luni, 24 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 143 (5350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Muzeul Satului Bucovinean

Festivalul Medieval al Cetăţii de Scaun a Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, a găzduit sâmbătă, înaintea sărbătorii de Rusalii, când calendarul popular marchează Moşii de vară, zi în care spiritualitatea duală, magică şi religioasă, conlucrează în favoarea conservării unei datini străvechi, precreştine, făcând din această datină un mijloc de regenerare spirituală cu ofrande rituale menite să îmbuneze sufletele celor dispăruţi, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Medieval al Cetăţii de Scaun a Moldovei.

 

Manifestarea a debutat cu o paradă a membrilor Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim - Cavaleri de Malta

Manifestarea se înscrie în proiectul cu genericul „Dezvoltarea turismului medieval şi spiritual din România” şi este organizată de Ordinul Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim - Cavaleri de Malta, sub coordonarea Alteţei Sale Don Iulian Moisescu, Regent Mare Prior General al Marelui Priorat Autonom Ospitalier, Spiritual şi Militar al Ordinului Sfântul Ioan de Ierusalim - Cavaleri de Malta, la care au participat ASR Prinţul Don Thorbjorn Paterno Castello d'Ayerbe d'Aragona di Carcaci d'Emanuel Principe di Valencia, Protector Mare Maestru al Suveranului Ordin, personalităţi ale mediului universitar, ale mediului de afaceri, înalţi demnitari ai ordinelor cavalereşti din ţară şi din străinătate.

Circumscrisă programului Zilele Sucevei 2013, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Medieval al Cetăţii de Scaun a Moldovei, organizată la înainte-prăznuirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi în cinstea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, a avut pe lângă partea rituală specifică Ordinului, o parte de spectacol dedicată publicului.

Manifestarea a debutat cu o paradă a înalţilor demnitari şi a membrilor Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim - Cavaleri de Malta, paradă în care aceştia, îmbrăcaţi în uniforme de gală, s-au grupat, purtând banierele cu însemnele Comanderiilor din cadrul Marii Garnizoane (însemne din care nu lipseşte Crucea Malteză, cu opt colţuri, simbol al protecţiei şi semn de onoare), îndreptându-se spre sfântul lăcaş din incinta muzeului în aer liber, biserica de lemn donată de comunitatea din Vama de Jos, cu catapeteasmă originală din anul 1811.

Aliniaţi în faţa bisericii, Cavalerii de Malta au participat la serviciul liturgic, după care au intrat sub cupolă în ordinea în care au fost invitaţi (ultimul care a păşit sub cupolă a fost ASR Prinţul Don Thorbjorn Paterno Castello, Protector Mare Maestru al Suveranului Ordin, urmat de drapelul Ordinului), pentru a asista la o ceremonie de învestitură şi acordare de grade superioare.

 

Picnic cavaleresc, artişti şi meşteri populari, tabără de creaţie plastică, expoziţie de medalistică

După ieşirea din biserică, s-a organizat un picnic cavaleresc, la Crăşma lui Moş Iordache, picnic la care uniformele militare şi mantiile cu însemnul Ordinului au fost înlocuite cu o ţinută mai lejeră, obligatoriu fiind tricoul roşu cu vulturul bicefal de culoare albă brodat pe partea stângă a pieptului, însemn care aminteşte că ultimul Mare Maestru creştin-ortodox al Cavalerilor de Malta a fost Petru I, Ţarul Rusiei, care a pus bazele primei uniuni a Spiritualităţii Cavalereşti, bazată pe Credinţă, Perseverenţă, Nobilitate şi Serviciul în scopul umanităţii.

Între timp, perimetrul muzeului în aer liber s-a animat prin prezenţa unor artişti şi meşteri populari invitaţi să participe la ateliere şi tabere de creaţie în scopul susţinerii unor activităţi umanitare. Puteau fi remarcate standurile polivalentului meşter şi artist sucevean Valentin Tipa (care etala piese de mic mobilier rustic şi diverse obiecte cioplite din lemn, dar şi tablouri pictate în ulei), standul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, care prezenta, aşa cum a precizat directorul instituţiei, prof. Camelia Darie, „diferite obiecte realizate de copiii cu cerinţe speciale în cadrul cercurilor de abilităţi” (felicitări, brelocuri semne de carte cu motive tradiţionale...), sau cel al Mănăstirii Vlădiceni - Iaşi, la care tânărul teolog Vlad Chiriac etala icoane pictate pe lemn, dar şi diverse gemuri şi siropuri produse în cadrul aşezământului.

În câteva din gospodăriile din incinta muzeului, 25 de copii (Anubis Stoenescu, în vârstă de 7 ani, era cea mai mică dintre ei), împreună cu profesorii şi artiştii plastici Raluca Schipor, Camelia Rusu Sadovei şi Oana Chinchişan, au organizat o tabără de pictură.

O mică expoziţie inedită, pe care o prezenta publicului Daniel Alexa, etala piese de medalistică din colecţia prof. Cristian Dinu Popescu, medic neurolog la Spitalul de Recuperare Iaşi, înalt demnitar generalisim al Comanderiei Sf. Mina, piese între care cea mai veche era medalia emisă în anul 1897 cu prilejul inaugurării Abatorului şi Târgului de vite din Iaşi, iar cea mai nouă, emisă în avans pentru anul 2014, avea efigiile lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a lui Mihai Eminescu.

 

Turnir cavaleresc şi spectacol de muzică şi dans

Momentul mult aşteptat din cadrul festivalului a fost cel al turnirului medieval. Patru călăreţi (trupa cascadorului Aurel Boaţă) au oferit un spectacol de întreceri cavalereşti (probele constau în „tăiatul capetelor” din goana calului, aruncarea suliţei din galop, luarea inelelor pe suliţă din galop şi turnirul cavalerilor). Cei patru luptători, cu caii împodobiţi cu valtrapuri în culori diferite (Cavalerul Alb, Cavalerul Galben, Cavalerul Turcoaz şi Cavalerul Negru), şi-au demonstrat măiestria în stăpânirea cailor şi mânuirea armelor în aplauzele publicului. S-a deschis şi o listă de pariuri între Comanderii, sumele puse la bătaie având acelaşi scop ca toate activităţile circumscrise festivalului: caritatea. Căştigătorul turnirului a fost Cavalerul Alb.

Partea de divertisment a festivalului a continuat apoi pe scena din incinta muzeului cu un spectacol de muzică şi dans în care au evaluat maestrul Alexandru Jula (cu cântece care au stârnit aplauzele participanţilor - „Şi ce dacă trece vremea”, „Pe tine nu te pot iubi”, „Floare albă din Pireu”), folk şi poezie cu Adi Bezna, Cezar Popescu şi Andrei Maftei, dansuri şi muzică populară cu Ansamblul „Dor Bucovinean” al  Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, ansamblu coordonat de coregraful Ion Băiţan.

Spectacolul, prezentat de Florin Melinte, directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, a menţinut publicul în faţa scenei până la căderea serii.

Aşa cum ne-a declarat la final Alteţa Sa Marele Maestru Iulian Moisescu, întregul proiect, care ar putea fi concentrat în cuvintele „turism, caritate şi sănătate”, va continua la Suceava, înscriind astfel în suita manifestărilor anuale încă un festival cu specific medieval.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Medieval al Cetăţii de Scaun a Moldovei.
 Vizualizări articol: 3956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 6 voturi
Festivalul Medieval al Cetăţii de Scaun a Moldovei2.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei