Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina anunţă finalizarea activităţilor proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate <Fâneţele seculare Ponoare> şi <Fâneţele seculare Frumoasa>”.
Activităţile proiectului s-au derulat în perioada octombrie 2011 - iunie 2013
Activităţile proiectului, implementate în parteneriatul dintre Asociaţia GEC Bucovina şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava (custodele celor două arii protejate), s-au derulat în perioada octombrie 2011 - iunie 2013.
Obiectivele propuse şi rezultatele obţinute sunt:
- elaborarea Planurilor de management al ariilor naturale protejate - planurile de management sunt depuse la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi se află în procedură de aprobare prin ordin de ministru;
- conştientizarea şi informarea populaţiei, a factorilor interesaţi, asupra obiectivelor de conservare din ariile naturale protejate - au fost organizate în comunele Bosanci şi Moara seminarii cu tema „Activităţi tradiţionale în simbioză cu utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale”, mese rotunde cu tema „Măsuri pentru conservarea biodiversităţii fâneţelor seculare Ponoare şi Frumoasa, din proximitatea municipiului Suceava”, mese rotunde pentru informare şi consultare publică, marşuri pentru promovarea valorii serviciilor oferite de ecosistemele din siturile „Natura 2000”; concurs de creaţie pentru elevi;
- creşterea capacităţii instituţionale de gestionare durabilă a ariilor naturale protejate a custodelui - custozii ariilor naturale protejate au urmat un seminar de instruire privind modul de aplicare, urmărire şi evaluare a măsurilor de management.
„Biodiversitatea este esenţială pentru viaţa planetei”
„Biodiversitatea - aşa cum declară Beatrice Ştefănescu, managerul proiectului - este esenţială pentru viaţa planetei; ea oferă servicii de care depinde dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale. În ultimii ani, biodiversitatea se pierde în mod alarmant. În acest context, derularea proiectului este importantă pentru zona noastră. Elaborarea planurilor de management pentru <Fâneţele seculare Ponoare> şi <Fâneţele seculare Frumoasa> asigură protecţia eficientă şi sănătoasă a ecosistemelor din cele două arii naturale protejate, ceea ce contribuie la securitatea şi bunăstarea comunităţilor din proximitatea lor. Vor trebui continuate acţiunile de sensibilizare a publicului şi construire a unei atitudini responsabile privind protejarea patrimoniului natural”.
Iluţă Cocriş, custode la APM Suceava, a făcut precizarea că „derularea acestor activităţi a condus la creşterea gradului de responsabilitate ecologică în rândul populaţiei din proximitatea ariilor naturale protejate <Fâneţele seculare Ponoare> şi <Fâneţele seculare Frumoasa>, cu 15-20%, conform studiului statistic realizat pe baza sondajelor de opinie de la debutul şi finalul proiectului”.
*
Proiectul este cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) în cadrul POS „MEDIU”, Axa prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei „Natura 2000”.