Sub titulatura ,,Bucovina – tradiție, cultură, spiritualitate”, Liceul Tehnologic ,,Ion Nistor” din Vicovu de Sus derulează un proiect de parteneriat cu Gimnaziul din Crasna (Crasnoilsk), regiunea Cernăuți, Ucraina. Parteneriatul are ca scop dezvoltarea capacităţii de a cunoaşte şi înțelege obiceiurile şi tradiţiile culturale, stimularea curiozităţii pentru investigarea acestora, sensibilizarea tinerilor în ceea ce priveşte arta şi tradiţia populară, înțelegerea protejării şi conservării acestora, precum şi conservarea patrimoniului local şi al tradiţiilor.
Cu sprijinul directorului Liceului Tehnologic ,,Ion Nistor”, prof. Angelo Cătălin Bărbuță, și al Primăriei orașului Vicovu de Sus, în perioada 31 mai – 2 iunie, grupul folcloric al liceului din Vicovu de Sus, format dintr-un număr de 14 elevi, îndrumați de prof. Vasile Schipor (coordonatorul proiectului), împreună cu educatoarea Elena Schipor, a participat la manifestările organizate în localitatea Crasna (Crasnoilsk), Ucraina.
Aceste manifestări sunt cuprinse în cadrul parteneriatului care se derulează între cele două instituții. Din delegație a mai făcut parte și preotul paroh al bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Laura, Vicovu de Sus, preot Florin Mihalescu. Activitățile au început pe data de 31 mai, la Gimnaziul din Crasna (cu predare în limba română), unde a avut loc un spectacol de cântece patriotice și dansuri populare susținut de elevii din cele două instituții de învățământ, manifestare la care au participat și autoritățile locale.
De asemenea, s-a făcut și o donație de carte către Gimnaziul din Crasna. Cărțile au fost donate de elevii liceului din Vicovu de Sus.
Sâmbătă, 1 iunie, elevii vicoveni au vizitat cele mai importante obiective culturale din orașul Cernăuți, dintre care amintim Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych”, Liceul cu predare în limba română din Cernăuți, centrul istoric al orașului, catedrala ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” și mănăstirea Bănceni din regiunea Herța, unde sunt îngrijiți peste 400 de copii orfani.
Duminică, 2 iunie, tinerii suceveni au participat la Sfânta Liturghie oficiată la biserica ortodoxă din localitate, unde au susținut și un program de cântece și poezii patriotice.
În luna august, elevii din Ucraina vor veni la Suceava
Următorul pas din cadrul acestui proiect va fi vizita delegației din orașul Crasna în România, în perioada 14-17 august, cu ocazia hramului Mănăstirii Putna.
„Prin manifestările care au avut loc în cadrul acestui parteneriat, participanții din cele două instituții de învățământ au contribuit la redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale românești, la trezirea curiozităţii şi dezvoltarea interesului elevilor faţă de valorile culturii naționale”, a declarat prof. Angelo Cătălin Bărbuță, directorul liceului din Vicovu de Sus.