Excursia la cabana Rarău a 17 elevi de la Grupul Şcolar „Iorgu Vîrnav Liteanu” din Liteni, însoţiţi de două profesoare, a fost plină de momente de panică, după ce întreg grupul s-a rătăcit prin pădure.
S-a întâmplat sâmbătă, în timp ce elevii şi profesoarele lor au pornit pe traseul montan Câmpulung Moldovenesc-Izvorul Alb-cabana Rarău. La un moment dat s-au abătut de la traseul marcat, au parcurs aproximativ patru kilometri pe un drum forestier până la terminarea acestuia, în apropierea traseului de transport pe cablu cu telegondole, unde au constatat că nu îşi mai pot continua deplasarea. Necunoscând zona şi neştiind cum se pot întoarce la drumul marcat, au solicitat sprijin prin intermediul numărului unic 112.
Era în jurul orei 13.00, când operatoarele 112 au redirecţionat apelul către dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava.
La telefon era una dintre profesoare, Monica A., în vârstă de 33 de ani, care a cerut ajutorul jandarmilor montani.
Purtătorul de cuvânt al IJJ Suceava, Bogdan Cornaci, a transmis: „Pentru găsirea grupului a acţionat un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Câmpulung Moldovenesc, aflat în serviciu pe unul din traseele montane din zonă. Jandarmii au ţinut legătura cu cei din grup prin intermediul telefonului mobil, găsindu-i după aproximativ o oră, şi i-au condus până la traseul montan Câmpulung Moldovenesc-Izvorul Alb-cabana Rarău, turiştii întorcându-se la pensiunea la care erau cazaţi”.
Sfaturi pentru turiştii care vor să facă drumeţii montane
Jandarmii montani patrulează zilnic pe traseele din masivul Rarău pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, îndrumarea şi informarea turiştilor, precum şi pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate. De asemenea, la sfârşit de săptămână, un echipaj asigură permanent menţinerea ordinii publice în zona cabanei Rarău, fiind în măsură să intervină în orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa turiştilor.
Jandarmeria Montană sfătuieşte turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:
· să se informeze cu privire la itinerarul propus şi gradul de dificultate a acestuia, condiţiile climaterice locale;
· să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
· să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
· să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
· să nu plece singuri la drum;
· să nu pornească pe un traseu după consumarea de băuturi alcoolice;
· să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane şi serviciilor Salvamont (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
(18 iun 2013, 12:16:27