Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 148 (5355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pericol

Au fost confirmate primele cazuri de meningită cu enterovirusul responsabil de epidemia din 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Meningita acută virală provocată de enterovirus, o boală a sezonului cald şi care a făcut ravagii în vara anului trecut, în special în rândul copiilor, provocând o epidemie care a numărat în total 380 de cazuri, a apărut din nou, odată cu încălzirea vremii. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a confirmat ieri primele două cazuri de meningită acută virală cauzată de enterovirus din acest sezon.

Boala a fost semnalată în această lună la o fetiţă de 6 ani, de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 9 „Prichindel” din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, unde sunt înscrişi circa 400 de copii, şi la o fetiţă de 4 ani, de la Grădiniţa cu Program Normal Râşca. Pentru determinarea tipului de virus implicat în această afecţiune, medicii infecţionişti şi specialiştii în sănătate publică au întreprins investigaţii serologice, minorelor fiindu-le recoltate probe care au fost trimise spre analiză la Iaşi. Testele de laborator au stabilit cu certitudine că boala a fost cauzată de enterovirusul care a declanşat epidemia de meningită virală de anul trecut, respectiv virusul Coxsackie B2. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intrat în alertă şi a anunţat că va intensifica măsurile de prevenţie.

 

Vacanţa şcolară ar putea salva Suceava de o nouă epidemie

„Pentru noi este un semnal de alarmă, reamintindu-ne că oricând poate izbucni o epidemie, ceea ce ne determină să intensificăm măsurile de prevenţie. Un avantaj îl constituie faptul că unităţile de învăţământ sunt închise în această perioadă, deci se pot face mai uşor acţiuni riguroase de curăţenie şi dezinfecţie. Totuşi, menţinem recomandările de anul trecut, de respectare a regulilor de igienă personală şi alimentară, întrucât este vorba de o meningită transmisă pe cale digestivă”, au declarat responsabili din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Cele două fetiţe cu meningită acută virală provocată de virusul Coxsackie B2au fost internate în spital, iar evoluţia stării lor de sănătate este favorabilă în urma tratamentului administrat de medici, au adăugat reprezentanţi ai DSP.

Meningita este o boală deosebit de gravă, care afectează foiţa care înveleşte creierul şi, dacă nu se intervine la timp, decesul poate surveni foarte uşor.Anul trecut, din cele 380 de cazuri de meningită virală, 376 au fost cauzate de enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2. Virusul Coxsackie pătrunde în organism pe cale digestivă, se multiplică la locul porţii de intrare şi se diseminează în organism. Măsurile profilactice sunt nespecifice, întrucât la momentul actual nu există un vaccin. De aceea, metodele de prevenţie sunt generaleşi constau în respectarea regulilor de igienă personală şi a alimentelor.

 

Enterovirusurile se transmit prin mâini murdare, alimente şi obiecte contaminate

În 2012, primele cazuri de meningită acută virală provocată de enterovirus au apărut la sfârşitul lunii mai, la Grădiniţa cu Program Prelungit “1, 2, 3” din Burdujeni, unde mai mulţi copii şi o educatoare s-au îmbolnăvit. Ulterior, focarul s-a extins şi la minori din afara grădiniţei, rude sau parteneri de joacă ai micuţilor infectaţi, care s-au îmbolnăvit în urma contactului direct cu aceştia.

În timp ce focarul de meningită izbucnit la Grădiniţa cu Program Prelungit “1, 2, 3” din Burdujeni a scăpat de sub controlul autorităţilor sanitare, şi alte unităţi de învăţământ din municipiul Suceava au început să se confrunte cu cazuri de boală. Până la sfârşitul sezonului cald, zeci de grădiniţe şi şcoli din judeţ erau închise din cauza epidemiei.
Enterovirusurile circulă în sezonul cald (primăvara-vara) şi se transmit pe cale fecal-orală prin mâini murdare, alimente şi obiecte contaminate, mai ales în colectivităţile de copii, transmiterea fiind cauzată de deficienţe de igienă personală (spălatul mâinilor) sau alimentară (fructe şi legume  nespălate, apă contaminată etc.). În cazul meningitei acute virale, pacienţii sunt trataţi cu antibiotice între şapte şi zece zile, în spital, după care rămân izolaţi la domiciliu încă două-trei săptămâni.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au fost confirmate primele cazuri de meningită cu enterovirusul responsabil de epidemia din 2012.
 Vizualizări articol: 2190 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Au fost confirmate primele cazuri de meningită cu enterovirusul responsabil de epidemia din 20125.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei