Dat în urmărire internaţională din luna august a anului trecut, un tânăr din comuna Hânţeşti, Gheorghe Florin Abiculesei (24 de ani), a ajuns miercuri în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, după ce a fost extrădat din Franţa.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, pe numele lui Abiculesei figura un mandat de arestare, în lipsă, remis de Tribunalul Suceava la 10 august 2012. Tânărul este acuzat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava de sprijinirea unui grup infracţional organizat, contrabandă şi complicitate la dare de mită.
„Inculpatul a fost pus în urmărire prin dispoziţia Inspectoratului General al Poliţiei Românedin 12.08.2012, fiind semnalat şi pe plan internaţional. Astfel, la 07.05.2013, cel în cauză a fost depistat şi arestat în Strasbourg”, se arată în comunicatul poliţiei judeţene.
Tânărul din Hânţeşti a fost extrădat miercuri, fiind preluat de poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, escortat şi prezentat Tribunalului Suceava, care a confirmat mandatul de arestare preventivă.
Implicat în reţeaua de contrabandă, coordonată din penitenciar de un alt sucevean
Gheorghe Florin Abiculesei a fost trimis în judecată în vara anului trecut, alături de alte 35 de persoane, în dosarul reţelei de contrabandişti coordonată din închisoare de suceveanul Constantin Lungu (32 de ani), închis în Penitenciarul Botoşani, individ condamnat la 19 ani de închisoare în dosarul jafului asupra omului de afaceri Cristian Căjvănean, tâlhărie urmată de moartea victimei (n.r. - faptă petrecută în 2009).
Abiculesei, susţin anchetatorii, era unul dintre pionii reţelei de contrabandă, având rolul în preluarea şi transportul ţigărilor.
De asemenea, tânărul din Hânţeşti este acuzat că ar fi intermediat o şpagă de 300 de euro dată unui gardian al Penitenciarului Botoşani, Petru Olenic (34 de ani), pentru a-i asigura un regim de detenţie favorabil deţinutului Constantin Lungu.
Prin intermediul respectivului gardian, arată procurorii DIICOT Suceava, Constantin Lungu primea în închisoare telefoane de ultimă generaţie, de tip smartphone, mâncare, băutură, etnobotanice, haine şi încălțăminte.
La fiecare tranzacţie făcută din puşcărie de Lungu erau livrate în jur de 20 de baxuri.
Membrii grupării se foloseau de fiecare dată de două maşini, una cu rol de antemergător, pentru verificarea traseului, şi una în care era încărcată marfa de contrabandă. Autoturismul folosit pentru transport era prevăzut cu folie de culoare închisă pe geamuri iar scaunele din spate erau scoase. Pe durata transportului, membrii grupării direct implicaţi ţineau permanent legătura telefonic şi se coordonau pentru evitarea eventualelor filtre de poliţie.
Şoferii primeau între 400 şi 500 de lei, iar cărăuşii între 400 şi 800 de lei.
Au fost şi transporturi interceptate de poliţie, susţin anchetatorii, şi deşi maşinile contrabandiştilor erau confiscate de oamenii legii, Constantin Lungu cumpăra prin intermediari noi autoturisme, înmatriculate în străinătate.