Comunele care au fost transformate în orașe în anul 2003, dar și localitățile urbane care au până la 25.000 de locuitori ar putea avea acces în viitor la fondurile europene pentru dezvoltare rurală. Asta ca urmare a unei inițiative legislative a unui grup de parlamentari, printre care se află și deputatul PSD de Suceava Ioan Stan. În prezent, fostele localități rurale devenite urbane nu pot accesa astfel de fonduri întrucât nu îndeplinesc condițiile cerute nici la categoria orașe, nici la categoria comune.
”S-a făcut o greșeală, pentru că acele localități numai orașe nu sunt și au rămas subdezvoltate. Prin inițiativa noastră vrem să îndreptăm răul făcut”, a declarat Ioan Stan. El a spus că proiectul de lege va intra în dezbatere în Senat, urmând a fi adoptat în Camera Deputaților, care este forul decizional.
În această situație se află și opt localități sucevene care au fost transformate din comune în orașe în urma unor referendumuri din anul 2003, și anume Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Frasin, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus. Oamenii au cerut la un moment dat revenirea localităţilor la statutul de comună, însă pe parcurs au realizat că procedura este complicată. A existat chiar intenția locuitorilor de a da în judecată statul român pentru a cere înapoierea sumelor achitate drept impozite şi taxe locale, pe motiv că banii li s-au încasat în mod ilegal. Adică au plătit taxe şi impozite la nivel de oraş, fără însă a beneficia şi de condiţiile corespunzătoare mediului urban.
De-a lungul anilor au existat acuzații cum că, pentru a transforma cele opt comune în oraşe, autorităţile social-democrate de atunci au măsluit datele statistice. A fost dată ca exemplu localitatea Cajvana, care figura cu 70% din locuinţe racordate la instalaţiile de alimentare cu apă, proporţia reală fiind de doar 5,7%.