Râul Moldova, pe raza oraşului Gura Humorului, a fost populat acum două zile cu 7.000 de puieţi de păstrăv, acţiunea fiind organizată de Asociaţia „Prieteni Pescari”, în colaborare cu păstrăvăria „Păstrăvul Auriu” din Vatra Dornei.
Popularea s-a făcut cu păstrăv fântânel, un păstrăv de izvor care se distinge prin gustul cărnii şi coloritul peştelui.
Răzvan Florea, preşedintele Asociaţiei „Prieteni Pescari”, a precizat că a iniţiat această populare în condiţiile unui bine cunoscut deficit de păstrăv pe cursurile naturale de munte din judeţ.
El a spus că prin efortul său şi al unor colegi pescari s-au achiziţionat 6.000 de puieţi de la păstrăvărie, în timp ce doctorul veterinar Petrea Dulgheru, care deţine păstrăvăria, a dorit să ofere în plus încă 1.000 de puieţi.
„O astfel de populare masivă nu s-a făcut de ani de zile pe un curs de apă publică. Nu s-au făcut populări, s-a braconat peşte, şi de aceea s-a ajuns în această situaţie. Dacă astfel de populări s-ar repeta în fiecare an şi s-ar extinde şi pe alte râuri, am avea garanţia că şi nepoţii noştri vor putea pescui păstrăv dintr-un râu”, a declarat Răzvan Florea.
Doctorul Petrea Dulgheru, care a participat şi efectiv la acţiune, este preşedintele Clubului „Eco-Dorna”, care militează şi acţionează pentru igienizarea şi repopularea râurilor.
„De opt ani de zile populez cu păstrăv râul Bistriţa. Am avut astfel de acţiuni la izvoarele Bistriţei, la Broşteni, la Dorna Arini, la Ciocăneşti şi la Cârlibaba. Acum m-am mutat puţin pe Valea Moldovei, iar aceste acţiuni trebuie să continue şi mai ales să se fie iniţiate de cât mai multe persoane”, a declarat Petrea Dulgheru.
(22 iun 2013, 11:26:20
tiganii ce brancona noaptea. Cred ca ar trebui ca pe langa aceste actiuni sa existe si masuri drastice pentru cei ce branconeaza , si culeg pestii cu sacii de pe Moldova
mai ales in aval de Gura Humorului.