Nicolae Chiriac, primarul din Broşteni, râde în nas unui oraş întreg. Pe lângă faptul că are proces cu el însuşi, fiind atât reclamant cât şi pârât într-un dosar prin care solicită evacuarea primăriei pe care o conduce dintr-un imobil pe care susţine că-l are încă în proprietate, Nicolae Chiriac refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Este vorba de un proces pe care Nicolae Chiriac l-a pierdut la Tribunalul Suceava încă din 2011, iar între timp, după ce a ajuns primar, a uitat cu desăvârşire de acea hotărâre. Consilierii locali nu au uitat însă acest lucru şi spun că vor angaja un executor judecătoresc pentru a pune în aplicare hotărârea din 2011.
Din chiriile încasate din clădirea primăriei, edilul Nicolae Chiriac bagă anual în buzunar circa 2 miliarde de lei vechi
Şi aici istoria este ceva mai veche şi începe din iunie 2000. La acea vreme, Ministerul Industriei şi Comerţului a încheiat un protocol cu Primăria Broşteni, prin care s-a realizat dare/luare în folosinţă a unor imobile. Potrivit protocolului de la acea vreme, Primăria Broşteni a preluat cu titlu de uzufruct de folosinţă, pentru o perioadă de 30 de ani, o serie de clădiri, printre care şi un complex comercial situat în centrul localităţii. Clădirea şi terenul aferent, în suprafaţă de 1.364 mp, au fost cumpărate ulterior, în martie 2003, de SC Moldinvest Grup SRL Broşteni, firma lui Nicolae Chiriac.
Ca şi cum protocolul din 2000 nu ar fi existat, Nicolae Chiriac a pus stăpânire pe imobil, iar toate societăţile care funcţionează acolo îi plătesc chirie actualului primar. Potrivit estimărilor consilierilor locali din Broşteni, suma totală pe care Chiriac o încasează este de circa 2 miliarde de lei vechi anual.
„Aceşti bani trebuie să ajungă la bugetul local. Nu e o sumă foarte mare, dar în actualele condiţii economice ar fi fost de mare folos pentru funcţionarea Primăriei Broşteni”, a declarat consilierul local Gheorghe Balan.
Hotărârea Tribunalului Suceava, hârtie igienică pentru primarul Chiriac
După ce şi-au dat seama că protocolul de predare-primire din iunie 2000 a fost călcat în picioare, reprezentanţii Primăriei Broşteni, prin persoana fostului edil, Steliean Chirilă, au acţionat în judecată firma Moldinvest Grup, aparţinând actualului primar, Nicolae Chiriac.
Într-o primă fază, Judecătoria Vatra Dornei i-a dat câştig de cauză lui Nicolae Chiriac, dar în recurs, Secţia Comercială, Contencios Administrativ şi Fiscală a Tribunalului Suceava a decis că întreg complexul comercial din centrul Broşteniului trebuie să fie cedat în folosinţă primăriei, aşa cum s-a stipulat în protocolul încheiat acum 13 ani.
Hotărârea a rămas definitivă încă din iunie 2011, dar nici astăzi, după doi ani, nu a fost pusă în executare.
Asta înseamnă că Nicolae Chiriac încasează în continuare bani frumoşi, sfidând o hotărâre judecătorească, în timp ce primăria pe care o conduce se zbate să găsească bani pentru funcţionarea de zi cu zi.
Nicolae Chiriac se prevalează de o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2007, prin care Primăria Broşteni ar fi fost obligată să cedeze imobilul fără alte pretenţii.
Este curios totuşi cum judecătorii suceveni nu au luat în considerare decizia despre care vorbeşte Nicolae Chiriac. Cert este că în acest moment, primarul Nicolae Chiriac ar trebui să-l execute silit pe afaceristul Nicolae Chiriac şi să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, ceea ce nu se întâmplă.
Are proces cu el însuşi
Într-un alt dosar, din 2011, Nicolae Chiriac a acţionat în judecată Primăria Broşteni şi a cerut evacuarea pieţei agroalimentare pentru a putea reintra în proprietate. Acţiunea sa a fost respinsă de Judecătoria Vatra Dornei, dar anul trecut, în octombrie, omul de afaceri Nicolae Chiriac a înaintat recurs la Tribunalul Suceava.
Devenit între timp primar, Chiriac apare acum în proces în dublă calitate, reclamant şi pârât. În acelaşi proces este parte şi Consiliul Local Broşteni, dar consilierii locali Gheorghe Balan şi Steliean Chirilă spun că nimeni nu i-a anunţat de existenţa acestui recurs, deşi primarul era obligat s-o facă.
Primarul Chiriac a recunoscut că e ciudat să se judece cu propria persoană, dar procesul a început în perioada în care nu era primar, iar după ce a fost ales în această funcţie a delegat o altă persoană care să reprezinte administraţia locală în faţa instanţei de judecată.
(17 iun 2013, 11:49:47