Stadionul din oraşul Siret a găzduit miercuri cea de-a III-a ediţie a manifestării „Ziua de sport şi nu numai”.
Acţiunea a reunit aproximativ 90 de tineri, printre care pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie, elevi din clasa a VII-a de la Şcoala „Petru Muşat” din localitate, opt voluntari din cadrul fundaţiei Eagle House şi beneficiari ai serviciilor sociale din localitate.
Aceştia au participat la o serie de competiţii sportive de tipul crosului printre cauciucuri sau cu mingea la picior printre jaloane, acestea desfăşurându-se pe echipe.
Dr. psiholog Tiberiu Rotaru, directorul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, a vorbit despre felul în care s-au desfăşurat activităţile: „Atmosfera a fost una relaxantă şi veselă, deoarece toţi participanţii au primit diplome la final şi s-au bucurat în comun de momentele de relaxare. Pe lângă competiţii, cu toţii am participat şi la un scurt program de relaxare şi la un grătar bine meritat după efort”.
Rodica Bilinschi, asistent social al spitalului, organizatoarea activităţii din acest an, susţine că reintegrarea nu are loc de la sine, ci presupune implicarea atât a persoanelor dezavantajate, cât şi a comunităţii: „Integrarea persoanelor defavorizate, în general, şi cu dizabilităţi, în special, reprezintă de mult timp un deziderat al politicilor sociale din România. Dar se poate observa că acesta este prezent mai mult pe hârtie decât în realitate. Reintegrarea acestui tip de persoane presupune o serie de acţiuni concrete, ale mai multor factori implicati, ţinând atât de structurile administrative, primărie, servicii sociale, spital, cât şi de cele ale societăţii civile, cum ar fi fundaţiile şi grupurile de voluntari. Reintegrarea nu are loc de la sine, ci presupune schimbări ale comportamentului şi ale mentalităţii atât ale persoanelor dezavantajate, cât şi ale comunităţii. Este vorba despre o participare şi despre un efort comun”.