Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 25 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 144 (5351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

20.000 de credincioşi au participat la procesiunea de Sânziene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, zi de o deosebită importanţă şi cu semnificaţie aparte în spaţiul bucovinean, a adunat şi în acest an un număr impresionant de pelerini din toate colţurile ţării. Aproape 20.000 de credincioşi au participat ieri la procesiunea de Sânziene.

Conform estimărilor realizate de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, dacă în timpul Liturghiei, în curtea mănăstirii şi în împrejurimi s-au aflat circa 10.000 de pelerini, pe traseul ales pentru procesiune s-au mai adăugat circa 10.000 de oameni care au ieşit în întâmpinarea preoţilor care purtau pe braţe racla cu sfintele moaşte.

Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, patronul spiritual al sucevenilor, a fost purtată de-a lungul principalelor artere ale municipiului, cu popasuri în dreptul următoarelor locaşuri de cult: Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica „Sf. Înviere”, Biserica „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi), Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” (Mărăşeşti), Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană.

 

Slujba arhierească

Slujba prilejuită de sărbătorirea hramului lăcaşului de cult a început în jurul orei 10:00, când deja curtea mănăstirii era plină de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord, împreună cu un sobor de aproape 40 de preoţi.

Din cauza aglomeraţiei, dar şi a căldurii sufocante, câtorva persoane li s-a făcut rău şi au leşinat, însă personalul sanitar le-a oferit acestora primul ajutor. Cu toate acestea, vremea a fost prietenoasă cu enoriaşii sosiţi pentru procesiune, doar câţiva picuri de ploaie stropind zona.

 

Puterea Sfântului

Pe tot parcursul Liturghiei, veniţi din judeţe îndepărtate ale ţării sau din zonele limitrofe ale Sucevei, pelerinii s-au aşezat la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii, raclă frumos împodobită, care a fost scoasă sâmbătă dimineaţă din mănăstire. Unii doborâţi de probleme, cu nenumărate poveri în suflete, enoriaşii şi-au dovedit şi în acest an credinţa şi cuvioşenia şi au aşteptat pioşi pentru a ajunge la racla Sfântului.

Potrivit maiorului Bogdan Cornaci, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, „în medie, astăzi (ieri - n.r.) şapte-opt persoane au ajuns la raclă, în fiecare minut”.

Printre miile de credincioşi am întâlnit-o pe doamna Maria din Botoşani. Aceasta  mărturiseşte că vine la procesiunea de Sânziene de aproape 30 de ani, pentru a se ruga „pentru sănătate, spor în gospodărie şi pentru binele copiilor”. Femeia poartă pe braţe un buchet de flori de sânziene, despre care spune că „este bun pentru boli, mai ales că sunt miruite la Sfânt”.

Din apropierea municipiului Suceava, din Fălticeni, a venit şi Maria Tănase. Despre semnificaţia florilor de Sânziene aceasta spune că „este cea mai frumoasă floare a pământului nostru, pe care o aducem să o închinăm la Sfântuţul şi apoi o păstrăm pentru ceai. Dacă înfloresc astăzi, înseamnă că sunt binecuvântate şi au poruncă de sus să înflorească acum”. Femeia mărturiseşte că vine la această sărbătoare de opt ani, când a fost diagnosticată cu o boală nemiloasă. „Spre ruşinea mea, veneau aici maramureşeni, oameni din Ardeal, din toată ţara, iar eu de aproape nu veneam. Am înţeles atunci că Sfântul este comoara mea”, povesteşte femeia.

Tocmai din Prahova am întâlnit o altă enoriaşă, care ne-a mărturisit că se află pentru prima dată la slujba prilejuită de sărbătorirea hramului lăcaşului de cult.

„Am stat la Sfântul Maslu, apoi am ascultat acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava şi acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. Avem multă greutate sufletească, tot poporul e necăjit şi întristat, iar aici simt uşurare de toate necazurile şi multă putere”, spune femeia. 

 

Procesiunea

Sfânta Liturghie a fost urmată de scoaterea sfintelor moaşte din curtea mănăstirii, procesiunea fiind vestită de un călugăr care a bătut toaca pe tot parcursul manifestării, urmat de tineri ce purtau pe braţe icoana Sfântului Ioan cel Nou şi de preoţii care au binecuvântat credincioşii şi i-au stropit cu agheasmă.

Convoiului de enoriaşi şi preoţi i s-au alăturat şi credincioşii ce aşteptau de o parte şi de alta a străzilor trecerea sfintelor moaşte. În dreptul fiecărui locaş de cult unde convoiul a poposit, mulţimea a fost întâmpinată de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini.

Cu toate că 30 de jandarmi au făcut un cordon în jurul raclei Sfântului, mulţi dintre participanţi au uitat de cele sfinte şi s-au îmbrâncit pentru a trece pe sub raclă, pentru a săruta şi a atinge icoana Sfântului sau pentru a fi stropiţi cu puţină agheasmă. Lumea adunată cu gânduri pioase s-a transformat în timpul procesiunii într-o mulţime pătimaşă şi nici apelurile la decenţă din partea jandarmilor nu au putut înfrâna dorinţa unora de a fi cât mai aproape de raclă. 

 

Un eveniment lipsit de incidente

Maiorul Bogdan Cornaci a mai declarat că „în ziua Sânzienelor, dar şi sâmbătă, buna desfăşurare a manifestărilor a fost asigurată de 140 de jandarmi, sprijiniţi de efective ale Poliţiei Suceava şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava”. Aceasta a mai menţionat că anul acesta nu au fost sesizate incidente deosebite.

Manifestarea religioasă a dat motive de satisfacţie şi comercianţilor care şi-au frecat mâinile de bucurie de pe urma profitului frumuşel obţinut. Fie că vindeau flori de sânziene, suveniruri, mărgele, obiecte bisericeşti, candele, cărţi sau icoane sfinţite, comercianţii au împânzit zonele din apropierea mănăstirii, unde şi-au etalat mărfurile fie în corturi amenajate, fie pe mese improvizate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 20.000 de credincioşi au participat la procesiunea de Sânziene.
 Vizualizări articol: 3087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
20.000 de credincioşi au participat la procesiunea de Sânziene3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(25 iun 2013, 13:43:08
Pentru dreptul la viata normala si trai decent nu iese nimeni in strada dar pentru "hrana spirituala" umpleti strazile . E bine dragi romani ca va puteti multumi cu atat de putin . (Bine pentru cei din guvern si parlament) . In concluzie pana la urmatoarea iesire nu o sa va scartaie burtile
2.   Un articol interesant trimis de
(25 iun 2013, 21:55:07
În trenurile morţii, ceferiştii şi localnicii de pe unde garniturile mai opreau au descoperit comerţul cu apă. Deţinuţii sufocaţi plăteau 5.000 de lei pentru o sticlă de apă, adică un salariu decent din România acelor timpuri. Dar cei mai mulţi trăgeau ţeapă, plecând cu banii fără să livreze apa. Iar alţii, amatori de farse sinistre, aduceau sticlele pline cu petrol, nu cu apă.
Toate astea s-au petrecut la 29 iunie, ziua sfinţilor Petru şi Pavel, sărbătoare creştină importantă. Halal creştinism!
Cum s-a ajuns aici o ştim. Pas cu pas. A pus umărul şi Alecsandri, cu piesa sa „Lipitorile satului”, unde-i înfiera pe evrei, au pus umărul Xenopol şi Vasile Conta, apoi legionarii strânşi în braţe de Eliade, Cioran, Noica şi Ţuţea. A pus umărul scriitorul Ionel Teodoreanu, care-i ura pe colegii săi avocaţi evrei şi organiza întruniri antisemite. Faima sa literară a folosit-o ca argument pentru incitarea la ura cea mai josnică.
În 1945, lui Ionel Teodoreanu i s-a intentat proces de către avocatul Iancu Leib, fiind catalogat drept „criminal de război”. Procesul a fost muşamalizat, fiindcă Teodoreanu beneficia de protecţia sus-pusului Sadoveanu.
Eterna justiţie română!

3.   Sfanta Evanghelie dupa Matei 15 trimis de
(26 iun 2013, 00:16:40
1. Atunci au venit din Ierusalim, la Iisus, fariseii si carturarii, zicand:
2. Pentru ce ucenicii Tai calca datina batranilor? Caci nu-si spala mainile cand mananca paine.
3. Iar El, raspunzand, le-a zis: De ce si voi calcati porunca lui Dumnezeu pentru datina voastra?

7. Fatarnicilor, bine a proorocit despre voi Isaia, cand a zis:
8. "Poporul acesta Ma cinsteste cu buzele, dar inima lor este departe de Mine.
9. Si zadarnic Ma cinstesc ei, invatand invataturi ce sunt porunci ale oamenilor".

si puteti citi tot capitolul in ca o sa intelegeti mai bine.
4.   Sfanta Evanghelie dupa Marcu 7 trimis de
(26 iun 2013, 00:25:45
5. Si L-au intrebat pe El fariseii si carturarii: Pentru ce nu umbla ucenicii Tai dupa datina batranilor, ci mananca cu mainile nespalate?
6. Iar El le-a zis: Bine a proorocit Isaia despre voi, fatarnicilor, precum este scris: "Acest popor Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine".

7. Dar in zadar Ma cinstesc, invatand invataturi care sunt porunci omenesti.
8. Caci lasand porunca lui Dumnezeu, tineti datina oamenilor: spalarea urcioarelor si a paharelor si altele ca acestea multe, pe care le faceti.
9. Si le zicea lor: Bine, ati lepadat porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei