succes, prin colaborarea între cadre didactice din România şi din Moldova în cadrul Acţiunii eTwinning a Comisiei Europene.
În cele două zile, participanţii au avut ocazia să discute despre importanţa proiectelor eTwinning, să cunoască cele mai premiate proiecte româneşti şi să afle de la profesorii premiaţi în ce constă un proiect de bună calitate, să propună şi să iniţieze un proiect. Echipele de lucru au dezvoltat idei de proiecte eTwinning pentru a fi înscrise pe platformă (titlu, obiective, grupa de vârstă, activităţi, produse finale, evaluare).
„S-au compus mesaje de invitaţie pentru găsirea partenerilor şi s-au aprofundat informaţiile privind spaţiul virtual eTwinning şi instrumentele de lucru disponibile în acest spaţiu. S-au realizat şi exerciţii de simulare a încărcării ideilor de proiecte pe platforma eTwinning, pentru a facilita accesul profesorilor la realizarea unor proiecte de succes. Seminarul de la Botoşani a constituit o veritabilă punte de lansare pentru profesorii moldoveni dornici să se implice în proiecte”, a precizat prof. Maricela Tuchiac.
Activităţile s-au încheiat cu o vizită la Ipoteşti.
Acţiunea eTwinning a Comisiei Europene urmăreşte încă din anul 2004 dezvoltarea colaborării, atât între cadre didactice, cât şi între elevi. Această colaborare reuneşte profesori, elevi, bibliotecari şcolari, coordonatori TIC, directori, părinţi, personal al Birourilor Naţionale de Asistenţă şi factori implicaţi în educaţie, din 33 de ţări, motivaţi de un singur scop, acela de a relaţiona şi învăţa împreună, în cea mai mare reţea socială a cadrelor didactice din Europa. Cuprinde circa 200.000 de profesori participanţi atraşi de multiplele posibilităţi de colaborare europeană.
Programul oferă profesorilor două direcţii de acţiune. Prima vizează comunicarea şi colaborarea, cu precădere între cadrele didactice, graţie instrumentelor disponibile pe panoul de control personalizat. Cea de-a doua direcţie de acţiune este participarea la programele de formare continuă prin numeroasele cursuri online, camere ale profesorilor sau grupuri eTwinning ce dezvoltă idei, soluţii sau activităţi specifice educaţiei moderne.