Un protest neobișnuit se derulează de cinci zile în Parcul ”Eminescu” din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Un grup de 27 de adolescenți și tineri localnici, care folosesc curent parcul pentru activități sportive sau recreative, încearcă să salveze copacii de la tăiere și parcul de la transformarea în perimetru comercial cu cârciumi și săli de nunți.
Pentru că autoritățile locale au scos deja la licitație o bucată de parc, au tăiat o parte din copaci și au marcat în vederea tăierii alți arbori, tinerii cred că nu le rămâne decât să încerce ei înșiși să apere fizic parcul și să convingă autoritățile să nu-l distrugă. Adolescenții nu sunt implicați în nici un fel de partide sau organizații, s-au mobilizat cu ajutorul rețelelor de socializare și sunt uniți doar de convingerea că autoritățile nu pot fi lăsate să ignore voința publicului și să distrugă din interes mercantil un loc pe care localnicii îl iubesc.
Prima acțiune a grupului a fost să ”adopte” și să ”boteze” o parte dintre copacii condamnați la tăiere, copaci pe care îi îngrijesc și îi păzesc efectiv acum, ca să nu fie tăiați pe furiș. Copacii se numesc acum ”Adiță”, ”Bogdănel” ori ”Pinky” și poartă etichete care să arate clar că nu mai sunt ”ai nimănui pe lume”. Tinerii speră că gestul lor pașnic va reuși să trezească la realitate și să sensibilizeze autoritățile, dar nu exclud nici acțiuni mai radicale dacă protestul pașnic nu va avea rezultatul scontat. Unii dintre membrii majori ai grupului și-au anunțat deja pe rețelele de socializare intenția de a se lega de copacii pe care edilii vor încerca să îi masacreze pentru că sunt deja marcați, și de a apăra pur și simplu arborii cu trupurile lor.
Viitorul Parcului „Eminescu” rămâne incert
Nemulțumirea adolescenților câmpulungeni a fost generată de o decizie controversată a administrației locale. La cererea firmei consilierului local Mircea Giosan, primarul Mihăiță Negură a propus și legislativul local a aprobat ca o bucată din parc să fie concesionată prin licitație. Câștigătorul ar putea face în parc cârciumi sau spaţii pentru nunți și ar avea și obligația îngrijirii restului parcului.
Încă înainte de organizarea licitației, câmpulungenii au observat însă că mulți dintre arborii din parc se usucă inexplicabil și sunt tăiați. Cumulat cu impactul emoțional al altor acțiuni extrem de agresive de tăieri și toaletări de arbori exercitate în ultima vreme din ordinul primarului câmpulungean, acest fenomen a făcut nemulțumirea publică să dea în clocot și astfel au apărut acțiuni de protest precum ”adopția” arborilor din parc.
Deocamdată, viitorul Parcului „Eminescu” rămâne incert. Licitația pentru concesionarea unei bucăți de parc, deși programată, nu s-a putut desfășura efectiv. Singurul ofertant înscris a fost firma consilierului local care a cerut licitația, dar în aceste condiții procedura nu a putut avea loc din lipsă de participanți.
Până în prezent, primăria nu a anunțat dacă mai dorește sau nu să concesioneze parcul după acest eșec. Tinerii protestatari sunt însă deciși să ocrotească arborii și să îngrijească parcul, cum se vor pricepe mai bine, până la final.
(18 iun 2013, 14:02:25