Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, şi-a prezentat ieri bilanţul la un an de la preluarea şefiei judeţului. Nechifor a spus că, în ultimul an, institituţia pe care o conduce a reuşit să aibă o activitate elegantă, decentă, fără dificultăţi majore. Prezentând bilanţul, Nechifor a subliniat faptul că, în cursul anului 2012, judeţul Suceava a beneficiat de mai multe fonduri comparativ cu 2011. El a arătat că în 2011 suma totală alocată judeţului Suceava atât pentru bugetul propriu al Consiliului Judeţean, cât şi pentru echilibrarea bugetelor localităţilor a fost de 508 milioane de lei, iar în 2012 suma a crescut la 556 de milioane de lei.
Cătălin Nechifor a arătat că suma pentru echilibrarea bugetelor locale pentru 2011 a fost de 40 de milioane de lei, iar în 2012 sumele alocate de guvernele Boc şi Ungureanu au fost mai mici, de doar 36 de milioane de lei. Nechifor a subliniat că după ce Victor Ponta a preluat conducerea Guvernului, au fost alocate încă 16 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor localităţilor din judeţ.
Făcând referire la bugetul judeţului Suceava, el a precizat că la începutul anului 2012, Guvernul PDL de la vremea respectivă a alocat o sumă mai mică, în comparaţie cu 2011. „Din păcate, în 2012, Guvernul PDL a tăiat o sumă de 75 de milioane de lei, comparativ cu sumele alocate în anul 2011. La rectificarea făcută de Guvernul USL, această sumă a crescut, însă totuşi am terminat anul trecut cu un minus de 59 de milioane de lei”.
Pe de altă parte, şeful Administraţiei Judeţene a evidenţiat faptul că în ultimul an au scăzut semnificativ arieratele primăriilor. Dacă la începutul anului 2013 valoarea arieratelor a fost de 25,9 de milioane de lei, la sfârşitul lunii mai acestea au scăzut la 2,8 milioane de lei.
Nechifor a mai spus că în privinţa programului „Suceava - utilităţi şi mediu la standarde europene”, localităţile implicate în acesta au beneficiat de un sprijin considerabil din partea Guvernului USL pentru plata ratelor şi dobânzilor la creditul contractat de Consiliul Judeţean, fiind alocată suma de 15,8 de milioane de lei. „Fără ajutorul Guvernului în această privinţă, am fi fost într-o situaţie limită”, a precizat acesta.
Şeful Consiliului Judeţean a amintit şi de investiţiile în proiectele pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun, finalizarea drumului Poiana Micului-Suceviţa, semnarea contractului pentru modernizarea drumului Ilişeşti-Ciprian Porumbescu, finalizarea lucrărilor de modernizare la ambulatoriului Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, achiziţionarea de zece autospeciale pentru intervenţie în situaţii de urgenţă, începerea lucrărilor pentru modernizarea drumului Pojorâta-Izvoarele Sucevei, dar şi de desemnarea câştigătorului pentru realizarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare”. Cătălin Nechifor a precizat că instituţia pe care o conduce a promovat mai multe proiecte cu finanţare europeană, atât în domeniul turismului, cât şi pentru eficientizarea serviciilor medicale la Spitalul Judeţean sau pentru informatizarea primăriilor din judeţ.
Nechifor este nemulţumit de blocajul existent în proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”
Şeful administraţiei judeţene a mai arătat că în primul an de mandat au fost îmbunătăţite relaţiile externe ale judeţului Suceava cu regiunile partenere din Europa, a promovat turismul atât la târguri de profil din România, cât şi din străinătate, a fost deblocat proiectul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor, s-au semnat contractele pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din mai multe localităţi urbane şi au fost realizate şi promovate proiecte în domeniul social. Preşedintele CJ Suceava a declarat că în ultimul an s-au realizat lucrări de reabilitare pe 1.136 de kilometri de drumuri judeţene.
Nu în ultimul rând, Cătălin Nechifor a spus că este supărat de blocajul existent la proiectul „Utilităţi şi mediu”, având în vedere că nici în momentul de faţă compania Transgaz nu a finalizat construcţia magistralei de gaz de la Pojorâta spre Vatra Dornei. „Am discutat cu domnul ministru Dragnea şi am anumite speranţe că Transgaz va începe construcţia acestei magistrale, astfel încât centrala termică de la Vatra Dornei să poată funcţiona pe gaz. Compania Transgaz a preluat gratuit o magistrală de 101 kilometri, realizată prin proiectul <Utilităţi şi mediu>, şi avea obligaţia să construiască încă 30 de kilometri, pentru a realiza legătura cu Vatra Dornei. Din păcate, nu a făcut acest lucru, însă am făcut toate demersurile necesare pentru a reîncepe aceste lucrări”, a mai spus Cătălin Nechifor. El a adăugat că raportul de activitate din primul an de mandat va fi publicat integral pe site-ul de internet al Consiliului Judeţean Suceava.
(28 iun 2013, 11:30:30
Ghici ce se construieste acolo? O groapa de gunoi ecologica!!! Tre sa fii tare inteligent sa te duci pe la toate targurile internationale pe banii nostri sa chemi turistii in judet si tu pe la spate sa pui langa cel mai spectaculos peisaj din drumul european o groapa de gunoi!!!
Rage desteptaciunea in noi ca natie.