Un medic chirurg de la spitalul oraşului Gura Humorului şi o asistentă de la aceeaşi unitate medicală au fost agresaţi, vineri dimineaţă, în camera de gardă, de un pacient periculos, care, din senin, fără nici un motiv anume, a început să le lovească pe cele două cadre medicale.
Chirurgul, Constantin Păncescu (57 de ani), a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Suceava cu fractură la un deget de la mâna dreaptă (metacarpian), care i-a fost imobilizată în ghips.
Agresiunea s-a petrecut vineri, în jurul orei 9:30, când la spitalul din Gura Humorului s-a prezentat un tânăr în vârstă de 29 de ani, Iulian M., din localitate, însoţit de tatăl său. Acesta din urmă a cerut ca fiului său să i se administreze o perfuzie, sub observaţia cadrelor medicale. Lucrurile au scăpat de sub control, însă, în momentul în care tânărul pacient a devenit violent şi a început să o lovească pe o asistentă de la laborator, o femeie în vârstă de 53 de ani.
„Am auzit strigăte de ajutor de pe holul aflat în imediata apropiere a camerei de gardă. Era o doamnă de la laborator care era bătută cu pumnii şi picioarele de un pacient. Strigând şi atrăgându-i atenţia respectivului, implicit agresivitatea lui s-a reflectat asupra mea. A sărit la mine şi, încercând să parez loviturile, m-am ales cu fractură la mâna dreaptă”, explica ieri pe holurile Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava doctorul Constantin Păncescu.
Deşi rănit, medicul a reuşit să-l imobilizeze pe pacientul agresiv, o asistentă anunţând poliţia.
Tânărul care i-a atacat pe doctor şi pe asistentă este cunoscut cu afecţiuni psihice, motiv pentru care poliţiştii l-au internat la spitalul de psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc. El va fi expertizat psihiatric, pentru a se stabili dacă a comis fapta cu discernământ.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, doctorul Tiberius Brădăţan, a arătat că medicul de la Gura Humorului nu va mai putea profesa timp de cel puţin o lună şi jumătate.
„Fiind chirurg, iar mâna dreaptă este cea cu care operează, are nevoie să-şi recapete dexteritatea, şi, chiar dacă din punct de vedere ortopedic va putea să renunţe la ghips după o lună, după 28 de zile, cel puţin două săptămâni va fi perioada de recuperare. Deci termenul de cel puţin o lună şi jumătate în care nu va putea profesa este relativ optimist”, a explicat Brădăţan, arătând că există şi riscul unor complicaţii şi, în acest caz, al unei intervenţii chirurgicale.
Purtătorul de cuvânt al celei mai mari unităţi medicale din judeţ a subliniat faptul că scandalurile de la UPU şi camerele de gardă ale spitalelor sunt una dintre marile probleme ale sistemului de urgenţe, care perturbă atât activitatea cadrelor medicale, dar îi afectează şi pe pacienţi.
Cu degetul rupt, doctorul agresat cere explicaţii de la conducerea spitalului
Chirurgul Constantin Păncescu a declarat vineri că va deschide o acţiune şi împotriva conducerii spitalului la care lucrează, pentru că nu a luat măsuri corespunzătoare de pază a cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în unitatea medicală de la Gura Humorului. De altfel, doctorul Păncescu a cerut să fie sesizat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă despre acest caz.
„Am venit să lucrez, nu să fiu accidentat”, a explicat medicul, arătând că scandaluri precum cel de vineri dimineaţă au mai fost în camera de gardă de la spitalul humorean.
El a mai precizat: „Personal de pază nu există, iar noaptea în spital este doar medicul de gardă şi o asistentă. Am avut un buton de panică, instalat în urma unui contract cu o firmă de pază şi protecţie, însă a fost deconectat pentru că nu s-au plătit facturile”.
În urma incidentului de vineri dimineaţă, spitalul de la Gura Humorului a rămas fără chirurgi, celălalt medic cu această specializare fiind plecat în concediu.
(22 iun 2013, 11:38:38