Turism inedit practicat de mai mulţi posesori de aeronave ultrauşoare din străinătate, care de câteva zile survolează România şi aterizează în diferite locuri pe care le vizitează. Ieri a fost rândul pistei de la Salcea, acolo unde se află atât Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare”, cât şi Aerodromul „Grigore Baştan”, să-i primească pe aceşti turişti ai aerului.
În total, au aterizat 28 de aparate de zbor, respectiv avioane ultrauşoare, girocoptere sau motodeltaplane, care au venit de la Bacău, acolo unde străinii au vizitat fabrica de avioane.
Bacăul a fost doar una dintre etapele acestei vizite inedite, periplul aerian mai cuprinzând şi alte zone din România, cum ar fi Caransebeş, Clinceni sau Tulcea, iar dacă vremea le va permite, vor merge mai departe la Bistriţa, iar mai apoi la Şiria, lângă Arad.
În cele câteva zile petrecute în România, străinii s-au arătat impresionaţi de ceea ce au văzut.
„E minunat totul, nu am văzut niciodată aşa ceva, iar zborul a fost foarte, foarte special. Se poate zbura destul de jos, terenul este plat, iar eu vin dintr-o zonă cu munţi şi e foarte diferit”, a mărturisit unul dintre francezii care au aterizat ieri la Salcea.
Au parcurs mai multe ţări europene
Turiştii aerului au ajuns în România după ce au străbătut mai multe ţări europene. „Am traversat Franţa, Germania, Austria, Ungaria şi am ajuns aici, în ţara dumneavoastră foarte frumoasă”, a descris un alt pilot traseul parcurs până în prezent.
Numărul aparatelor de zbor din acest raid aerian trebuia să fie mult mai mare, dar, din păcate, condiţiile meteo i-au determinat pe unii dintre participanţi să renunţe. Potrivit organizatorilor, au renunţat 20 dintre participanţi, cei mai mulţi pentru că terenurile înierbate de la graniţa dintre Franţa şi Germania erau afectate de inundaţiile care devastează Europa.
„Se preconizau 50 de aeronave din Franţa, Italia, Ungaria şi România, dar până la urmă au rămas 29, iar aici, la Suceava, au ajuns 28, pentru că una a rămas la sol pe un alt aerodrom din ţară”, a explicat Marinel Chevereşan, comandantul Aeroclubului din Caransebeş, care îi însoţeşte pe turişti prin periplul prin România.
Este al doilea raid aerian organizat în România după 1989
Pentru străinii veniţi în această cursă aeriană inedită zborul este o pasiune veche, un hobby la care nu pot renunţa. Chiar dacă mulţi dintre ei sunt trecuţi de 60 de ani, problemele în aer i-au ocolit, fapt ce denotă şi o experienţă de zbor destul de vastă.
De altfel, unii dintre ei au participat la curse similare şi în alte ţări, cum ar fi Maroc, Polonia, Ucraina sau Marea Britanie.
În România au ajuns pentru a doua oară, după experienţa din 2005, care a fost una fericită din punct de vedere meteorologic comparativ cu anul acesta. Chiar şi aşa, aparatele de zbor performante sunt un sprijin de nădejde pentru piloţi.
„Mulţi piloţi de aici sunt la pensie, iar pentru ei e un hobby, o pasiune a lor. Avioanele sunt destul de scumpe, preţurile acestora plecând de la 40.000 de euro şi putând ajunge şi până la 120.000 de euro”, a mărturisit Daniel Demeier, unul dintre coorganizatorii acestui raid turistic aerian de mii de kilometri.
Vizitarea mănăstirilor din Bucovina, la latitudinea norilor şi a ploilor
Destul de îngrijoraţi din cauza condiţiilor meteo neprielnice, piloţii nu erau decişi aseară ce program urmau să aibă pentru ziua de astăzi. Mulţi dintre ei ar fi dorit să viziteze şi câteva mănăstiri din Bucovina, despre care au auzit doar descrieri foarte frumoase, dar totul depindea de norii şi ploile care macină această regiune.
„Aici stăm o zi, iar mâine (n.a. - astăzi) plecăm, dar numai dacă vremea este bună”, a spus un francez venit în Suceava la bordul unui avion ultrauşor.
Un bichon, printre turiştii aerieni de la Suceava
Cerul României nu a fost survolat doar de piloţi, ci şi de câţiva pasageri. Printre aceştia au fost şi câteva femei, dar şi un pasager mai aparte. Este vorba de un căţel, un bichon alb, sosit împreună cu o familie din Franţa şi căruia se pare că zborul i-a plăcut foarte mult, de vreme ce stătea foarte liniştit în braţele stăpânului său.
(11 iun 2013, 14:59:59