Peste o sută de copii şi tineri cu dizabilităţi beneficiază de servicii gratuite de kinetoterapie, consiliere psihologică, logopedie, la domiciliu, cu sprijinul Echipei Mobile Fălticeni, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.
Specialiştii din cadrul Echipei Mobile fac vizite lunare la domiciliile celor 110 beneficiari, pentru a-i ajuta să depăşească problemele cu care se confruntă, fie ele de natură socială, psihologică, logopedică sau motorie. Asistenta socială Alexandra Jucan ne-a spus că membrii Echipei Mobile Fălticeni sunt bine primiţi şi îndrăgiţi de copiii cu care lucrează şi familiile acestora, „între aceştia legându-se, în decursul anilor, o legătură specială, astfel încât atunci când au nevoie, beneficiarii direcţi sau indirecţi nu ezită să apeleze la specialiştii echipei, pentru a obţine informaţii sau ajutorul dorit”.
Face progrese, cu sprijinul familiei şi al Echipei Mobile
Un caz instrumentat de Echipa Mobilă Fălticeni este cel al unui băiat din localitatea Slatina, Claudiu Brânzariu, în vârstă de 13 ani, care face învăţământ la domiciliu. Acesta a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică, sindrom comportamental şi hipotrofie ponderală. „În lupta sa pentru a se face bine, la recomandarea specialiştilor Echipei Mobile, şi în urma informaţiilor oferite de aceştia mamei, băiatul a suferit două intervenţii chirurgicale pentru alungire de tendon, la Mangalia, necesitând apoi un program strict de kinetoterapie. Acesta a fost stabilit de kinetoterapeutul echipei, şi în urma transferului de competenţe respectat cu stricteţe de către mamă”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc.
Familia se implică activ în tot ceea ce înseamnă recuperarea deficienţelor băiatului şi nici măcar lipsurile financiare şi materiale nu-i împiedică să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-şi ajuta copilul să aibă o viaţă mai bună. „Claudiu merge de două ori pe an, câte trei săptămâni, la Techirghiol, pentru recuperare. Progresele făcute de Claudiu în decursul anilor sunt notabile, iar o parte din ele se datorează implicării specialiştilor Echipei Mobile Fălticeni, care au făcut tot ce a fost posibil pentru a ajuta copilul şi familia acestuia”, a completat Nicoleta Daneliuc.
Echipa Mobilă Fălticeni a fost înfiinţată pe baza unui proiect PHARE, dedicat copiilor cu dizabilităţi aflaţi în familiile lor, cât şi copiilor lipsiţi de grija părinţilor, aceştia din urmă fiind plecaţi la muncă în străinătate.