Sute de oameni din diferite locuri ale judeţului sunt neputincioşi în faţa naturii. Ploile însoţite de grindină au făcut ravagii în mai multe localităţi, iar oamenii ale căror culturi agricole au fost distruse plâng şi se roagă să nu fie şi mai rău.
Ultima comună de pe această listă neagră este Cornu Luncii. Ieri după-amiază, în jurul orei 16.00, o ploaie torenţială s-a abătut peste trei sate din comună, respectiv Şiria, Sasca Mare şi Păiseni, iar grindina, care a avut şi dimensiunea unui ou de porumbel, a pus totul la pământ. „Au tras şi clopotele la biserică cu gândul că ploaia se va dispersa, dar nu a fost aşa. Ca acum nu s-a întâmplat niciodată, am 63 de ani şi aşa ceva nu am mai văzut”, a mărturisit o femeie din Sasca Mare.
Şi ceilalţi bătrâni spun că nu le-a fost dat să vadă asemenea fenomene în faţa cărora nu pot face absolut nimic.
„Mi-a luat găinile, au murit toate, am şi doi porci şi încerc să-i scot, dar au anunţat că la noapte vin iar ploi şi năcaz”, a spus printre lacrimi o bătrânică încovoiată de spate.
Din primele evaluări, grindina a distrus culturile agricole de pe circa 400 de hectare, dar vijelia a creat şi alte probleme, punând la pământ arbori care au afectat parţial Mănăstirea din Păiseni, dar şi reţeaua de alimentare cu energie electrică.
„Totul a început în jurul orei 16.00 şi a durat aproximativ 45 de minute. Ploaia şi grindina au spulberat aproape totul în trei sate, Sasca Mare, Păiseni şi Şiria”, a precizat primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron.
Probleme au fost şi la Mălini, dar nu de amploarea celor de laCornu Luncii.
Cu o zi înainte, situaţia s-a repetat aproape la indigo la Şerbăuţi. Şi aici grindina a afectat aproape 500 de hectare de culturi agricole, iar oamenii spun că aşa ceva nu au văzut niciodată.
Din păcate, meteorologii nu vin cu veşti prea bune, iar asemenea nenorociri pot lovi şi alte localităţi din judeţ, avertizarea de cod galben de ploi, vijelii şi grindină fiind în continuare în vigoare.
(12 iun 2013, 15:24:11