Operațiunea de mare amploare de depistare a tăierilor ilegale de masă lemnoasă de pe teritoriul județului Suceava, demarată la finele lunii trecute, a avut rezultate modeste, comparativ cu proporțiile pe care l-a avut acest control trimis și coordonat de la nivel central.
Timp de patru zile, zeci de poliţişti şi inspectori silvici au fost angrenaţi într-o amplă acţiune de control pe linia delictelor silvice, echipele de control de la sol fiind direcţionate din elicopter.
Controlul coordonat de Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a desfășurat atât cu oameni trimiși special de la centru, cât și cu cei din teritoriu, majoritatea fiind reprezentată de poliţiştii din judeţ, de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, dar şi de agenţii şi ofiţerii poliţiilor municipale şi orăşeneşti, precum şi de inspectorii de specialitate de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Suceava. La control au mai participat și reprezentanții Romsilva şi comisari ai Gărzii de Mediu şi Gărzii Financiare Suceava.
În cele patru zile de controale s-au aplicat 11 amenzi în valoare de 97.500 de lei şi s-au confiscat 1.150 de metri cubi de lemn de lucru, 192 de metri cubi de cherestea şi 376 de metri cubi de lemn de foc.
„Confiscările s-au făcut fie pentru că livrările au fost făcute fără aviz de însoţire, fie ca urmare a faptului că provenienţa materialului lemnos nu a fost înscrisă corect pe avizele de însoţire a mărfii. Amenzile s-au aplicat pentru completarea eronată a avizelor de însoţire a mărfii sau pentru nerespectarea obligaţiilor SUMAL în anumite cazuri”, a precizat Aurel Dumitriu, șeful Serviciului de control silvic din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava.
SUMAL-ul este un sistem informatic de raportare a datelor referitoare la proveninţa, vânzarea şi cumpărarea materialului lemnos, centralizat la nivel naţional.
Verificările efectuate de echipele constituite de IGPR, din care au făcut parte și cinci reprezentanți ai ITRSV, au fost efectuate la punctele de lucru a cinci firme care debitează material lemnos, două din Voivodeasa, una din Moldoviţa şi una la Brodina.
La unele controale nu s-au descoperit nici un fel de abateri, în vreme ce la altele au fost date amenzi și pentru că firma nu avea împrejmuit cu gard punctul de lucru în care făcea prelucrarea materialului lemnos.
Comparativ, în urma controalelor de regim silvic efectuate în județ în primele cinci luni ale anului de către cei 20 de angajați ai ITRSV, au fost aplicate 146 de amenzi, în valoare de aproape 500.000 lei și au fost conficați fizic sau valoric 5.877 de metri cubi de material lemnos pentru care nu existau acte de proveniență sau care era dobândit fără respectarea condiţiilor legale.
( 8 iun 2013, 12:55:52