miercuri, 19 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 139 (5346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătaie de joc

Poluare şi miros insuportabil, de la deşeurile împrăştiate pe câmp de cel mai modern abator din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cel mai mare abator din judeţul Suceava, considerat şi cel mai modern, Avastar-Roşcani, din Roşcani-Liteni, refăcut anul trecut după ce un incendiu devastator a distrus vechea unitate, se dovedeşte a fi cel puţin dintr-un punct de vedere foarte departe de normalitate şi de respectarea legii. Cel puţin asta este concluzia pe care au tras-o reporterii Monitorului de Suceava după ce ieri după-amiază au înregistrat un tractor cu vidanjă care împrăştia deşeuri de la abator pe un câmp din apropierea unităţii, lângă două stâne, printre oile care păşteau.

 

Câmp împânzit de mizerie şi un miros insuportabil

În urma unor sesizări venite de la localnici din Roşcani, ne-am deplasat la faţa locului pentru a verifica dacă într-adevăr deşeurile de la abator se împrăştie pe câmp. Nu ne-a fost deloc greu să ne convingem. Am fotografiat şi înregistrat video un tractor în timp ce descărca deşeurile. Bălegar, sânge, fragmente din intestine, toate au ajuns pe câmp. Şocul cel mai mare a fost când ne-am apropiat de locul în care au fost aruncate resturile rămase de la procesul de tăiere. Imediat, chiar în maşină, ne-a lovit un miros insuportabil. Pe numeroase porţiuni de pe câmp iarba era uscată, iar zonele în care deşeurile erau proaspete bălteau, sânge şi resturi de intestine fiind cât se poate de vizibile.

În timp ce ne aflam la faţa locului, la mai puţin de jumătate de oră de la primul transport, tractorul cu vidanjă, care îşi făcuse probabil între timp plinul, a ieşit din nou pe poarta abatorului, spre câmp. Şoferul a sesizat însă prezenţa unor necunoscuţi în zonă şi a făcut la un moment dat cale întoarsă.

 

Susţin că împrăştie îngrășământ

În faţa acestor evidenţe am sesizat imediat Garda de Mediu Suceava. La faţa locului au ajuns doi inspectori, unul dintre aceştia fiind Adriana Iordache, şefa Gărzii de Mediu Suceava. De asemenea, în zonă a apărut foarte repede şi Vasile Pleşca, proprietarul abatorului.

Acesta nu a vrut să intre în detalii despre această problemă, delegând unul dintre angajaţi să prezinte toate documentele echipei de control. Personalul unităţii nu a negat că deşeurile au fost deversate pe câmp. Reprezentanţii Avastar au susţinut însă că nu au făcut nimic ilegal şi că nu au făcut decât să împrăştie îngrăşământ.

 

Riscă o amendă între 50.000 şi 100.000 de lei

Echipa de control a Gărzii de Mediu a demarat un control la faţa locului, iar astăzi urmează să verifice minuţios actele şi avizele abatorului. Cert este că aceste deversări de deşeuri nu sunt legale, iar în mod normal resturile de la abatorizare ar fi trebuit să ajungă la staţia de epurare din Liteni. De ce nu au ajuns acolo şi de când se întâmplă acest lucru, asta trebuie să stabilească Garda de Mediu Suceava.

Adriana Iordache nu a dorit să se pronunţe de aseară cu privire la măsurile care vor fi luate împotriva administratorului abatorului, precizând că astăzi, după ce se vor încheia toate verificările, va fi comunicat rezultatul controlului. Ea a precizat doar că unitatea riscă o amendă cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei.

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este dacă nu cumva aceste deversări pun în pericol direct şi sănătatea publică. Este vorba, pe de o parte, de miros, dar şi de poluarea solului de pe care se hrănesc oile de la care ulterior se consumă lapte sau caş.

 

Abator de mare capacitate, reconstruit cu 3,5 milioane de euro, după ce a ars din temelii 

Abatorul Avastar-Roşcani este o afacere demarată în 1992, fiind încă de la început investiţia lui Vasile Pleşca. Acesta s-a dezvoltat treptat şi a ajuns în ultimii ani la un ritm de tăiere foarte ridicat, comparabil cu foarte puţine din unităţile de profil din judeţ şi chiar din ţară. 

Momentul de cumpănă a fost 9 martie 2011, când un incendiu pornit de la un scurtcircuit a distrus aproape în totalitate unitatea de tăiere. La vremea respectivă abatorul era unul dintre puţinele cu ştampilă ovală din judeţ, care avea permisiunea de a face comerţ în tot spaţiul european.

După aproximativ un an, în februarie 2012, abatorul, ridicat din temelii, a fost redeschis. La inaugurare, Vasile Pleşca a anunţat că a investit în noul abator 3,5 milioane de euro. La inaugurare se preciza că abatorul, care cel puţin pe hârtie corespunde tuturor standardelor europene, are o capacitate de sacrificare de două sute de bovine şi şase sute de porcine zilnic şi înseamnă locuri de muncă pentru peste 50 de oameni.

Ieri, Vasile Pleşca a ţinut să precizeze că nici până acum nu a încasat toţi banii din poliţa de asigurare pe care a activat-o în momentul teribilului incendiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poluare şi miros insuportabil, de la deşeurile împrăştiate pe câmp de cel mai modern abator din judeţ.
 Vizualizări articol: 4744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Poluare şi miros insuportabil, de la deşeurile împrăştiate pe câmp de cel mai modern abator din judeţ4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AVASTAR trimis de
(19 iun 2013, 19:15:44
Gustos cașul bade?gustos țîcă, oile mele papă iarbă cîcălogică.Să-ț dau un kil ?
2.   AVASTAR trimis de
(19 iun 2013, 19:21:22
Ce fac autoritățile ?aleșii care au obligația de a aplica legea? primesc șpaga ....carne fără ciolan ,dragilor primiți și caș ecologic?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei