Timp de două zile, sucevenii au avut parte de un spectacol auto fulminant, cu maşini tunate, manevre spectaculoase, roţi făcute praf, motoare arse şi o porţie serioasă de adrenalină, în cadrul competiţiei auto Toyota Suceava Drift Grand Prix, desfăşurată în parcarea Shopping City Suceava.
Evenimentul, care a reunit piloţi de drift consacraţi din Bucureşti, Braşov, Cluj, Suceava, Piatra Neamţ şi Botoşani, a fost urmărit cu mult interes de mii de suceveni, care, atât sâmbătă, în ziua antrenamentelor pe circuit, cât şi duminică, în timpul competiţiilor, au venit în număr mare, susţinându-i pe piloţii de drift preferaţi, admirându-le maşinile tunate, dar mai ales evoluţia lor pe pistă.
Dacă sâmbătă reprizele de ploaie le-au dat emoţii şoferilor înscrişi în cursă, în schimb duminică, când a avut loc competiţia, vremea s-a dovedit perfectă, pista fiind uscată şi având aderenţa necesară efectuării unor manevre periculoase, care au lăsat publicul cu gura căscată, cei mici, aduşi de părinţii lor, fiind extrem de încântaţi de cele văzute.
Spectacolul auto extrem a fost savurat şi de cei mari, femei şi bărbaţi deopotrivă, pista de concurs fiind tot timpul înconjurată de mii de ochi curioşi, în ciuda valurilor de praf, pulbere din stingătoarele de incendii sau fum, care ajungeau până la public.
Cei care au vrut să trăiască fiorii vitezei în postura de pasageri în bolizii de drift au avut această ocazie în cadrul programului de taxi drift.
Flăcări, fum şi pneuri zburătoare
Iubitorii curselor de maşini, pasionaţii de autoturisme, dar şi cei care au venit pur şi simplu din curiozitate au putut admira atât impresionantele maşini cu sute de cai putere, ale căror motoare vuiau de răsunau în tot oraşul, cât şi îndemânarea piloţilor membri ai Federaţiei Române de Drift, participanţi la Campionatul Naţional de Drift, dar şi la etape din Campionatul European.
Virajele strânse, rotirea maşinii pe loc, pentru a „desena” pe asfalt un cerc din cauciucurile roase, figuri executate în paralel, de câte doi-trei piloţi de drift, ai căror bolizi treceau aproape milimetric unul de celălalt, claxoane date în timpul execuţiei unor drifturi dificile sau chiar mâini scoase pe geam, pentru a saluta mulţimea, în timpul unor viraje periculoase, adică fel de fel de trucuri care ţin de profesionalismul şoferului, dar şi de spectaculozitatea acestui sport, au încântat publicul, care a ştiut să răspundă cu aplauze eforturilor depuse de piloţi.
La o competiţie de acest gen nu puteau lipsi incidente precum explozia vreunui pneu uzat prea mult de drift-urile executate de pilot, motoare care au luat foc de la suprasolicitare sau chiar flăcări pe asfalt.
Unii şoferi de drift au fost forţaţi să se retragă din cursă după ce demonstraţiile lor de aptitudini de drifting s-au încheiat cu maşina fumegând din toate încheieturile, motorul supraîncins fiind stins de pulberea din stingătoarele de incendii.
Spectatorii care s-au apropiat prea mult de pista de drifting, marcată cu sute de pneuri puse unul peste celălalt, ca o barieră pentru fel de fel de incidente, au avut parte de porţii extra de adrenalină atunci când o manevră îndrăzneaţă propulsa maşinile de curse mai mult decât îşi dorea şoferul, astfel încât bolidul se înfigea cu botul sau cu spatele în cordonul de siguranţă, făcând pneurile să zboare în laterale. Drept urmare, cei care au ignorat delimitările organizatorilor, chiar de nu au fost deloc în pericol, au avut parte uneori de câte o baie nedorită, apa adunată în pneuri de la ploile de sâmbătă stropindu-i din plin.
Suceveni cu care ne putem mândri
Faptul că pentru al patrulea an consecutiv, Suceava găzduieşte o competiţie de drift la care mii de oameni pot asista gratuit, în vreme ce în alte părţi se plătesc bani grei pentru un asemenea spectacol, se datorează faptului că Shopping City Suceava a pus la dispoziţie spaţiul necesar desfăşurării unei asemenea competiţii, că Toyota Suceava a sponsorizat evenimentul, dar şi numărului mare de tineri suceveni care s-au dovedit a fi foarte talentaţi reprezentanţi ai acestui sport auto extrem.
Printre sucevenii care au putut fi prezenţi la Grand Prix-ul din acest weekend se numără Răzvan Frăţianu, pilotul care ne reprezintă cu succes în competiţiile de drift naţionale şi internaţionale şi care deţine în palmares titlurile de Campion Naţional 2011, Vicecampion Naţional în 2012, dar şi locul 3 pe echipe la Campionatul European de Drift 2012, alături de Călin Ciortan, care s-a ocupat atât de organizarea concursului, cât şi de prezentarea sa în faţa miilor de spectatori, pentru ca aceştia să înţeleagă cât mai bine ce se întâmplă în fiecare moment. Acesta a fost prezent în concurs la volanul unui BMW E36 M3 turbo de 500 CP complet modificat pentru drift, respectând normele europene din divizia profesionistă.
Mihai Maxim – Mishoo, cum este cunoscut publicului, este de asemeni un veteran al driftului, cu un bogat palmares competiţional şi cu o prezenţă scenică foarte apreciată de public.
Şi maşina pe care o conduce, un BMW E36 4.0 V8 turbo de 400 CP, a fost una dintre cele mai apreciate maşini din concurs datorită modului în care a fost pregătită pentru competiţii de acest gen.
Câştigătorii Toyota Suceava Drift Grand Prix
După câteva ore de concurs, în care drifterii şi-au dat silinţa să execute manevre cât mai spectaculoase, fără greşeli, pentru a obţine punctaj maxim, câştigătorii competiţiei Toyota Suceava Drift Grand Prix au fost desemnaţi:
Locul 1: Marian Croitoru, Botoşani
Locul 2: Nicolae Dobre, Bucureşti
Locul 3: Gabi Imre, Braşov
Nicolae Dobre şi Gabi Imre au fost la egalitate conform punctajelor obţinute în sesiunile de concurs, astfel că s-au mai întrecut încă o dată pe circuitul de competiţie din parcarea Shopping City Suceava, pentru a-şi adjudeca locurile pe podium.
Câştigătorii au primit cupe şi diplome, dar şi premii din partea partenerilor Mobil 1 şi Lubexpert.
Competiţia a beneficiat din plin de sprijinul pilotului sucevean Razvan Frăţianu, atât pe parte de organizare, circuit competiţional şi spectacol, cât şi ca suport la arbitrare.