Sucevenii care au în proprietate de maşini mai vechi de zece ani, dar care sunt încă înmatriculate şi funcţionale, se pot înscrie, de astăzi, în programul Rabla 2013. Aceştia îşi pot duce autovehiculele la unul din cei 15 colectori avizaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), primind în schimb un tichet cu o valoare nominală de 6.500 de lei şi o sumă rezultată din valorificarea maşinii la fier vechi. Acordarea tichetelor se va face după acelaşi principiu ca şi anul trecut: primul venit, primul servit.
Deocamdată, doar 135 de autoturisme din judeţul Suceava care îndeplinesc condiţiile de a fi înscrise în programul Rabla de reînnoire a parcului auto naţional pot fi predate la unul din cele 15 puncte de colectare autorizate, numărul tichetelor valorice emise la nivel naţional fiind unul limitat.
Astfel, în prima fază a programului, care începe de astăzi, pentru întreaga ţară sunt disponibile doar 4.250 de tichete valorice, care au fost împărţite pe judeţe, după criteriile stabilite de AFM.
Cele mai multe vouchere au fost alocate municipiului Bucureşti (550) şi judeţelor Timiş (180), Prahova (160), Constanţa (147) şi Bihor (144), în vreme ce Suceava a primit 135, adică aproape de patru ori mai multe decât alte judeţe.
Cele mai puţine tichete au fost alocate pentru judeţului Călăraşi – doar 36, în vreme ce proprietarii din Tulcea, Ialomiţa şi Giurgiu se vor bate, în această etapă, pentru cele 40 de vouchere alocate fiecărui judeţ în parte.
Procedura de obţinere a tichetelor valorice
Ca să intre în posesia tichetelor valorice, proprietarul unei mașini care are cel puțin zece ani vechime trebuie să ajungă cu autovehiculul la sediul unui colector. Mașina trebuie să fie funcțională, iar proprietarul trebuie să aibă la el actul de proprietare, talonul și actul de identitate.
Colectorul îl va trece pe o listă și îi va face proces de luare în custodie a mașinii. Cu acest document, clientul se duce la poliție, unde radiază autoturismul. Celor care nu și-au plătit amenzile și impozitele nu li se va face radierea până nu își achită debitele restante.
Cu certificatul de radiere, proprietarul se întoarce la colector. Acesta casează mașina în baza documentului emis de poliție și îi dă fostului proprietar tichetul valoric și suma rezultată din valorificarea la fier vechi a rablei.
Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim zece zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program.
Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.
Anul acesta, Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul "Rabla", dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
(10 iun 2013, 13:52:32