Judeţul Suceava se clasează departe de media naţională în ceea ce priveşte gradul de ocupare a locurilor de cazare, totodată la nivel de judeţ numărul de înnoptări fiind mai scăzut decât anul trecut. O arată statisticile oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în baza raportărilor pe care le fac hotelierii care au de la zece camere de cazare în sus.
Conform acestor statistici, în luna aprilie a acestui an indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ a fost de 12,6%, faţă de 18,7%, media de la nivel naţional. Aproximativ la fel au stat lucrurile şi în martie 2013, când în judeţ indicele de utilizare a fost de 11,8%, faţă de 16,2% cât a ieşit media din România.
Tot la acest capitol, mai arată analiza Direcţiei de Statistică, în aprilie 2012, în judeţ indicele de utilizare a fost de 16,8%, faţă de 20,2% media naţională.
Pe de altă parte, un alt aspect îngrijorător este legat de numărul de înnoptări la hotelurile din judeţ, făcând o paralelă între 2013 şi 2012.
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în structurile de primire cu funcţiuni de cazare turistică au fost înregistrate în luna aprilie a acestui an 23.310 înnoptări. Comparativ cu luna aprilie 2012, numărul înnoptărilor a scăzut cu 29,8%.
Un alt aspect interesant care reiese din statistici este legat de cât se stă la un hotel din judeţ. Analiza statistică arată că, în medie, turistul ajuns în judeţ (aici intră turistul clasic, dar şi turiştii veniţi în interes de serviciu, practic toate persoanele care se cazează) petrece la o unitate hotelieră în medie 1,7 zile. Aşadar, cei mai mulţi nu se cazează nici măcar două zile, aceasta fiind de altfel marea problemă în turismul din zonă, după cum au subliniat în numeroase rânduri responsabilii din domeniu. Lipsa unor alternative suficiente face ca turistul să plece repede din Suceava, afirmă mulţi hotelieri, iar aceste cifre statistice confirmă în mare această afirmaţie.