Poliţiştii locali din Suceava au fost transformaţi, prin bunăvoinţa şefilor, în simpli paznici. Trimişi în misiuni doar cu bastonul din dotare, angajaţii Poliţiei Locale se simt umiliţi şi spun că le este aproape imposibil să intervină pentru aplanarea unor conflicte pe care le sesizează în stradă. Şi în timp ce poliţiştii locali sunt trimişi să asigure ordinea şi liniştea publică doar cu vorba bună, 30 de pistoale marca Glock stau ferecate la sediul instituţiei.
În comparaţie cu poliţiştii locali suceveni, colegii lor de la Botoşani pot considera că Dumnezeu le-a pus mâna în cap. De fapt, este vorba doar de implicarea conducerii administraţiei locale din Botoşani, care a înţeles că nu poate cere măsuri eficiente fără a le asigura celor trimişi pe stradă un minim necesar.
Şeful Poliţiei Locale Suceava: „Se descurcă doar cu bastonul din dotare”
Patrulele mixte care ies pe stradă în municipiul Suceava au fost gândite probabil pe principiul „ruda bogată şi ruda săracă”. În timp ce agenţii angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au strictul necesar pentru a interveni în caz de nevoie, poliţiştii locali sunt chemaţi doar pentru a face act de prezenţă. Sub protecţia anonimatului, un poliţist local ne-a arătat locul unde ar fi trebuit să se afle spray-ul iritant lacrimogen. Deranjat de modul cum este tratat de superiori, omul a menţionat că atât el, cât şi ceilalţi colegi care se află în aceeaşi situaţie fac figuraţie pe stradă.
„Şi un paznic cred că are mai multe mijloace de a interveni în caz că prinde un hoţ sau este atacat. Noi ce putem face, să-i rugăm pe cei care comit infracţiuni să se oprească ori să ne rugăm la Dumnezeu să nu fim puşi în faţa unor evenimente dificile”, a arătat poliţistul comunitar sucevean.
Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Locale Suceava, recunoaşte că în seiful de la sediul instituţiei există 30 de pistoale. Este vorba de pistoale marca Glock, achiziţionate în urmă cu aproximativ şapte ani de la fabrica de armament de la Sadu.
„Pistoalele şi muniţia stau la sediu în condiţiile prevăzute de lege. Unii dintre poliţiştii locali poartă armamentul, iar alţii nu, în măsura în care au urmat cursuri de specialitate. De regulă, armamentul este purtat la transportul de valori. În ceea ce priveşte persoanele care au misiuni pe linie de ordine publică, am preferat să-i trimitem pe stradă fără pistoale. Se descurcă doar cu bastonul din dotare”, a declarat Viorel Horodenciuc.
La ritmul în care sunt folosite pistoalele, mai precis doar cu ocazia tragerilor, acestea vor putea fi folosite şi de strănepoţii actualilor poliţişti locali.
Cumpărarea de spray-uri lacrimogene nu reprezintă o prioritate
Şeful Poliţiei Locale Suceava recunoaşte că cei şase oameni care sunt trimişi în stradă pentru a asigura liniştea şi ordinea publică au în dotare doar un baston. În opinia lui Viorel Horodenciuc, priorităţile instituţiei sunt altele.
„Prima dată trebuie să le asigurăm echipamentul necesar, operaţiune care este în curs de derulare chiar dacă nu avem suficiente fonduri. Pentru spray-uri iritant lacrimogen nu avem bani, dar din experienţa de până acum nu s-a pus problema ca poliţiştii locali să aibă nevoie de aşa ceva”, a mai arătat Horodenciuc.
Ca fapt divers, în Poliţia Locală Suceava lucrează 114 persoane, iar numărul patrulelor trimise în stradă este de trei, adică şase oameni în total. Două din patrule acţionează în zona centrală, în timp ce o altă patrulă are misiuni în zona Burdujeni - Iţcani.
Cu alte cuvinte, 5% din efectivele Poliţiei Locale sunt trimise pentru a asigura liniştea sucevenilor, o altă parte asigură paza unor obiective, iar restul nu se ştie cu ce-şi ocupă timpul.
Ce se întâmplă la vecinii noştri din Botoşani
Pentru că tot se doreşte formarea unei zone policentrice de dezvoltare Suceava - Botoşani, ne-am interesat care este situaţia la 40 de km de oraşul nostru.
La Botoşani, poliţiştii locali trimişi pe stradă pentru a asigura liniştea şi ordinea publică au în dotare baston, cătuşe, pistol cu gaze şi spray iritant lacrimogen.
Şi asta nu este tot. În cazul unor manifestări care presupun aglomerări de oameni, gen meciuri de fotbal, poliţiştii locali primesc şi bastoane cu electroşocuri, având astfel posibilitatea de a interveni eficient pentru a aplana eventualele conflicte.
De ce la Botoşani se poate şi la Suceava nu este o întrebare la care doar şefii Poliţiei Locale şi cei din administraţia publică pot oferi un răspuns plauzibil.
(15 iun 2013, 11:20:33