Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu consideră că Bucovina are argumente culturale puternice pentru a deveni o viitoare regiune a României. Ardeleanu a spus într-o declaraţie politică susţinută în Parlamentul României că, în Bucovina, cultura înseamnă peste 160 de evenimente recunoscute național și internațional, dintre care a amintit Concursul internațional de interpretare instrumentală „Lira de Aur”, Concursul naţional de artă plastică „Ion Irimescu”, Festivalul naţional al ouălor încondeiate, Festivalul European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, Festivalul de Artă Medievală “Ștefan cel Mare”, Festivalul internațional „Bucovina Rock Castle”, Festival-Concurs internaţional de folclor „Cântecele Neamului”, Salonul internaţional de artă fotografică „Bucovina – Mileniul III” sau Forumul „Dialog Bucovinean”.
“Revin cu o declarație politică de susținere a Bucovinei ca regiune de sine stătătoare, invocând argumentele culturale, subiectul reorganizării administrativ-teritoriale rămânând, cu siguranță, un subiect la care se raportează aproape toate evenimentele culturale, academice, politice, sociale din Suceava și din întreaga Bucovină. Explicațiile pot fi multiple: sucevenii sunt preocupați de viitorul copiilor lor, sucevenii nu vor să se piardă cu istorie cu totul într-o regiune-mutant numită aberant <Moldova de Nord>, sucevenii au toate atuurile și argumentele să solicite Consiliului Consultativ pentru Regionalizare - CONREG reanalizarea criteriilor funcționale în cadrul procesului de reorganizare teritorială a țării”, a spus deputatul PDL de Suceava.
Ardeleanu a subliniat că mari personalităţi culturale susţin că Bucovina trebuie să devină o viitoare regiune a României
Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că, începând cu anul acesta, Bucovina culturală înseamnă și „Zilele Matei Vișniec”, cel mai jucat dramaturg român în lume, originar din municipiul Rădăuți, stabilit în Franța, “dar puternic legat de Bucovina ca spațiu cultural”. Ardeleanu a amintit că „Regalul de teatru Matei Vișniec”, care a avut loc săptămâna trecută în Bucovina, l-a adus pe “marele bucovinean” în fața sucevenilor, acesta venind pe plaiurile natale cu mai multe mari proiecte culturale.
“Atât Matei Vișniec, cât și alte personalități invitate la Suceava pentru acest eveniment nu au ocolit subiectul regionalizării. Iar în urma întâlnirilor avute, am cules noi opinii argumentate ale unor nume de răsunet în România și Europa, ale unor creatori de branduri de țară, printre care țin să îl amintesc aici și pe directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, domnul Constantin Chiriac”, a ţinut să precizeze Sanda-Maria Ardeleanu. Ea a amintit că Matei Vişniec a afirmat că „Bucovina înseamnă unitate de spirit”, “Bucovina are identitate proprie”, dar şi că „Bucovina, ca regiune, seamănă cu provinciile Provence, din Franţa, sau Toscana, din Italia”.
De asemenea, deputatul PDL de Suceava a arătat că şi directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a afirmat că „atuurile Bucovinei sunt turismul religios mai ales prin înălțimea spirituală”.
Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat că în cadrul întâlnirilor cu aceste personalităţi ale vieţii culturale nu s-a făcut politică, însă s-a vorbit “clar și răspicat” despre noua reorganizare administrativ-teritorială în baza unor criterii și principii care trebuie să aibă în vedere dimensiunea istorică și culturală.
“Astfel, s-a formulat propunerea ca Suceava să fie capitală culturală europeană într-un viitor cât mai apropiat. Şi nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc tuturor susținătorilor cauzei Bucovinei, zonă a României care, așa după cum declara Matei Vișniec, <a fost în Europa înainte de toate celelalte provincii românești>”, a încheiat Ardeleanu.
(27 iun 2013, 12:31:12