Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 140 (5347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Măsură

Amendă de 40.000 de lei, aplicată abatorului Avastar, pentru poluarea cu deşeuri împrăştiate pe câmp

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Poluarea şi mirosul insuportabil provocate de angajaţii abatorului Avastar, de la Roşcani-Liteni, care deversau deşeuri provenite din procesul de tăiere pe un câmp din apropierea unităţii, fapt semnalat de Monitorul de Suceava, care a înregistrat un tractor cu vidanjă care descărca apele uzate, o amestecătură de bucăţi de organe şi sânge, nu a rămas nepedepsită pe linie de protecţie a mediului.

În urma controlului efectuat la sediul unităţii şi pe câmpul pe care s-au făcut deversările, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 40.000 de lei.

 

Pentru ce a fost aplicată amenda de 40.000 de lei

Comisarul Adriana Iordache, şefa Gărzii de Mediu Suceava, a precizat că în urma anchetei s-a stabilit că apele uzate pre-epurate provenite de la abator au fost descărcate neconform pe islazul comunal al localităţii, un teren natural prin care, datorită permeablităţii, deşeurile au ajuns în apele subterane. Cu alte cuvinte s-a produs o poluare a mediului.

Amenda în cuantum de 40.000 de lei a fost aplicată în baza OUG 195/2005, privind protecţia mediului.

Ea a mai precizat că reprezentantul Avastar a semnat procesul verbal fără obiecţii. Dacă va achita amenda în termen de 48 de ore, administratorul are şansa de a plăti efectiv doar 15.000 de lei, jumătate din sancţiunea minimă prevăzută pentru acest tip de poluare.

 

Cum a încercat un localnic să-i disculpe pe cei de la Avastar

Mai trebuie amintit că marţi după-amiază, când reporterii Monitorului de Suceava şi inspectorii Gărzii de Mediu au constatat situaţia de la faţa locului, un localnic care a precizat că terenul pe care s-au făcut deversările este al său, în sensul că l-a arendat de la Primăria Liteni, a încercat să-i disculpe pe cei de la Avastar.

 „Este pământul meu, arendat de la primărie. Eu am peste 500 de capete şi nu vreau să îmi omor animalele... Eu am cerut ca cei de la abator să aducă îngrăşământ pe teren. Să ştiţi că în Germania se cumpără apă cu sânge”, a încercat bărbatul să-i convingă pe cei de la Garda de Mediu.

Acum verificările comisarilor de mediu s-au îndreptat şi spre el.

 

O afacere în care s-au investit 3,5 milioane de euro, după un incendiu devastator 

Abatorul Avastar-Roşcani este o afacere demarată în 1992, fiind încă de la început investiţia lui Vasile Pleşca. Acesta s-a dezvoltat treptat şi a ajuns în ultimii ani la un ritm de tăiere foarte ridicat, comparabil cu foarte puţine din unităţile de profil din judeţ şi chiar din ţară.

Momentul de cumpănă a fost 9 martie 2011, când un incendiu pornit de la un scurtcircuit a distrus aproape în totalitate unitatea de tăiere.

După aproximativ un an, în februarie 2012, abatorul, ridicat din temelii, a fost redeschis. La inaugurare, Vasile Pleşca a anunţat că a investit în noul abator 3,5 milioane de euro.

 

Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, instituţia care nu dă semne că mai există 

Rămâne de văzut dacă şi alte autorităţi din domeniu vor face verificări în acest caz. Prima vizată, cu competenţe în domeniu, este Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava (DSVSA).

În timp ce şeful DSVSA Suceava, Constantin Savu, se ascunde de presă de când a venit la Suceava de la Bucureşti, subalternul său delegat să se ocupe de relaţiile cu presa, doctorul Dănuţ Corneanu, nu a răspuns ieri toată ziua la telefon. În aceste condiţii nu am putut afla dacă s-a efectuat vreun control la Avastar Roşcani şi eventual ce s-a constatat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amendă de 40.000 de lei, aplicată abatorului Avastar, pentru poluarea cu deşeuri împrăştiate pe câmp.
 Vizualizări articol: 3357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Amendă de 40.000 de lei, aplicată abatorului Avastar, pentru poluarea cu deşeuri împrăştiate pe câmp3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Calm calm... trimis de
(20 iun 2013, 13:28:54
Daca lovim maxim la orice abatere de mediu a producatorilor nostri si ii nenorocim din prima atunci sa nu ne miram ca la raft gasim doar produse din strainatate.
Au gresit, ii mustram la inceput, apoi ii amendam modic, apoi din ce in ce in ce mai mult.
Monitorul vad ca e pornit sa faca parjol si ar fi fericiti sa inchida abatorul cu totul in urma marii investigatii jurnalistice. Ce fericiti ar fi ei sa zica: in urma latraturilor noastre s+a stins lumina in sat... now what?
Eventual dupa ce se inchide abatorul, sa scrieti despre lipsa locurilor de munca din judet si despre guvernantii care nu fac nimic pentru asta.
Aceiasi guvernanti pe care ii intaratati acum sa muste din abator.
2.   Fara cotizatie trimis de
(20 iun 2013, 14:12:56
cred ca nu a cotizat la usl /?
3.   Bravo Garda de Mediu trimis de
(20 iun 2013, 14:32:22
asa se face domnule ,ai gresit ai platit .Daca ar face toate institutiile la fel .
4.   Calm calm... trimis de H2SO4 trimis de
(20 iun 2013, 20:41:34
Muceaceos îți recomand să-ți gasesti calmul în mirosul insuportabil de organe în putrefacție.Corect arfi fost să nu se ajungă la așa ceva ,deversări de sînge cu organe pe pășune.Dar cum să apară boli ca holera ....și altele decît din dorința de cîștig
5.   Romanica... trimis de
(20 iun 2013, 21:10:10
In principiu H2SO4 are dreptate, dar pana la un punct. Corect, legea ar trebui sa prevada initial un avertisment, apoi o amenda modica si dupa, o amenda uriasa si in functie de gravitatea faptelor, inchiderea firmei, dosare penale, etc. Dar operatorii economici trebuie sa inteleaga ca au si obligatii. Pai daca neamtul, polonul, sau olandezul pot sa produca si totodata sa respecte toate standardele, de ce la noi nu se poate? Ca asa ne-a invatat sistemul, ca ne lasa cei ce ar trebui sa ne verifice, ca avem relatii si prin ele putem reusi sa facem ce vrem? Despre ce vorbim aici, chiar nu intelegem ca trebuie sa respectam niste reguli de bun simt, reguli care in tarile civilizate sunt OBLIGATORII? Si asta nu e caz singular...
6.   Unde i matematica? trimis de
(20 iun 2013, 23:20:24
Amenda de 40 jde mii, 15 jde mii jumatate din amenda! In 48 ore, asta-i buna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei